Werkloosheid Nederland stijgt snel

Nederland werd voor de crisis nog vaak gepresenteerd als het beste jongetje van de klas, maar die illusie hoeven we ons niet meer te maken. De huizenprijzen dalen en onze collectieve overwaarde smelt als sneeuw voor de zon. Mede hierdoor daalt het consumentenvertrouwen tot niveaus die vergelijkbaar zijn met die van ‘probleemlanden’ als Portugal en Spanje. Ook is de werkloosheid in ons land heel erg snel gestegen, zo blijkt uit de cijfers die Eurostat vrijdag publiceerde.

In verhouding tot rest van de Eurozone en de Europese Unie is de werkloosheid in Nederland met 7% nog steeds relatief laag, maar in vergelijking met een jaar geleden is deze wel sterk gestegen. Dat is met name zorgwekkend als je bedenkt dat de werkloosheid in 11 van de 28 landen van de Europese Unie alweer daalt. Jaar op jaar gezien behoren we samen met Cyprus, Griekenland en Slovenië tot de landen waar de werkloosheid procentueel het hardst is gestegen. Volgens de berekening van Eurostat is de werkloosheid in ons land in een jaar tijd gestegen van 5,3% tot 7%. Uit de cijfers blijkt dat er in Nederland 13.000 werklozen bij kwamen in de maand juli, waarmee het totaal uitkomt op 626.000 werklozen. Een jaar geleden om deze tijd was het totaal nog 469.000. Vergeleken met een maand geleden steeg het aantal werklozen in Nederland met 13.000 personen.

Werkloosheid in Spanje en Italië daalt?

De werkloosheid in Italië en Spanje is in juli iets gezakt ten opzichte van de maand ervoor. In Spanje daalde de werkloosheid met 20.000 mensen, in Italië waren er 10.000 minder werkloos dan in juni. Vergeleken met een jaar geleden steeg de werkloosheid wel, van 25,4 naar 26,3 procent in Spanje en van 10,7 naar 12 procent in Italië.

Werkloosheid Eurozone

Werkloosheid in Eurozone en EU (Bron: Eurostat)

Eén gedachte over “Werkloosheid Nederland stijgt snel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.