El Salvador’s president wil door vulkanen aangedreven crypto miners bouwen

El Salvador lijkt van plan te zijn om de energie van vulkanen te gaan gebruiken voor het delven van de cryptocurrency. De president van het land, Nayib Bukele roept een geothermisch energiebedrijf op om bepaalde faciliteiten beschikbaar te stellen voor Bitcoin miners. 

In een tweet van woensdag van Bukele, zei de president dat hij Mynor Gil, de voorzitter van het staatsbedrijf voor elektriciteit LaGeo, zou instrueren om Bitcoin (BTC) mijnbouw te vergemakkelijken “met zeer goedkope, 100% schone, 100% hernieuwbare, 0-uitstoot energie” van de vulkanen van het land. Het bedrijf exploiteert de enige twee geothermische energiecentrales in El Salvador in de regio’s Ahuachapán en Berlín, met aangekondigde plannen voor de bouw van nieuwe faciliteiten in San Vicente en Chinameca.


Meer dan de helft van de energie in het land is afkomstig van hernieuwbare energie, met een geïnstalleerde geothermische energie capaciteit – El Salvador telt 23 actieve vulkanen – van meer dan 200 Megawatt. Echter suggereren rapporten dat El Salvador’s geothermische energie potentieel dichter bij 644 MW ligt, wat betekent dat LaGeo momenteel ruwweg 31% van de beschikbare energieproductie aftapt. Volgens gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index verbruikt Bitcoin meer dan 116,7 terawattuur aan elektriciteit per jaar.

Deze oplossing voor mijnbouw wordt toegevoegd aan een lange lijst van pro-crypto acties die Bukele de afgelopen dagen heeft ondernomen. Afgelopen weekend vertelde de president van El Salvador op de Bitcoin-conferentie in Miami dat hij een wetsvoorstel zou indienen om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken in zijn land. Dat voorstel werd gisteren met een grote meerderheid aangenomen in de wetgevende vergadering van het land.