Goud en zilver report (Week 4)

Waarom de prijzen van zowel goud als zilver onderuit gaan valt moeilijk te zeggen. Op korte termijn zijn er natuurlijk altijd schommelingen in de koers, maar wie over een langere termijn kijkt zal ook zien dat de prijzen al enige tijd niet meer zo hard zijn gestegen als we eerder gewend waren. In euro's uitgedrukt kwam de goudprijs het afgelopen half jaar vrijwel niet van haar plek. De prijs is nu even laag als in mei 2012. Op zich is dat vreemd, want historisch gezien is de vraag naar goud vooral in de laatste twee maanden van het jaar sterk.

Blijkbaar is er een andere reden aan te wijzen waarom de goudprijs in euro's de laatste weken zo weggezakt is. Voor iedereen die periodiek goud koopt is de dalende prijs natuurlijk helemaal geen nadeel. Het is alleen nadelig voor diegene die hun goud willen verkopen of die short gaan op het edelmetaal. Een andere verklaring waarom de goudprijs in euro's blijft liggen is de zwakte in de dollar. De Amerikaanse valuta heeft sinds mei vorig jaar zoveel aan waarde verloren ten opzichte van de euro dat een troy ounce goud in hun valuta in die periode netto met $100 is gestegen. Betaalde men in mei nog $1.550 per troy ounce, vandaag de dag is dat $1.650.

In die zin heeft goud Amerikanen beschermd tegen het minder waard worden van de dollar. Op die manier is ook de sterk gestegen goudprijs in Japanse yen te verklaren. Doordat de munt relatief zwak staat ten opzichte van de dollar en de euro betalen Japanners de laatste tijd recordprijzen (in yen uiteraard) voor het gele edelmetaal. Op de valutamarkt geeft men momenteel $1,3461 per euro, de hoogste wisselkoers in bijna een jaar tijd.

Zilverprijs

De zilverprijs heeft in 2013 een betere start gemaakt, want in alle belangrijke valuta staat deze nu hoger dan aan het begin van dit jaar. In 2012 haalde zilver ook een beter koersrendement dan goud, al is het verschil niet opzienbarend groot. Opvallend is dat de zilverprijs nog niet lijkt te profiteren van de berichtgeving over schaarste bij de US Mint en de Royal Canadian Mint. Daar worden jaarlijks toch serieuze volumes fysiek zilver omgezet in beleggingsmunten, die wereldwijd verhandeld worden. Het huidige tekort aan deze munten drijft de premies op het fysieke metaal verder op. Los van de ontwikkeling van de spotprijs worden zilveren munten dus wel duurder.

Dollarkoersen

In dollars sloot de goudprijs op €1.658,20 per troy ounce, terwijl een troy ounce zilver bij het sluiten van de handel op vrijdag voor $31,12 op de borden stond. Platina is inmiddels weer duurder dan goud, dit edelmetaal sloot op een koers van $1.692 per troy ounce. Palladium noteert $740 per troy ounce.

Nieuws

Ook deze week waren er weer nieuwsberichten die de langlopende opwaartse trend van goud bevestigen. Zo maakte Azerbeidzjan bekend dat het haar goudreserve in 2013 wil verdubbelen en dat het de goudreserve ook wil overbrengen van Londen naar een kluis in eigen land. Ook Ghana zou mogelijk haar goudreserve terug kunnen halen, maar dit zijn momenteel slechts geruchten. De Russische centrale bank maakte tijdens het World Economic Forum in Davos bekend dat het goud zal blijven toevoegen aan haar reserves. De Indiase overheid probeert ondertussen de waarde van haar munt te herstellen, door de import van goud te ontmoedigen en daarmee de betalingsbalans te verbeteren. De import van grote hoeveelheden goud zorgt voor een groot tekort op de betalingsbalans van het land.

In Zwitserland heeft een actiegroep bijna genoeg handtekeningen bij elkaar om een referendum te houden over de goudvoorraad van het land, een teken dat het onderwerp ook daar op de agenda komt te staan. De roep om fysiek goud is er ook bij een hedgefonds uit Hong Kong, dat besloot een derde van haar totale vermogen om te zetten in fysiek goud.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *