World Gold Council: Vraag naar goud 53% hoger in tweede kwartaal

De vraag naar goud is in het tweede kwartaal van dit jaar met 53% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De extra vraag naar goud is grotendeels het gevolg van de scherpe daling van de goudprijs. Dat schrijft de World Gold Council (WGC) in het vandaag verschenen rapport over de goudmarkt voor het tweede kwartaal van 2013. Vooral in China en India steeg de vraag naar fysiek goud, zowel in de vorm van juwelen als goudbaren en gouden munten.

We hadden al genoeg aanwijzingen dat de vraag naar goud in het tweede kwartaal van dit jaar zou stijgen. Maar nu hebben we ook de cijfers paraat om dat te onderbouwen. Het volledige rapport van de World Gold Council is hier te vinden. Klik hier voor een PDF van de het 28 pagina’s tellende rapport.

Vraag goudmarkt per categorie
Vraag goudmarkt per categorie

Sieraden

Wereldwijd steeg de vraag naar goud voor sieraden in het tweede kwartaal naar 576 ton goud, een stijging van 37% ten opzichte van de 421 ton goud in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Sinds het derde kwartaal van 2008 is er niet meer zoveel goud gebruikt voor sieraden als in het tweede kwartaal van 2013, zo voegt de WGC eraan toe. In China steeg de vraag naar gouden sieraden jaar-op-jaar met 54%, in India was er sprake van een stijging van 51%. Ook elders in de wereld kreeg de verkoop van juwelen een impuls door de lagere goudprijs. In het Midden-Oosten werd er 33% meer goud verwerkt in juwelen dan een jaar geleden en in Turkije groeide de vraag naar goud met 38%.

Het toegenomen volume komt grotendeels door de daling van de goudprijs, waardoor er bij een gelijke omzet simpelweg meer grammen goud over de toonbank gaat. Toch is de stijging van het volume groter dan de prijsdaling, waaruit we kunnen afleiden dat consumenten daadwerkelijk meer zijn gaan kopen als gevolg van de prijsdaling.

Vraag naar goud voor juwelen
Vraag naar goud voor juwelen

Munten en baren

Ook beleggingsgoud in de vorm van goudbaren en gouden munten was erg in trek in het tweede kwartaal van dit jaar. Wereldwijd groeide het goudvolume met 78% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar, waardoor het totale volume voor het eerst hoger uitkwam dan 500 ton goud per kwartaal! In China steeg de verkoop van goudbaren en munten met 157% ten opzichte van een jaar geleden, terwijl het verkochte volume in India met 116% steeg naar een record van 122 ton goud. Vooral dat laatste is bijzonder, omdat India steeds meer barrières opwerpt om het kopen van goud te ontmoedigen.

De verkoop van gouden juwelen, baren en munten samen kwam in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 1.083 ton, een stijging van 53% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012. Dat is een extreme stijging die correspondeert met berichtgeving over recordverkopen bij de US Mint, de Perth Mint en andere munthuizen.

Vraag naar gouden munten en goudbaren
Vraag naar gouden munten en goudbaren

Centrale banken

Centrale banken kopen nog steeds goud. Met een netto aankoop van 71 ton gedurende het tweede kwartaal van dit jaar zetten centrale banken een trend voort die in het eerste kwartaal van 2011 begon. Het afgelopen kwartaal was dus het tiende kwartaal op rij waarin centrale banken goud kochten. In 2011 haalden ze gezamenlijk 456,8 ton goud van de markt en in 2012 steeg het volume naar 534,6 ton, het grootste volume sinds 1964! Blijkbaar zien centrale banken over de hele wereld nog steeds waarde in het bezit van fysiek goud.

Centrale banken kopen nog steeds goud
Centrale banken kopen nog steeds goud

ETF’s

Gefrustreerde en ontmoedigde beleggers zorgden voor extra aanbod op de goudmarkt, want goud-ETF’s zoals het GLD verloren in het tweede kwartaal 402 ton goud. Beleggers verkochten hun aandelen in deze fondsen, aandelen die werden opgekocht door vermogende handelaren en banken die fysieke uitlevering kunnen vragen. Handelaren die 100.000 aandelen van GLD aanbieden aan het ETF (via een daartoe bevoegde bank of broker) kunnen fysieke uitlevering van goud vragen. Feitelijk is er in de goudmarkt een verschuiving gaande van papieren claims naar fysiek goud. De verkoop van aandelen in goud-ETF’s was voornamelijk zichtbaar in de VS, zo merkt de WGC op.

Technologie

De technologiesector gebruikt ieder kwartaal een vrij constante hoeveelheid goud en is op jaarbasis verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde vraag naar fysiek goud. In het tweede kwartaal van dit jaar gebruikte de sector 104 ton, een stijging van 1% ten opzichte van een jaar geleden.

Mijnbouw en recycling

Het aanbod van fysiek goud komt in feite uit twee hoeken, namelijk de mijnbouwsector en de recycling. In het tweede kwartaal van 2013 steeg de productie van goudmijnen wereldwijd naar 732,2 ton, een stijging van 4% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Daar staat echter een daling van de hoeveelheid gerecycled goud tegenover. Door de daling van de goudprijs was er in de markt minder bereidheid om sloopgoud in te leveren. Het aanbod van sloopgoud zakte naar 308,3 ton, een daling van bijna 21% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

De daling van het totale aanbod van sloopgoud werd in het tweede kwartaal volledig gecompenseerd door de toename van de productie in goudmijnen. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar steeg de totale productie van goudmijnen met 55,7 ton, terwijl het aanbod van sloopgoud ten opzichte van het eerste kwartaal met 55,5 ton omlaag ging.

Totale aanbod goud
Totale aanbod goud
Recycling neemt af bij dalende goudprijs
Recycling neemt af bij dalende goudprijs

Meer druk op fysieke goudmarkt

Hoe lang kan een stijgende productie van goudmijnen het dalende aanbod van sloopgoud nog opvangen? Onlangs maakte de World Gold Council een inschatting dat het totale aanbod van sloopgoud dit jaar 25% lager kan uitvallen door de lagere goudprijs. Tegelijkertijd zien we dat de daling van de goudprijs een sterke impuls geeft aan de vraag naar gouden juwelen en beleggingsgoud. Met een lage goudprijs neemt dat spanningsveld tussen vraag en aanbod alleen maar toe! Dat spanningsveld wordt dit jaar gebroken door goud weg te halen uit ETF’s en uit de Comex. Maar ook die goudvoorraden zijn niet oneindig. Hoe lang kan men nog uit deze reservoirs blijven tappen? Naar verwachting zullen de Chinezen dit jaar in totaal 1.000 ton goud van de markt halen.

India en China verwachten stijging goudprijs
India en China verwachten stijging goudprijs
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “World Gold Council: Vraag naar goud 53% hoger in tweede kwartaal

  • Wat moeten we op dit bericht voor goudprijs plakken ,fysiek wel te verstaan .Ik nodig ieder uit een bedrag neer te zetten in euro per kilo?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo