Zijn belastingen de doodsteek voor Bitcoin?

De Amerikaanse belastingdienst heeft besloten dat Bitcoin geen geld, maar een vorm van vermogen is. Dat betekent dat koersrendement in Bitcoin voortaan aangegeven moet worden bij de belastingdienst en dat er bij verkoop van Bitcoin een ‘capital gains tax‘ afgedragen moet worden. Daalt de waarde van Bitcoin, dan kan dat ook met de belasting verrekend worden. Het is slecht nieuws voor iedereen die Bitcoin als betaalmiddel wil gebruiken, want het zou betekenen dat er bij iedere transactie bijgehouden moet worden of en hoeveel belasting er over de Bitcoins betaald dient te worden (in dollars…).

“In sommige omgevingen fungeren virtuele valuta als ‘echt’ geld, maar het heeft in geen enkel opzicht de status van wettig betaalmiddel. Daarom moeten we Bitcoin voor de belasting aanmerken als een vorm van vermogen”, zo schrijft de Amerikaanse belastingdienst in een verklaring. Amerikanen die betalingen in Bitcoin wil verrichten krijgt er extra papierwerk bij, want de nieuwe belastingregel is per direct van kracht. Amerikanen die Bitcoins ‘minen‘ moeten hun opbrengsten bij de belastingdienst aangeven als belastbaar inkomen.

Bitcoin is geen geld

Bitcoin is geen geld, omdat het niet de status van wettig betaalmiddel heeft. Het is slechts een stukje code dat op basis van vrijwilligheid wordt verhandeld. Voor de Amerikaanse belastingdienst zit Bitcoin nu in dezelfde hoek als goud en zilver. Ook die worden aangemerkt als belastbaar vermogen. Wanneer het met winst verkocht wordt moet er over de winst een percentage aan belastingen afgedragen worden aan de IRS.

Het toekomstperspectief voor de cryptocurrencies ziet er niet positief uit, indien meer landen er belasting over gaan heffen. Als er voor iedere transactie bijgehouden moet worden of en hoeveel belasting er afgedragen moet worden, dan zal de interesse in Bitcoin als betaalmiddel sterk afnemen. Wat blijft er dan nog van de virtuele munt over, aangezien het ook niet echt een betrouwbare opslag van waarde is?

Hoe zit dat in Nederland?

In Nederland wordt Bitcoin ook aangemerkt als vorm van vermogen, wat betekent dat u er belasting over moet betalen als uw totale vermogen in box 3 groter is dan €21.139. Indien u Bitcoin krijgt als een vorm van betaling voor verrichte diensten, dan wordt Bitcoin aangemerkt als belastbaar inkomen. U moet de waarde dan omrekenen naar euro’s. U kunt nog wel zonder problemen betalingen kunt doen met de virtuele munt, omdat dit op zeer beperkte schaal gebeurt zit de belastingdienst daar nog niet actief op.

Een verschil met de Verenigde Staten is dat u in Nederland geen winstbelasting betaalt en dat u goud geheel BTW-vrij kunt aankopen. In die zin is het belastingklimaat voor goud in Nederland (en in de rest van de Eurozone) gunstiger dan in de VS. Op het moment van schrijven is een Bitcoin $582 waard.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!




Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

8 gedachten over “Zijn belastingen de doodsteek voor Bitcoin?

  • Maarja er is geen instantie die kan zien hoeveel bitcoins iemand bezit.. Ze staan niet op naam, lijkt me een lastig verhaal hoor

    Beantwoorden
    • Uit de Blockchain is te traceren op welk rekeningnummer hoeveel Bitcoins staat. Ik heb laatst ergens gelezen dat het daarom belarijk is om regelmatig een nieuw bitcoin adres aan te maken, zodat jouw rekening moeilijk te achterhalen is.

      Beantwoorden
  • En MU blijft maar meedoen met het bekritiseren van Bitcoin… waar zijn de vrije markt keuze argumenten? Of zijn we opeens toch meer voor overheidsregulering als het geen goud/zilver betreft. Heel erg zwak.

    slechts een stukje code
    toekomstperspectief voor de cryptocurrencies ziet er niet positief uit
    wat blijft er dan nog van de virtuele munt over
    niet echt een betrouwbare opslag van waarde is

    Beantwoorden
    • We blijven kritisch over Bitcoin n proberen dat inhoudelijk met argumenten te onderbouwen. Graag hoor ik tegenargumenten die mij op andere gedachten kunnen brengen.

      Beantwoorden
  • De nieuwe Zwitserse bankrekening is geboren, de BitCoin LiteCoin, Coinye et al.

    Of zou de NSA zijn BitCoin tracker al af hebben?

    Beantwoorden
    • Het zou mij sterk verbazen als vermogende mensen gaan schuilen in crypto currencies. Er moet sprake zijn van een netwerkeffect en een liquide markt, want wat heb je aan die coins als je het niet voor een goede prijs kunt liquideren? De market cap van die altcoins is nog heel klein.

      Beantwoorden
  • Je hebt gelijk, ik denk dat de volatilteit van de waarde veel mensen nog weerhoudt. Echter als je de voordelen bekijkt, geen belasting, geen mogelijkheid op beslaglegging, dat zal denk ik een aantal mensen over de schreef trekken. Met een groter netwerkeffect tot gevolg…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo