Cryptomunten kopen kan de eerste keer erg overweldigend zijn. Nadat je eindelijk beslist hebt welke crypto app je wil gebruiken moet je nog een heel proces doorlopen. Gelukkig is het allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. De meeste cryptocurrency platformen zijn erg gebruiksvriendelijk. Maar net omdat veiligheid zo belangrijk is gaat er wel een heel stappenplan aan vooraf. Dit proces is niet overal exact hetzelfde, maar hier is waar je je ongeveer aan kan verwachten als je je eerste cryptomunten wil kopen.

Stap 1: Registreer een account

Een account aanmaken bij een cryptocurrency exchange gaat ongeveer hetzelfde als bij andere online bedrijven. Het is echt belangrijk dat je de juiste informatie invult omdat deze later zal geverifieerd worden. Daarna kies je een paswoord. Tot slot moet je nog even akkoord gaan met de algemene voorwaarden.

Stap 2: Verifieer je identiteit

Ten eerste krijg je een bevestigingsmail waarin een link staat om je e-mail te bevestigen. Zo kan er niemand anders met jouw adres een account aanmaken.

Een account aanmaken via je e-mail is echter niet voldoende voor een cryptocurrency platform. Omwille van de veiligheid en vaak ook regelgeving zal je identiteit echt geverifieerd worden. Meestal vraagt het platform naar je naam, geboortedatum en je adres. Soms wordt er ook gevraagd naar je bron van inkomen.

Afhankelijk van het platform en het land waarin je verblijft zal er ook echt documentatie worden opgevraagd. Zo kan het zijn dat je je paspoort, rijbewijs of ID moet inscannen ter verificatie.

Stap 3: Beveilig je account met een two factor authentication

Veel exchanges zijn bezorgd om de veiligheid van jouw account. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een Two-Factor Authentication (2FA).  Dit is een extra beveiliging ter identificatie via je mobiele nummer. Het platform zal je een code sms’en die je moet invullen. Om de 2FA in te stellen kan je bijvoorbeeld Google Authenticator downloaden.

Deze dubbele beveiliging zorgt ervoor dat wanneer iemand vanop afstand je wachtwoord gekraakt heeft toch niet in je profiel kan. Want hier is dan nog een verificatiecode voor nodig via je telefoon.

Stap 4: Het linken van je bankrekening.

Indien je crypto’s wil kopen zal je vooraf moeten aangeven vanuit welke rekening je dit wil doen. Je kan niet zomaar voor elke transactie een andere rekening gebruiken. Denk dus goed na welke rekening je op lange termijn wil blijven gebruiken voor stortingen.

Zodra je dit beslist heb voer je je rekeningnummer in waar het gevraagd wordt. Ook dit zal vaak eerst geverifieerd moeten worden. Soms moet je eerst bijvoorbeeld 1 euro storten ter verificatie voordat je je echte bedrag mag storten. In andere gevallen is heel deze link niet nodig. Soms kan je zonder vaste bankrekening een betaling doen met bv iDEAL.

Stap 5: Tegoed storten

Als je beslist hebt hoeveel geld je wil storten vul je dit in op de app. Daarna zal er weergegeven worden welke gegevens je hiervoor dient te gebruiken. Vervolgens ga je naar je eigen bank account om de storting te doen. Het is super belangrijk dat je de exacte gegevens kopieert bij je overschrijving. Indien je dit niet doet kan je tegoed verloren gaan!

Stap 6: Crypto kopen

Net als bij een normale storting kan het een of twee dagen duren voordat je euro’s op de exchange staan. Zodra je euro’s zijn aangekomen zijn ze zichtbaar op je crypto app. Dan is het aan jouw om te beslissen welke crypto je wil kopen.

Let er op dat een cryptocurrency exchange altijd een kleine fee rekent. Denk dus eerst goed na voordat je een transactie doet. Want elke transactie kost geld. Als je bijvoorbeeld 100 euro hebt gestort zal je misschien maar voor 93 euro aan Bitcoin kunnen kopen. Dit is maar een fictief voorbeeld. De transactiekosten zijn afhankelijk van het platform dat je gebruikt, de coin die je koopt en de grootte van je transactie. De bevestiging van de transactie gaat soms onmiddellijk, en soms duurt het enkele uren. Dit is onder meer afhankelijk van de drukte op het netwerk.

Proficiat! Je bezit nu cryptocurrency!

Stap 7: Cryptomunten verkopen

Je kan ervoor kiezen om je coins jaren te laten staan als lange termijn investering. Maar je kan ook altijd beslissen om (een deel van) je winst te laten uitbetalen.

Hiervoor ga je naar je account en zet je je coin eerst weer om in euro’s. Vervolgens druk je op “opnemen” en volg je de stappen. Na een paar uren of soms enkele dagen staat het bedrag op je rekening.