Bedrijven kopen risico’s pensioen af

Nederlandse bedrijven hebben de afgelopen tien jaar miljarden uitgegeven om het risico op tegenvallers bij hun pensioenfonds af te dekken. Bedrijven als Philips, ING en AkzoNobel hebben het risico van stijgende pensioenlasten reeds afgekocht, terwijl veel andere bedrijven soortgelijke plannen hebben. Dat schrijft het Financieel Dagblad naar aanleiding van eigen berekeningen.

In totaal hebben bedrijven €3 miljard opzij gezet om van de risico’s in hun bedrijfsfonds af te komen. Het FD bestudeerde de cijfers van vijftig bedrijven met een eigen fonds, waarvan twintig het gevaar op eventuele tegenvallers hebben afgekocht. Dat waren er tien jaar geleden bij een vergelijkbaar onderzoek slechts drie. Grote bedrijven maken vaak afspraken met hun werknemers over een vaste pensioenpremie, die voor een langere periode wordt vastgesteld. Als blijkt dat die premie niet genoeg is, dan kan de uitkering verlaagd worden zonder dat het bedrijf kosten moet maken om het pensioen aan te vullen.

Bedrijven dekken risico pensioen af

Door de economische crisis daalde ook het vermogen van pensioenfondsen. Door de dalende aandelenkoersen verslechterde hun dekkingsgraad aanzienlijk en realiseerden bedrijven zich opeens hoe snel de kosten kunnen oplopen als de pensioenpotten weer aangevuld moeten worden. Ook proberen bedrijven meer risico op het bordje van de werknemer te schuiven. Het FD schrijft dat inmiddels 40% van de vijftig grootste bedrijven een pensioenregeling heeft waarbij werknemer en gepensioneerden eventuele tegenslagen opvangen.

In sommige gevallen dwingen werknemers af dat hun werkgever extra geld in het pensioenfonds inbrengt, zodat er in ieder geval genoeg liquide middelen voorhanden zijn om de reeds opgebouwde pensioenen uit te keren. Zo stortte ING bijna €1 miljard in het pensioenfonds en leverde Philips een bijdrage van €600 miljoen aan het pensioen van de werknemers.

Bedrijven dekken risico's pensioen af

Bedrijven dekken risico’s pensioen af

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Bedrijven kopen risico’s pensioen af

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders