Digitale euro biedt betere privacybescherming dan private stablecoins, aldus ECB-functionaris

Fabio Panetta, lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft betoogd dat een digitale euro een betere privacybescherming biedt dan door particulieren uitgegeven stablecoins. Panetta bekritiseerde het winstoogmerk van particuliere bedrijven en benadrukte dat het in hun commerciële belang is om massa’s gegevens over hun gebruikers te verzamelen.

Het bestuurslid van de ECB vertelde aan Financial Times: “Wij zijn niet zoals particuliere bedrijven. Wij hebben geen commercieel belang bij het opslaan, beheren of te gelde maken van de gegevens van gebruikers.” De ECB-functionaris bevestigde ook dat de Europese Centrale Bank pilots heeft uitgevoerd met het testen van “offline betalingen voor kleine bedragen, waarbij geen gegevens worden vastgelegd buiten de portefeuilles van betaler en begunstigde. Hier werd aan toegevoegd: “Als de centrale bank betrokken raakt bij digitale betalingen, zal de privacy beter beschermd worden […] De betaling zal doorgaan, maar niemand in de betalingsketen zou toegang hebben tot alle informatie.” 

Panetta’s opmerkingen lijken bedoeld om de bezorgdheid onder de bevolking weg te nemen over de manier waarop gegevens zullen worden verzameld en behandeld bij het gebruik van door centrale banken uitgegeven digitale valuta’s (CBDC), aangezien uit de meest recente openbare raadpleging van de ECB over CBDC is gebleken dat de privacy van betalingen de grootste zorg is onder meer dan 8.000 respondenten.

Na de publicatie van de resultaten in januari schreef Panetta een brief aan de voorzitter van de Commissie economische en monetaire zaken (ECON) waarin hij benadrukte dat “de bescherming van de persoonlijke levenssfeer” een “hoofdprioriteit” voor de toekomst is “zodat de digitale euro het vertrouwen in betalingen in het digitale tijdperk kan helpen handhaven”.