Rabobank: Pas op voor onze ledencertificaten

De Rabobank heeft afgelopen dinsdag alle 150.000 houders van Rabobank ledencertificaten een brief gestuurd om te waarschuwen voor de risico’s van deze certificaten. De bank adviseert om niet meer dan 20% van hun vermogen in de ledencertificaten te beleggen. Ook maakt de bank nog maar eens duidelijk dat de ledencertificaten niet als een spaarproduct, maar als een belegging beschouwd moeten worden.


De ledencertificaten zijn achtergestelde leningen aan de bank, schuldpapier dat bij het omvallen van een bank waardeloos kan worden. Dat hebben we onder meer gezien bij het SNS debacle, toen soortgelijke achtergestelde leningen (SNS Participaties) waardeloos werden verklaard. Kennelijk kwam dat toen voor veel mensen als een verrassing, gezien de hoeveelheid bezoekers die toen via deze zoekterm op Google op onze site terechtkwamen.

Rabobank waarschuwt voor risico's van eigen ledencertificaten

Rabo maant leden: Beleg niet alleen in onze certificaten (Bron: Financieele Dagblad)

Zorgplicht??

Een voormalig directeur van de Rabobank denkt dat de bank deze brief verstuurd heeft om zich in te dekken tegen eventuele toekomstige zorgplichtclaims. Dat is nogal een uitspraak!! De ledencertificaten zijn voornamelijk verkocht aan de meest trouwe leden van de Rabobank, waarvan sommigen hun gehele vermogen in de certificaten gestopt hebben. Dat zijn bijvoorbeeld boeren die land verkocht hebben en die de certificaten beschouwen als een ‘appeltje voor de dorst’ of een oudedagsvoorziening.

De Rabobank heeft onlangs aangekondigd dat ze het aantal in omloop zijnde ledencertificaten wil terugbrengen, door ze zelf terug te kopen van certificaathouders. In mei schreven we op Marketupdate al over een plotselinge verkoopgolf van deze certificaten. Door de bankencrisis in Cyprus verloren sommige certificaathouders blijkbaar het vertrouwen in hun Rabo-certificaten. Om een snelle waardedaling van het schuldpapier te voorkomen reserveerde de bank honderden miljoenen euro’s om zelf certificaten op te kunnen kopen. Het schuldpapier wordt verhandeld op een interne markt van de Rabobank.

RTL-Z

Hans de Geus heeft op RTL-Z ook wat gezegd over de ledencertificaten.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “Rabobank: Pas op voor onze ledencertificaten

 • marie-lor

  “Het schuldpapier wordt verhandeld op een interne markt van de Rabobank.”

  You can smell the coffee……

  Beantwoorden
 • Suggestieve kop, toegevoegde waarde artikel:nihil (met copy-paste kan ik ook journalistiek bedrijven)

  Beantwoorden
 • Mijn moeder kocht ledencertificaten omdat die meneer van de Rabobank zo vriendelijk was en er zoveel verstand van had (dacht ze). De certificaten zitten vooral bij de oudere Raboklanten die er destijds nog vanuit gingen dat die vriendelijke bankmeneren het beste met ze voorhadden. Intussen weten we wel beter. Weg met die risicovolle certificaten. Ga nog wat leuks doen met je geld.

  Beantwoorden
 • Pingback: PAS OP!! Rabobank waarschuwt voor eigen producten | Beurs.com

 • Bertus van Keulen

  Kan iemant mij vertellen waneer de Rabobank failiet gaat?
  We kunnen bedrijven ook kapot praten.
  I.N.G. moet de staat betalen voor een lening.
  Was het percentage geen 50%?
  Iets meer dan 5,2%

  Beantwoorden
 • Logisch dat de RABO waarschuwt want zij krijgen de rechtzaken als straks blijkt dat ook de RABO met haar grootste hypotheekportefeuille aan het staatsinfuus moet. Bij Cyprus hebben we gezien dat alleen de echte spaargelden onder het depositogarantiestelsel vallen en dus de certificaathouders geen cent meer terugzien (en dus ook geen “rente” er meer op ontvangen!).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders