Crypto handelen in 2023: dit is wat je moet weten

Na het turbulente cryptojaar 2022 is het tijd voor een vers jaar met een verse blik in de wereld van cryptomunten. Wij zijn natuurlijk erg benieuwd hoe het jaar zich zal ontvouwen en de kansen die zich zullen ontvouwen. Het is moeilijk om specifieke ontwikkelingen in de cryptomuntenmarkt in 2023 te voorspellen, omdat de markt zeer volatiel is en onderhevig aan veel onvoorspelbare factoren. Wel hebben we natuurlijk een aantal vaste tips:

Doe je eigen onderzoek: Cryptocurrency prijzen kunnen worden beïnvloed door een groot aantal factoren, waaronder wereldwijde economische omstandigheden, ontwikkelingen in de regelgeving en de toepassing van nieuwe technologieën. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op de markt, en overweeg zorgvuldig de potentiële risico’s en beloningen voordat je transacties doet.

Onderhoud een divers portofolio: Zoals bij elk type belegging is het belangrijk je portefeuille te diversifiëren om het risico te beperken. Dit betekent investeren in een verscheidenheid aan verschillende cryptocurrencies, in plaats van al je eieren in één mandje te stoppen.

Begrijp de technologie: Veel cryptocurrencies zijn gebaseerd op complexe technologie, zoals blockchain. Het is belangrijk om een basiskennis te hebben van hoe de technologie werkt en waarvoor ze wordt gebruikt.

Wees voorbereid op (plotselinge) wisselingen: Cryptoprijzen kunnen plotselinge en aanzienlijke prijsbewegingen doormaken. Wees voorbereid op deze volatiliteit, en heb een plan klaar voor hoe je omgaat met grote prijsschommelingen.

Blijf je bewust van regelgeving: De regelgeving voor cryptocurrencies verandert voortdurend. Blijf op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving in je rechtsgebied om ervoor te zorgen dat je compliant blijft. Realiseer je ook dat cryptomunten een wereldwijde markt zijn. Niet alleen wetgeving in Nederland of Belgie heeft invloed op jou, maar ook wetgeving rond de hele wereld! Als land X bijvoorbeeld cryptomunten veel strenger gaat reguleren, kan dat gevolgen hebben voor hoe de markt als geheel zich gedraagt.

In de tips gaat het een aantal keer over de blockchain. Blockchain is hetgeen wat de cryptomarkt in stand houdt: dat is een digitale technologie die wordt gebruikt om informatie op een veilige, transparante en onveranderbare manier op te slaan. Het is de onderliggende technologie van cryptovaluta, maar kan ook gebruikt worden voor andere toepassingen.

Een blockchain bestaat uit een keten van blokken die informatie bevatten. Elk blok bevat een groep transacties en een unieke code, genaamd een “hash”. Deze blokken zijn chronologisch aan elkaar gelinkt en eenmaal toegevoegd aan de keten, kan de informatie erin niet worden gewijzigd of verwijderd.

Blockchains zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet worden gecontroleerd door één centrale autoriteit. In plaats daarvan worden ze onderhouden door een netwerk van computers, genaamd “nodes”, die samenwerken om transacties te valideren en op te slaan. Dit maakt blockchains zeer veilig, aangezien het moeilijk is voor één partij om controle te krijgen over het netwerk en de informatie erin te manipuleren.

De ultieme tip voor 2023

Het is goed voor te stellen dat je in 2023 wel aan de slag wilt maar Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten, maar je nog onzeker voelt over het instappen in de markt. Het lijkt alle kanten op te gaan! Om deze tocht wat makkelijker te maken, is er BitiCodes. Zij begeleiden je door de wereld van crypto – al snel zal alle onduidelijkheid als sneeuw voor de zon verdwijnen en kan jij zonder enige problemen jouw plek in de cryptomarkt innemen. 

Hoe staan de analisten tegenover 2023?

We zien gemengde signalen van de analisten. Er zijn een aantal pessimistisch. Zij halen hiervoor drie redenen aan: 

1. Er zouden nog meer naschokken kunnen zijn na de problemen met FTX

Door het omvallen van FTX was de markt een tijdje onstabiel in 2023. Hoewel de markt nu weer relatief stabiel in het zadel lijkt te zitten, is dat geenszins een garantie dat dit in de toekomst nog steeds zo zal blijven. Als er nog meer drek aan het licht komt, zal het relatief weinig nodig hebben om de markt opnieuw in onzekerheid te laten verkeren. 

2. Andere bedrijven staan ook onzeker in de markt

FTX is niet het enige bedrijf met problemen. Als een aantal van de andere spelers ook dit jaar omvallen of klappen te voortduren krijgen, zou het dat dit een nieuw dieptepunt veroorzaakt in de koers. Tegelijkertijd zou je natuurlijk ook kunnen zeggen: iedereen is zich bewust van het feit dat deze rechtszaken lopen en dat deze onzekerheid er is, dus je zou dan redelijkerwijs kunnen verwachten dat dit al in de prijs van de munten op het moment inbegrepen is – of in ieder geval voor een flink gedeelte.

3. Er is steeds meer scepticisme over ‘cryptobanken’

Cryptobanken zijn banken die gebruik maken van blockchain technologie en cryptocurrencies in plaats van traditionele fiat valuta, om financiële diensten aan te bieden. Ze bieden diensten zoals het opslaan, verhandelen en uitgeven van creditcards gebaseerd op crypto en het aanbieden van leningen en betaaldiensten gebaseerd op crypto. Een aantal van deze hebben echter het einde van het jaar niet weten te halen.

Anderzijds is er ook optimisme. Ook hen kunnen we samenvatten in drie punten:

1. Een aanzienlijk deel van de daling van cryptomunten kwamen door de wereldmarkt

De wereldmarkten hebben met stijgende inflatie en onzekere situaties in de wereld een onrustig jaar achter de rug. Het is niet minder dan logisch dat we dit effect vervolgens ook terug zagen op de cryptomarkt. Personen en bedrijven die veel risico namen werden dit jaar hard gestraft, waar dit in eerdere jaren minder het geval was.

2. Het fundament staat als een huis

Hoewel er het afgelopen jaar steeds meer cryptobedrijven in de problemen kwamen, is er met het de manier waarop er wordt gehandeld en het systeem waarop dat is gebouwd niets mis. De blockchains, de functionaliteit die cryptomarkten mogelijk maken en in stand houden hebben het al die tijd gewoon gedaan en zonder moeite stand gehouden. 

3. 2022 heeft een zuiverend effect gehad

Je zou natuurlijk kunnen beargumenteren dat 2022 op de lange termijn positief was voor de cryptowereld. De rotte appels zijn er (hopelijk) allemaal uit, waardoor er in 2023 een goede start kan worden gemaakt. Laagconjunctuur hoort nu eenmaal bij het handelen en is niet alleen te verwachten, maar ook gezond.  

Hoe 2023 al met al zal verlopen is nu nog onmogelijk te zeggen. Dat het een bijzonder jaar gaat worden daarentegen staat al vast!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo