“Britse pensioenen worden onbetaalbaar”

In Groot-Brittannië moet men drastisch de belastingen verhogen en de uitgaven omlaag brengen, wil het kunnen voldoen aan toekomstige pensioenverplichtingen. Dat schrijft het Institute of Economic Affairs (IEA) in een nieuw rapport. Volgens de berekeningen van de IEA moet de Britse overheid haar uitgaven met maar liefst een kwart terugbrengen om voldoende geld over te houden voor toekomstige verplichtingen ten aanzien van pensioenen en de gezondheidszorg. Een alternatief is om de belastingen drastisch te verhogen, zodat het gat tussen de verplichtingen en de beschikbare financiële middelen gedicht kan worden.

“Door de vergrijzende bevolking zullen de overheidsbestedingen in de nabije toekomst veel harder stijgen dan de inkomsten”, zo schrijven de onderzoekers in hun rapport. De IEA waarschuwt dat er binnen twee jaar een belastingverhoging met een omvang van 17% van het bbp doorgevoerd moet worden om aan alle toekomstige pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Omgerekend gaat het dan om een bedrag van meer dan £300 miljard aan extra belastinginkomsten die ieder jaar binnengehaald moeten worden. Dat betekent dat bijvoorbeeld de inkomstenbelasting omhoog zou moeten van 38% naar 55%.

Onhaalbaar

Een belastingverhoging van deze omvang kan de Britse economie niet dragen, zonder gelijk de hele economie af te knellen. “Het onderliggende probleem is dat verschillende regeringen achter elkaar nieuwe beloftes hebben gemaakt die ze niet na kunnen komen op basis van de huidige belastinginkomsten. Het electoraat staart zich blind op fiscale voordelen die ten koste gaan van toekomstige generaties”, zo verklaart Philip Booth van de IEA.

“In de afwezigheid van nieuwe belastingverhogingen moeten de overheidsuitgaven met een kwart omlaag, wil men de toekomstige verplichtingen voor pensioenen betalen uit belastingopbrengsten”, zo licht onderzoeker Jagadeesh Gokhale toe. Hoewel een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd wat verlichting kan bieden  worden er op dit moment nog onvoldoende maatregelen genomen om het gat tussen pensioenverplichtingen en pensioenvoorzieningen te dichten.

Toekomstige generaties zullen volgens het rapport van de IEA op moeten draaien voor de ontoereikende besparingen, ofwel in de vorm van een lager pensioen ofwel in de vorm van hogere belastingen. De IEA waarschuwt dat er snel iets gedaan moet worden om het gat tussen de inkomsten en de verplichtingen te dichten. Een paar jaar wachten met ingrijpen heeft een dramatisch effect op de schuldenlast. Als er in 2010 al ingegrepen was, dan zou een belastingverhoging van 13,7% van het GDP volstaan. Als men wacht tot 2016 is er bijna 17,1% van het GDP aan extra belastinginkomsten nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Pensioenen niet zeker

In veel landen is het pensioenstelsel niet goed geregeld. Politici kunnen vaak wel beloftes maken, maar het blijkt een uitdaging om de juiste maatregelen te nemen die nodig zijn om de gemaakte beloftes na te komen. Philip Booth verwijst naar de nationalisatie van het pensioenfonds van de Royal Mail. De overheid beloofde de pensioenen te regelen, maar daar zijn geen extra voorzieningen voor getroffen. De bezittingen van het pensioenfonds van de Royal Mail werden gebruikt om de staatsschuld te verlagen.

Philips benadrukt dat niet alleen de politiek schuld heeft aan een slecht gedekt pensioenstelsel. “De kiezer wilde steeds meer verworven rechten uit de belastinginkomsten, maar wil daar niet zelf de offers voor brengen.”

Brits pensioenen minder zeker dan gedacht

Brits pensioenen minder zeker dan gedacht

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over ““Britse pensioenen worden onbetaalbaar”

  • Jhonny Nijhoff

    Vergrijzings MYTHE !
    In 1950 (babyboom) vertrekken 100% boommers !
    2015 er komen er 20% aan !
    Intussen hebben de 80 % (betalende) de pijp aan maarten gegeven.

    Beantwoorden
    • Goud is geen geld

      Zo is het maar net Johnny!

      Het pensioensysteem is ontworpen ten tijde van de goudstandaard en is inmiddels omgetoverd tot een illusie om de markt van staatsobligaties en aandelen te ondersteunen.

      Dit piramidespel werkt zolang er voldoende deelnemers bijkomen ( massaimmigratie) en er nog werkelijke economische groei te behalen valt d.m.v. kunstmatig laag gehouden olie prijzen. (lage goudprijs is lage olieprijs)

      Get zee gold

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo