Column: Alles is de schuld van Rusland

De Democraten en het Witte Huis proberen in samenwerking met alle grote Westerse media en inlichtingendiensten op alle mogelijke manieren de wereldwijde bevolking (en het Amerikaanse kiescollege) ervan te overtuigen dat de verkiezingen van 8 november in de VS niet eerlijk zijn verlopen, omdat ze door Rusland zouden zijn beïnvloedt en/of gehackt. De eerste keer dat ik dit las, dacht ik dat het een slechte grap was!

Inmiddels is het lachen me wel vergaan en maak ik me grote zorgen over onze toekomst. De eenzijdige, negatieve berichtgeving over Poetin en Rusland nam de afgelopen week zo’n enorme vlucht, werkelijk bizar. Een oorlog met kernmacht Rusland lijkt dichterbij dan ooit. Ik moet er niet aan denken wat de gevolgen hiervan zullen zijn.

Er loopt officieel nog een onderzoek naar deze zogenaamde Russische hack, maar de uitkomst lijkt bij voorbaat al vast te staan. Vandaag kwam naar buiten dat Poetin hier persoonlijk voor verantwoordelijk zou zijn geweest, wederom zonder enig bewijs.

Dit proces doet mij denken aan begin 2003. Colin Powell, tot op dat moment een zeer gerespecteerde Secretary of State, hield toen in de de VN Veiligheidsraad een toespraak over de massavernietigingswapens van Saddam Hussein. Vele ‘bewijzen’ kwamen naar boven dat deze wapens zich in mobiele laboratoria bevonden. De Veiligheidsraad was volledig overtuigd en kort daarna werd Irak aangevallen door een westerse coalitie.

We weten allemaal hoe het daarna met Irak en haar burgerbevolking is vergaan. Deze wapens werden nooit gevonden en het hele verhaal van Powell bleek totaal niet te kloppen. Echter was het leed al geschied.

Laten we hopen dat de laatste ontwikkelingen er niet voor gaan zorgen dat Trump (waar ik zeker niet alleen maar positief over ben) alsnog niet als president geïnstalleerd zal worden. De tegenstellingen in de VS zijn al zo groot en een dergelijke gebeurtenis zal voor een verdere extreme escalatie zorgen aldaar.

Het laatste wat ik nog over dit onderwerp wil zeggen is het volgende: We zullen het allemaal eens zijn dat deze hacks, wie ze dan ook uitgevoerd heeft, een criminele handeling zijn geweest. De informatie die hiermee naar boven kwam heeft een schrijnend licht geschenen op hoe de gevestigde orde te werk is gegaan (de inhoud van deze informatie is overigens ook nooit door de betrokkenen ontkend). Dus wanneer de politiek en media klagen over het feit dat deze hacks de verkiezingen beïnvloedt zouden hebben, dan zijn ze eigenlijk aan het jammeren dat de kiezers de waarheid ontdekt hebben…

Veel meer nieuws

Helaas heb ik nu nog veel te weinig ruimte over om te schrijven over en over alle andere zaken die de afgelopen week hebben plaatsgevonden. Ik raad u dan ook sterk aan om onderstaande artikelen te lezen, want de gebeurtenissen volgen elkaar momenteel in hoog tempo op.

Natuurlijk was de renteverhoging van de Federal Reserve afgelopen week ook zeer belangrijk nieuws. Voor de tweede keer in meer dan tien jaar heeft de Amerikaanse centrale bank de rente opgetrokken. De ‘Federal Funds Rate’ werd met 25 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 0,50% tot 0,75%. De gevolgen waren direct zichtbaar op de financiële markten: Aandelen deden een stapje terug, obligatierentevoeten gingen omhoog en goud liet opnieuw het kopje hangen.

Vooral het feit dat de Federal Reserve aangaf volgend jaar drie keer de rente te willen verhogen (in plaats van de geanticipeerde twee keer) sloeg in als een bom. We hebben nu de situatie dat de VS als enige land een verstrakkend monetair beleid volgt, terwijl de rest van de wereld een zeer soepele monetaire koers blijft varen.

Dit zal de Amerikaanse dollar, die al op z’n hoogste punt in 14 jaar staat, alleen nog maar verder laten stijgen. Dit kan wel eens grote gevolgen gaan hebben in 2017….

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend in de nieuwsbrief van GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel dan +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *