Wat zijn de vooruitzichten voor goud in 2021?

Bron: The Silver Mountain

De goudprijs heeft dit jaar een hoogtepunt bereikt van maar liefst 2.075 dollar per troy ounce. Afgezien van een neerwaartse correctie is de prijs dit jaar met 21% gestegen. Er wordt nog steeds verwacht dat er in 2021 een stijging in de prijs zal plaatsvinden vanwege lagere reële rendementen in de Verenigde Staten en een zwakkere dollar. Er kan momenteel gezegd worden dat goud hedendaags nog steeds een drukke handel is, maar dat het technische beeld verslechterd en normale relaties wellicht niet werken zoals ze eerder deden. De analisten van de ABN AMRO geven aan te verwachten dat de prijs van goud voor het einde van 2021 $2.000 per ounce zal bedragen.

Recordstijging

In het begin van dit jaar waren de ontwikkelingen in de goudprijs positief. Dit veranderde echter snel toen er paniek ontstond op de markt, vanwege de crisis die COVID-19 met zich meebracht en het wereldwijde tekort aan Amerikaanse dollars. De goudprijs daalde aanzienlijk, maar herpakte zich ook weer. Dit werd gevolgd door een sterke stijging van maar liefst 36%, tussen maart en augustus. Deze stijging resulteerde in een hoogtepunt van 2.075 dollar per troy ounce, wat het record van 2011 verbrak.

Een andere reden van de stijgende goudprijs was de zorg die beleggers hadden over de combinatie van grote fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Dit werd duidelijk door de daling van de reële rente in de Verenigde Staten. Goud leek hier de veiligste optie en enige beleggers kochten dus goud als gevolg van hun bezorgdheid over het financiële systeem en de oplopende begrotingstekorten. Vele andere beleggers kozen juist voor goud aangezien deze geen negatieve rente met zich meebrengt. De totale Exchange-Traded Fund (ETF) posities gingen van 82 miljoen troy ounce aan het begin van het jaar naar 111 miljoen troy ounce op 15 oktober.

Sinds deze stijging is de volatiliteit in de markten ook flink veranderd. Goud was een drukke handel en niet veel beleggers wilden investeren vanwege de hoge prijzen. De goudprijs kreeg het moeilijker en begon daarom weer te zakken tot onder 2.000 dollar per troy ounce. Dit resulteerde in beleggers die weer een kans zagen om in goud te investeren. Inmiddels brengt het nieuws over het vaccin zowel de dollar als de goudprijs naar beneden. Dit is een buitengewone situatie aangezien dit enkel gebeurd wanneer de rentetarieven stijgen maar de dollar hier niet van mee profiteert. Momenteel zijn de goudprijzen 21% hoger vergeleken met het begin van 2020. Het optimisme begint echter te veranderd naar twijfel en aangezien de jaarwisseling eraan komt roept dit vragen op. Zullen de prijzen weer stijgen? Wat kan er verwacht worden voor 2021?

Positieve vooruitzichten voor 2021

Volgens analisten van de ABN AMRO kan er worden verwacht dat de vooruitzichten voor de goudprijs in 2021 positief zijn. De Federal Reserve (Fed) zal namelijk de stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties bedwingen om zo de economie te kunnen beschermen. Er wordt zelfs voor 2021 al een lagere rente verwacht op Amerikaanse staatsobligaties. Wanneer de inflatieverwachtingen hetzelfde blijven, heeft dit een lagere rente op Amerikaanse staatsobligaties als gevolg. Dit zorgt voor lagere reële rentes in de Verenigde Staten, wat uiteraard slecht is voor de voor de dollar maar goed voor de goudprijs. Daarbij zijn de begrotingstekorten dit jaar enorm gestegen. Het percentage hiervan in vergelijking met het bbp zal afnemen, maar nog wel erg hoog zijn. Het samengaan van monetaire stimuleringsmaatregelen en het grote begrotingstekort, zal zorgen onder de beleggers als gevolg blijven hebben. Gezien deze zorgen, kan er een hogere goudprijs verwacht worden.

De zorgen onder beleggers

Er zijn 3 hoofdzorgen. Namelijk de positionering van de beleggers, het technische plaatje en de economische vooruitzichten. Wat betreft de positionering van de beleggers, de totale ETF-posities zijn erg hoog en sinds de piek van 15 oktober is deze enkel met 4% gezakt. Over het algemeen zijn de posities zelfs 28% hoger dan aan het begin van het jaar en 29% hoger dan eerdere piek van 20 december 2012. De handel omtrent goud is nog steeds druk en er zijn nog steeds zorgen onder de beleggers. Eerder, in 2013, had liquidatie van 36% van de ERF-posities een daling van 30% in de goudprijs als gevolg. Deze posities blijven daarom een risico. Het technische beeld is onlangs achteruitgegaan. De huidige prijzen liggen namelijk boven het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde (1.810 dollar per ounce op het moment van schrijven). De komende weken zijn de handelsomstandigheden zeker niet gewoonlijk omdat de markt enorm dun is aan het begin en einde van het jaar. Er zijn natuurlijk ook de economische vooruitzichten aan de hand van het vaccin dat eraan komt. Als reactie op een opkrabbelende economie daalt de goudprijs vaak. Echter blijft de monetaire stimulans onder controle gehouden en daalt de reële rente in de Verenigde Staten. Dit is een basisscenario. Momenteel zijn we echter in een ongewone situatie belandt en worden normale relaties uitgedaagd. Dit zou hier ook zo kunnen zijn.

Over het algemeen kan er verwacht worden dat de goudprijs weer stijgende zal zijn in 2021. Echter moet u niet de onzekerheden in het basisscenario vergeten.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo