Gaan de premies van de zorgverzekeringen omlaag?

De zorgverzekeraars maakten over het jaar 2012 een forse winst. Gezamenlijk verdienden de zorgverzekeraars een bedrag van €1,4 miljard euro. Dit bedrag zou gebruikt kunnen worden om de premies van de zorgverzekeringen te verlagen. Een maatregel die het huidige kabinet goed zou uitkomen gezien de aanhoudende daling van de koopkracht.

Het is dan ook niet gek dat Minister van volksgezondheid, Edith Schippers, al in april sprak van een ‘maatschappelijke noodzaak’ om een deel van de winst terug te keren in de vorm van een premieverlaging. Toch zei de Minister niets over een eventuele premieverlaging nadat ze half juli een akkoord sloot met de ziekenhuizen en de ziektekostenverzekeraars. Wellicht dat de Minister in haar zoektocht naar een bezuiniging de verzekerden uit het oog is verloren.

De bezuiniging heeft Schippers namelijk wel degelijk voor elkaar gekregen. Het akkoord, waar vorige week alle betrokken partijen mee instemden, zorgt namelijk voor een verlichting van meer dan €1 miljard op jaarbasis voor de staatskas. De besparing wordt voornamelijk gecreëerd door patiënten vaker naar de (goedkoper) huisarts te laten gaan dan naar de (duurdere) specialist. Met andere woorden, minder ziekenhuis bezoeken. Het akkoord is op zich een mooi resultaat voor de Minister. De vraag blijft echter: welke gevolgen heeft dit voor de verzekerde?

Verschillende voorzitters uit de zorgsector lieten zich negatief uit over een premieverlaging. Zij stellen dat de winst van het jaar 2012 gebruikt moet worden om de buffers aan te vullen. Het lijkt nu dat Minister Schippers het na het sluiten van akkoord erbij laat zitten. De uitkomst kan zuur genoemd worden. Het basispakket werd vorig jaar uitgehold terwijl de premies gelijk bleven. Een miljardenwinst van de zorgverzekeraars is dan op zijn minst wrang te noemen. Daarnaast werd ook nog bekend dat apothekers te hoge prijzen rekenen. Wordt de Nederlander nog verder uitgekleed?

Het is niet allemaal kommer en kwel voor de verzekerden. Schippers wist het huidige basispakket in haar akkoord vrijwel intact te houden. Dit is op zijn minst gezegd een meevaller. Desalniettemin zal eind september pas echt duidelijk worden wie de gebeten hond is van het afgelopen onderhandelseizoen. Dan worden de nieuwe premies voor de zorgverzekeringen namelijk vastgesteld.

Duidelijk is dat de verantwoordelijkheid bij de klant komt te liggen bij het uitkiezen van een zorgverzekering. Naar een ziekenhuis gaan waar je zorgverzekeraar geen afspraak mee heeft kan namelijk leiden tot hoge eigen kosten. De kosten van je zorgverzekering vergelijken is dan ook de boodschap van de sector. De kans dat deze kosten gaan dalen is echter klein.

Bronnen:
Zorgvisie
Wegwijs en Wegwijs
Sum

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders