Aandeel van de Week: Goud Juniors Delven (GDXJ)

Goud staat al tijden onder druk: vanaf de ‘high’ rond $1.900 is de goudprijs al weer meer dan 35% gedaald. In lijn met de markt, of zelfs erger, zijn vooral de kleinere goudfondsen aanzienlijk gedaald. Hoewel we een verdere daling van goud niet uitsluiten, reiken we deze week een handvat aan voor beleggers die in kleinere fondsen willen handelen. Zolang goud boven de $1.181 per troy ounce weet te blijven, zouden kleine posities kunnen worden gekocht. Een doorbraak van deze ‘low’ zal de verhoudingen echter verder op scherp zetten. Mocht deze steun worden doorbroken, dan komt ons eerder in maart 2013 gestelde koersdoel van $1.100 aardig in zicht.

Technische analyse van de goudkoers sinds juni

GDXJ

Deze week zetten we het Market Vectors Junior Gold Miners ETF (tickersymbol: GDXJ) als Aandeel van de Week in de ‘spotlight’. De goudkevers kennen de laatste tijd zware tijden. Goud is keihard gedaald zoals we eerder stelden en de (kleinere) goudmijnfondsen evenwel nog harder. We zien op dit moment toch wel kansen in de kleinere ‘goud juniors’. We spelen in op een stijging met opties op het Market Vectors Junior Gold Miners ETF dat de kleinere goudfondsen volgt.

Sinds september is het ETF met meer dan 45% gedaald vanaf de high rond $55 tot onder $30. We maken hier van gebruik door in te spelen op een beperkte stijging, oftewel: Goud Juniors Delven.

Koersverloop GDXJ vanaf begin 2012

Koersverloop GDXJ vanaf begin 2012 (Bron: Finviz)

Dit ETF is echter niet voor iedereen weggelegd, zoals u op bovenstaande chart kunt zien. De voorzichtige belegger zal dit kwalificeren als ‘ongeschikt’. De high was rond $120 in 2012, waarna het ETF aanzienlijk wegzakte tot onder $30 dit jaar. Het is een prijsdaling van 75% in bijna twee jaar tijd. Onderstaand een aantal aandelen die in dit ETF vertegenwoordigd zijn.

Bedrijven uit de GDXJ index

Bedrijven uit de GDXJ index (Meer informatie vind je op de website van Zacks)

Tijdens onze Masterclasses (Opties & Live Trading) komt onder meer onze checklist om een trade te doen aan bod. Onderstaand een deel van deze checklist die fungeert als kapstok. Toegepast op GDXJ geeft dit:

Technische analyse van de junior goudmijnen

Technische analyse van de junior goudmijnen, de GDXJ Daily Chart (Bron: Finviz)

Checklist opzetten trades Optie Academy

  1. Altijd de chart (grafiek) checken: wat is de trend? Check voortschrijdend gemiddelden (moving averages (ema’s)), zijn er gaps (koershiaten)? Noteer de steun- en weerstandsniveau’s. Het ETF zit in een lange termijn dalende trend vanaf de top rond $120 in 2012. GDXJ kopen is wel speculatief.
  2. Altijd met de trend mee handelen: bijvoorbeeld positie innemen en bij breakout positie uitbreiden. Uit oogpunt van dit principe, mogen we weliswaar nog niet ‘vol long’ gaan, maar vinden we vanuit zeer korte termijn perspectief het wel interessant om een kleine longpositie in te nemen. Stop-loss moet wel worden geplaatst onder $28. We verwachten op termijn een verdere stijging richting eerste koersdoel van rond $36. Een stijging derhalve van ruim 21% vanaf $29,70.
  3. Riskmanagement: kijken naar target en stoploss als visie onjuist blijkt te zijn. Inname longpositie rond $29,70 en eerste koersdoel $36 met een stop-loss onder $28 plaatsen. Risico is dan $1,70 versus winstpotentieel van circa $6,30 wat met bijna 4 keer zoveel winst een uitstekende ratio is.
  4. Als je uit je positie wilt en moet: ga dan ook uit de markt en wacht niet tot het ‘ideale’ moment of dat je tot expiratie blijft zitten. Dus onder $28 longpositie afbouwen. Op basis van deze checklist achten wij een zeer kleine speculatieve longpositie in GDXJ speculatief verantwoord.

 

Optiestrategie mogelijk op GDXJ

Op GDXJ zijn opties voorhanden, zodat het mogelijk is om in te spelen op een stijging van dit ETF. Afgelopen vrijdag hebben we een calendar spread (time spread) opgezet voor onze Optie Aanbevelingen Offensief, waarbij onze klanten uiteraard ‘front row’ zaten om deze te kunnen uitvoeren.

Een spread is het tegelijkertijd kopen van een optie en verkopen van een andere optie op eenzelfde onderliggende waarde, met verschillende afloopmaanden en/of uitoefenprijzen.

profit-loss

 

(Bron: Optionsplaybook)

Wij hebben gekozen voor een horizontale Calendar Spread, dus met gelijke uitoefenprijzen. We hebben een Calendar Callspread van $0,60 per timespread opgezet in GDXJ. We kunnen na expiratie van volgende week wederom een calloptie schrijven.

Innemen posities

Zodra wij onze (optie)posities gaan uitbreiden of nieuwe gaan innemen, dan zullen wij dit uiteraard aan onze klanten van Optie Aanbevelingen communiceren.
Uiteraard kunt u ook uw eigen suggestie voor een Aandeel van de Week, Goudfons van de Week danwel optiestrategie naar ons doormailen naar [email protected]. Meer weten over Optie Academy? Lees dan ook dit artikel op Marketupdate.

Optie Academy

Think, Talk and Trade like a Winner

Harry Klip en Jan Robert Schutte

Disclaimer: Het Optie Academy-team heeft een positie in GDXJ (long) en Goud (short). De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo