SEC beschuldigt ‘XRP-leger’ van het afleggen van ‘valse verklaringen’ op sociale media

De lopende rechtszaak tussen Ripple Labs en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission gaat verder met SEC die beweert dat houders van XRP-tokens haar leden op sociale media platforms verleiden met vermeende valse verklaringen.

In een motie van donderdag gericht aan rechter Sarah Netburn heeft de SEC een conferentie aangevraagd om te praten over het annuleren van de motie van Ripple om de voormalige directeur van de divisie van bedrijfsfinanciering van de regelgevende instantie, William Hinman, te dagvaarden. De SEC stelde dat de motie van Ripple, indien ingewilligd, een precedent zou scheppen voor het bedrijf om “een parade van verzoeken om de getuigenis van hooggeplaatste overheidsfunctionarissen toe te staan,” en zich te bemoeien met de activiteiten van de Amerikaanse overheid.

“Gedaagden [Ripple] toestaan om directeur Hinman te laten getuigen, zou er waarschijnlijk toe leiden dat directeur Hinman meerdere dagvaardingen voor een getuigenis krijgt van de vele andere personen waarvan wordt beweerd dat zij de registratiebepalingen van de effecten wetten hebben overtreden tijdens zijn ambtstermijn bij de SEC,” aldus de motie. 

Een van de argumenten van de SEC in de motie is echter dat voorstanders van XRP-tokens – ook bekend als het XRP-leger – naar verluidt sociale media gebruiken “om negatieve en valse verklaringen te verspreiden over leden van de SEC-leiding,” waaronder de voormalige directeur. De commissie beweerde dat de afzetting in combinatie met de aandacht van de sociale media personen zou kunnen afschrikken om posities in overheidsdienst te zoeken.

De SEC spande in december een rechtszaak aan tegen Ripple, omdat het bedrijf, CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen met hun XRP-tokenverkoop een “niet-geregistreerde, doorlopende aanbieding van effecten op digitale activa” zouden hebben gedaan. In de nasleep van de aankondiging van de commissie hebben verschillende cryptobeurzen de handel in XRP opgeschort of het token volledig van de beurs gehaald. 

In reactie op de SEC-rechtszaak heeft Ripple beweerd dat XRP meer lijkt op Bitcoin (BTC) of Ether (ETH), die de regelgevende instantie beide heeft geclassificeerd als grondstoffen in plaats van effecten. Leden van het XRP-leger hebben schijnbaar ook veel van hun online activiteiten gericht op de SEC-zaak met Ripple, waarbij Hinman specifiek wordt genoemd.