Column: De euro is niet het probleem

Er gaat bijna geen week voorbij dat er geen kritiek is op de euro, maar ondanks dat groeit de populariteit van de gemeenschappelijke munt. Sinds de invoering van de euro is het aantal landen dat de munt gebruikt van 12 naar 19 toegenomen. Ook zijn er steeds meer landen buiten de muntunie die de euro inmiddels gebruiken als betaalmiddel.

Deze week waarschuwde de ECB verschillende Balkanlanden zelfs voor een te grote afhankelijkheid van de euro. In deze landen wordt steeds meer in euro’s geleend en gespaard, omdat de lokale bevolking een groter vertrouwen heeft in de waardevastheid van de euro dan in die van hun eigen valuta.

Ook internationaal wint de euro aan populariteit, omdat de euro zich bewezen heeft als een neutrale valuta die niet voor politieke doeleinden gebruikt zal worden. Dat is geen toeval, want de euro is de eerste munt die boven de lidstaten staat en die daardoor een grote mate van onafhankelijkheid heeft. Ook heeft de ECB geen enkele andere doelstelling dan prijsstabiliteit, waardoor het monetaire beleid niet beïnvloedt wordt door secundaire doelstellingen zoals het verlagen van de werkloosheid (zoals bij de Federal Reserve).

De euro is door haar structuur (onafhankelijk van de politiek) niet alleen een stabiele, maar ook een zeer goed schaalbare valuta. Ieder land in de Europese Unie dat aan de voorwaarden voldoet kan de euro overnemen als valuta, waarmee het land toegang krijgt tot een grote kapitaalmarkt en het valutarisico met de eurolanden wegvalt. Mijn verwachting is dan ook dat meer landen in de toekomst de euro zullen overnemen als betaalmiddel of als handelsmunt.

‘A blessing in disguise’

Vaak hoor ik dat sinds de invoering van de euro alles duurder is geworden of dat het besteedbare inkomen niet is toegenomen. Dat zou kunnen, maar de vraag is of het anders of beter was gegaan als alle landen hun eigen munt hadden behouden. Was er dan minder inflatie geweest? Of was Nederland dan meegezogen in een Europees kampioenschap geldontwaarding, waar bijvoorbeeld Frankrijk en Italië de aftrap voor hadden gegeven? En handelsoorlog in Europa was dan een reële optie geweest, om nog maar te zwijgen over de grote schommelingen in de onderlinge wisselkoersen, die versterkt zouden worden door speculanten. Europese landen hadden dan makkelijker uit elkaar gespeeld kunnen worden, met alle gevolgen van dien.

Dat landen niet meer kunnen devalueren wordt vaak als een nadeel gezien, maar dat kun je natuurlijk net zo makkelijk omdraaien. Spaarders in landen als Italië, Spanje en Griekenland hoeven dankzij de euro niet langer te vrezen dat de koopkracht van het spaargeld verdampt, terwijl het wegvallen van het valutarisico een barrière voor bedrijven wegneemt om grote investeringen te doen in andere eurolanden. Ook profiteren consumenten van het feit dat ze over de grens met dezelfde munt kunnen betalen. Is de euro ondanks de felle kritiek dan toch een zegening gebleken?

De euro functioneert uitstekend als betaalmiddel en rekenmiddel en doet daarmee wat je van een valuta mag verwachten. Dat de euro door de jaren heen aan koopkracht verliest is geen verrassing, want dat geldt voor alle valuta die gebaseerd zijn op fractioneel bankieren. Misschien dat goud om die reden al sinds de introductie van de euro is vrijgesteld van btw, om het bezit van goud als alternatief spaarmiddel te stimuleren…

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

20 gedachten over “Column: De euro is niet het probleem

  • 25 september 2017 om 16:35
   Permalink

   Wat willen die mafioso’s in Italie ? De lire weer terug? Hebben ze wel genoeg papier om die pakken flappen weer te maken? Zoveel flappen voor een dozijn eieren passen toch helemaal niet in een normale broekzak portomonee? ? Italianen zijn gewoon te lui om te werken. Da’s alles. ?Italië.

   Beantwoorden
   • 26 september 2017 om 12:37
    Permalink

    In een vrachtwagentje zitten met je tablet op het stuur of in de hitte heel de week olijven ,sinaasappels enz enz plukken.. tis maar net wat je werken noemt..

    Beantwoorden
    • 26 september 2017 om 18:33
     Permalink

     Daar heb je spuit 11 weer. Italalianen werken niet 12 maanden per jaar op het land domoor. Ik werk 12 maanden en jij denkt dat ik nooit zweet? Kom maar met mij mee als het warm is en ik laat je laden. Zie je gelijk dat het chauffeursvak meer is dan alleen rijden. Of ik laat je ook lossen bij regenweer. Mag je de trailer van beide zijkanten openmaken in stromende regen of bij harde wind. Hoepel op idioot dat je bent, want je praat over zaken waar je totaal geen verstand van heb.

     Beantwoorden
     • 27 september 2017 om 07:51
      Permalink

      Tuurlijk ga je wat zweten na zo’n gehaktstaaf ontbijt.. en na het laden en lossen ga je weer lekker zitten toch ? Ik werk de laatste 20 jaar altijd buiten , regen , wind , kou…? whatever.. weleens van werkkleding gehoord ? Gewoon je werk doen en niet zo zeuren..

     • 27 september 2017 om 09:09
      Permalink

      Om te beginnen, ik eet geen gehaktstaven. Die lust ik ook niet. Ten tweede, mijn werkkleding heb ik aan sinds 5 u vanochtend. En ten derde, volgens mij ben jij degene die zeurt.

     • 27 september 2017 om 10:15
      Permalink

      In regenbroek lossen is te omslachtig…? zeur dan niet in je vorige reactie dat je nat word als je in de regen moet lossen. Vaak is het niet de moeite omdat het laden , lossen zo gebeurd is (heftruck, kooiaap of autokraan) en je daarna weer lekker bij de kachel kan zitten.. Als je daarentegen heel de dag in de regen moet staan ben je blij met goede regenkleding.
      Jij zegt al snel dat andere mensen te lui zijn om te werken maar zo intensief is dat autootje besturen niet he..? met de verplichte rustuurtjes..

     • 27 september 2017 om 11:12
      Permalink

      Wat weet jij nou van mijn werk? Niks, want je bent niet bij mij. En als je het wel was met jouw gezanik over mij had ik je een pak rammel gegeven als je na mijn eerste waarschuwing niet maakte dat je weg kwam. Heb genoeg staal bij me om je hersens in te slaan. Ben ergens maar blij dat je dit gezeur niet flikt bij mij.

     • 27 september 2017 om 20:34
      Permalink

      Tjonge jonge , word de chauffeur agressief ? Diegene die zijn tegenstander zo makkelijk onderschat is het vechten niet waard… geen enkele eer aan te behalen .
      Laf om een stuk staal te moeten pakken om iemand te lijf te gaan. Bij ons in de regio ben je dan een mietje.. Ga lekker RTL Transport kijken..

     • 27 september 2017 om 22:11
      Permalink

      Als ik iets meer vrije tijd heb, zal ik dat doen. Vooralsnog is transport kijken door de voorruit van mijn cabine. De cabine waarin jij niet welkom bent. ?

     • 27 september 2017 om 09:18
      Permalink

      Voor regen,wind en kou heb ik als chauffeur goede waterdichte en warme jas. De gewone werkbroek wordt dan evengoed nat. In regenbroek laden en lossen is te omslachtig. In zo’n broek zweet je nog meer tijdens werken. In zomerse omstandigheden met 30 gr C is het zowiezo zweten met laden en lossen van de buitenkant. Daarom heb ik altijd genoeg reserve schone droge t-shirts in truck bij. Ik klaag dus niet. Krijg er ook nog eens € per uur voor betaald. ?

  • 25 september 2017 om 16:49
   Permalink

   Die Beppe Grillo moet eens een trap onder z’n zak krijgen en gaan werken voor z’n euries

   Beantwoorden
  • 25 september 2017 om 20:54
   Permalink

   Ben nu nog op vakantie, maar ik ga hem zeker nog terugkijken.

   Beantwoorden
    • 26 september 2017 om 07:26
     Permalink

     Hoop in ieder geval voor je dat je mooi weer hebt. Hier in Nederland is het nu mistig op het land. Zie amper de A2 nog voor me. ?

     Beantwoorden
    • 29 september 2017 om 15:47
     Permalink

     Combinatie van werk en vakantie, ondertussen ook artikelen en nieuwsbrieven blijven schrijven 😉

     Beantwoorden
     • 29 september 2017 om 17:59
      Permalink

      Goed bezig man. Ben nog aan het werk maar ben bijna klaar. Morgen nog wat overwerk en dan weekend. Ik zie weer nieuwe artikelen. Als ik thuis ben zal ik ze lezen. Groet.

 • 25 september 2017 om 20:30
  Permalink

  De € is niet het probleem. Zeg dat maar eens tegen de Grieken en Italianen! De capriolen van Draghi/ECB met de € hebben wel voor een enorme schuldenlast en financiële onevenwichtigheden gezorgd. Weliswaar heeft de € voor een stukje een aandeel gekregen in het mondiale sleutel valuta circus. Ondertussen probeert de Fed een stuk van het mondiale $ verlies terug te winnen met afbouw van haar balans en verdere rente verhogingen. Inmiddels zijn de Duitse verkiezingen een probleem voor de €urocraten/Brussel. Vooral de verkiezingen in Beieren, volgend jaar september beginnen de CSU/Seehofer op te spelen door zijn verlies van meer dan 10% op 38,8%! De bovengrens voor import van gelukzoekers moet omlaag, nu een horde familie van de voornamelijk mannelijke gelukzoekers in aantocht is. Ook de Alternatieve fur Deutschland is hierdoor een probleem voor de Deelstaat verkiezingen. De mogelijke CDU/CSU-Bundnis/Grune-FDP combinatie is een politieke splijtzwam. Mogelijke dat de €urocraten zich met Martin Schultz, de voormalige E.U. parlement voorzitter gaan bemoeien, immers hij is door hun bij de SPD geparachuteerd en moet de Brusselse belangen respecteren en dus met Merkel gedwongen regeren.Dit om de E.U. strategie met Macron/Frankrijk en Duitsland om tot een verlichte E.U. dictatuur te komen, veilig te stellen. Hierdoor zullen de zuid E.U. landen schulden via een truc (gedeeltelijk) door gestreept worden.Daarbij is de Macron euforie fors op zijn retour. Kortom, met inachtneming van de Poolse weerstand en Italiaanse verkiezingen in het vooruitzicht en de capriolen van Trump/Noord Korea liggen nog genoeg stevige drempels op de integratie E.U.weg. Van de vazal Rutte met secondanten CDA/D66 zullen de €urocraten geen last hebben.

  Beantwoorden
 • 26 september 2017 om 12:26
  Permalink

  Raar verhaal… Euro is door alle ECB capriolen van de laatste jaren een waardeloze munt geworden op lange termijn.
  Je vind het positief dat steeds meer landen in de euro zitten ? Kijk eens goed naar die landen die er het laatst bijgekomen zijn.. Zo corrupt als wat en niet of nauwelijks economie..
  En dat meer landen en mensen de euro gebruiken ??? Dat heet risico spreiding als zowaar elke valuta vandaag kapot gestimuleerd/gemanipuleerd word.
  Hoe meer euro’s in omloop . hoe verder dat je de rode cijfers in kunt gaan.. Weinig positiefs aan zo’n mega groot bedrag in de rode cijfers , gedragen door de euro gebruikers/leden.
  Dat je schrijft dat de euro los van de politiek staat , snap ik al helemaal niet als is aangetoond dat financiele instellingen via de euro’s een land naar de afgrond kunnen brengen en dan via trojka de algehele politiek overnemen om hervormingen door te voeren die normaal gesproken op democratische agendas staan !
  Alweer vakantie ? Makkelijk praten als we nog steeds aan de ” rijke kant ” van deze valuta oorlog staan… Nederland heeft een van de grootste schulden van Europa.. die pensioenpot is allang opgegaan aan champagne en coke in de Wallstreet kantoren.. Die schuld gaat hoe dan ook betaald worden.
  En als klein zelfstandige kan je je helemaal de tering in werken om je hoofd boven water te houden in de schaduw van de Grote Jongens .

  Beantwoorden
  • 26 september 2017 om 18:37
   Permalink

   Hij is gewoon platzak,Frank. Dat is alles. Negeer wat hij allemaal fantaseerd. Hij doet gewoon niet z’n best genoeg en daarom ligt hij hier wat te jammeren.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders