Investeerders gewaarschuwd door SEC voor de risico’s van Bitcoin-futures

Beleggers zijn gewaarschuwd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor de risico’s van de handel in Bitcoin-futures. De SEC waarschuwt over marktvolatiliteit, een gebrek aan regelgeving en fraude om een paar problemen te noemen. De SEC schetst de belangrijkste punten die beleggers zorgvuldig moeten overwegen voordat ze beleggen in een fonds dat Bitcoin-futures koopt of verkoopt.

Dit vond plaats in een Investor Alerts-bulletin van 10 juni. Het bulletin luidde dat beleggers moeten begrijpen dat Bitcoin, inclusief het verkrijgen van blootstelling via de Bitcoin-futuresmarkt, een zeer speculatieve investering is. Vorige maand heeft de SEC al een nota verzonden. Beleggers die geïnteresseerd zijn in beleggen in een beleggingsfonds met blootstelling aan de Bitcoin-futuresmarkt, worden hierin gewaarschuwd om twee keer na te denken vanwege de risico’s.

De nieuwste Bitcoin-gerelateerde risicowaarschuwing van de SEC volgt na deze nota. Het is zo dat investeringen in alle soorten fondsen risico’s met zich meebrengen. Toch merkt de laatste waarschuwing op dat fondsen die Bitcoin-futures kopen of verkopen, unieke kenmerken en verhoogde risico’s kunnen hebben in vergelijking met andere. Beleggers moeten rekening houden met de volatiliteit van Bitcoin en de Bitcoin-futuresmarkt, merkt de SEC op.

Ook met het gebrek aan regelgeving en het potentieel voor fraude of manipulatie in de onderliggende Bitcoin-markt. Ook benadrukte de SEC dat de prijs van Bitcoin niet noodzakelijk correleert met de waarde van het fonds dat Bitcoin-futures-posities bezit. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de fondsen mogelijk geen directe blootstelling hebben aan de ‘onderliggende activa’, volgens de SEC.

In het bulletin staat dat de prijzen van futurescontracten per leveringsmaand kunnen verschillen en kunnen verschillen van de spotprijs van de onderliggende grondstof. Ook benadrukte het bulletin waarschuwingen zoals dat beleggers zich moeten concentreren op het risiconiveau dat ze nemen in vergelijking met het risiconiveau dat ze comfortabel nemen.

Dit leidde tot een humoristische reactie op Twitter, van Nassim Taleb, financiële en risico-onderzoeker en auteur, waarin staat dat hij erg dankbaar is dat de SEC er is. Godzijdank! Deze week is het de tweede keer dat Amerikaanse regelgevende instanties zich publiekelijk uitspreken via de waarschuwing tegen derivaten van cryptocurrency.

De commissaris van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Dan M. Berkovitz, zei op 8 juni van mening te zijn dat DeFi-markten voor derivaten een “slecht idee” zijn. En dat hij niet ziet hoe ze legaal zijn onder de CEA. De oprichter en CEO van Avanti Financial, Caitlin Long, heeft het verhaal van openbare verklaringen van Amerikaanse bestuursorganen in de gaten gehouden, te midden van wat zij een “crypto-regulatorisch hardhandig optreden” noemt.

Vrijdag wees ze eerder erop dat de SEC waarschijnlijk nog meer gealarmeerd was over buitenlandse platforms. Long zei dat de SEC deze beleggerswaarschuwing uitgeeft voor onshore-beurzen, die slechts ongeveer 2,5X hefboomwerking bieden. Ga maar eens na hoe de SEC offshore-beurzen bekijkt die meer dan 100X hefboomwerking bieden, gaf Long aan.