Column: Huizenprijzen door het dak

Terwijl de ECB de geldkraan nog een jaar open laat staan rijzen de huizenprijzen in Nederland de pan uit. Onlangs nog werd in Amsterdam een studio van 23 vierkante meter met dakterras van 19 vierkante meter voor meer dan €200.000 verkocht. En dan koop je geen huis, maar een opgeknapte zolderkamer waarvoor je vier steile en smalle trappen moet beklimmen.

Het lijkt gekkenwerk, maar door de populariteit van de stad Amsterdam en de extreem lage rente zijn dit soort gevallen geen uitzondering meer. Sterker nog, de verwachting is dat de huizenprijzen in de hoofdstad nog verder zullen stijgen. De vraag is veel groter dan het aanbod, waardoor kopers ver boven de vraagprijs moeten bieden om überhaupt een kans te maken. En dan kunnen de prijzen exorbitant snel stijgen.

Volgens cijfers van onderzoeksbureau Calcasa werd 79% van alle woningen in Amsterdam gedurende het tweede kwartaal van dit jaar voor of boven de vraagprijs verkocht, waarbij de gemiddelde verkoopprijs volgens cijfers van het CBS inmiddels 21% hoger is dan in 2008. In de rest van Nederland zijn de prijzen minder hard gestegen, maar in Noord-Holland zijn de gemiddelde prijzen de crisis ook alweer te boven.

Lage rente

Zo lang de ECB de geldkraan niet dichtdraait en de rente laag blijft is de kans groot dat de huizenprijzen in Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland, de komende tijd verder zullen stijgen. Veel mensen kijken immers naar de maandlasten, wat betekent dat ze bereid zijn een hogere hypotheekschuld te nemen als de rente laag is.

Maar hoe verstandig is het om je zo diep in de schulden te steken, nu de huizenprijzen in delen van Nederland op het hoogste niveau ooit staan? Voor de crisis van 2008 waarschuwden verschillende economen al voor de extreem hoge huizenprijzen, maar nu zijn ze in sommige delen van het land nog hoger!

Huizenprijzen op recordhoogte

Vastgoeddeskundige Piet Eichholtz deed een aantal jaar geleden onderzoek naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland en concludeerde toen al dat de huizenprijzen op recordhoogte stonden. En of je de prijzen nou afzet tegen de inflatie, de loonontwikkeling of de prijs van een kilo goud, in alle gevallen zal het antwoord zijn dat de huizenprijzen in Nederland buitenproportioneel gestegen zijn.

Voor veel Nederlanders gaat het financieel inderdaad weer wat beter, maar er zijn ook genoeg huishoudens die tot op de dag van vandaag de gevolgen merken van een hoge restschuld. Dalen de prijzen en ben je gedwongen je huis te verkopen, dan dringt het besef door dat het toch wel over hele grote bedragen gaat.

Om de potentiële huizenbezitter niet ongerust te maken wordt de maximumgrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie volgend jaar met meer dan 8% verhoogd naar €265.000. Daarmee lijkt het alsof er een zorg wordt weggenomen bij de huizenbezitter, maar ondertussen wordt er nog meer schuld in de huizenmarkt gepompt. We hebben van de crisis van 2008 niets geleerd.

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Column: Huizenprijzen door het dak

 • 28 oktober 2017 om 08:39
  Permalink

  Vastgoeddeskundige Piet Eichholtz moet zijn cijfers even narekenen.
  De gemiddelde huizenprijs was na de crisis 30% gezakt. En nu weer 21% omhoog. Dan staan we toch niet op een historisch hoog punt?
  Er moet dus nog 15% bij om weer op het prijsniveau van 2007 te komen.
  Kijk ik naar de prijs van mijn eigen huis (regio Utrecht), dan klopt die berekening heel toevallig precies. (natuurlijk is 1 anekdote nog geen trend).

  Er wordt ook gesteld dat gerekend in kilo’s goud de prijzen ook weer op hetzelfde niveau staan.
  Een kilo goud kostte in november 2007 18.320 euro. Anno nu 35.260 euro. Ik zou nu dus minder dan de helft (0,45 maal) aan kilo’s goud nodig hebben om mijn huis te betalen.

  Het was vlak voor de crisis echt nog gekker dan nu. Alleen zijn we dat collectief vergeten.
  Het is weer een hoop stemmingmakerij om iedere potentiële huizenkoper nog meer aan te sporen om haast te maken. Dit soort berichten dragen alleen maar bij aan de hype.

  Beantwoorden
  • 28 oktober 2017 om 10:05
   Permalink

   Die stijging van 21% heeft betrekking op de huizenprijzen in Amsterdam, niet het landelijke gemiddelde. Landelijke gezien zijn de prijzen nog niet overal hersteld van de crisis, maar ze gaan wel weer snel omhoog.

   De vastgoedbubbel van voor de crisis was inderdaad nog extremer dan nu, ook omdat de rente toen bijna twee keer zo hoog was. Men betaalde toen relatief veel meer hypotheekrente dan nu. Dat is ook de reden waarom ik verwacht dat de huizenprijzen de komende twee jaar nog wel zullen blijven stijgen, zo lang er geen crisis uitbreekt zoals die van 2008.

   Wat ik met mijn column probeer te zeggen is dat we na de financiële crisis concludeerden dat we voorzichtig moesten zijn met lenen, maar dat het monetaire beleid én het fiscale beleid de huizenprijzen nu alleen maar aanjaagt.

   Dat de ECB de rente niet verhoogt, daar kunnen we als Nederland weinig aan doen. Maar wat we wel kunnen doen is een rem zetten op de kredietverlening (afschaffing hypotheekrenteaftrek, verlaging maximale LTV) en zorgen dat er snel meer woningen gebouwd worden in de gebieden waar dat ook echt nodig is.

   Helaas zie ik daar in het regeringsbeleid maar heel weinig van terug. Sterker nog, er worden juist maatregelen genomen om de kredietverlening weer te stimuleren en te verruimen.

   Beantwoorden
   • 28 oktober 2017 om 19:09
    Permalink

    Hoeveel onroerend goed staat wel niet leeg of wordt niet bewoond? Niet alleen koopwoningen.
    Er is ook gigantisch veel gebouwd aan kantoorpanden afgelopen tientallen jaren.
    Ik zie er dagelijks gigantisch veel te huur en leegstaand.
    Zowel langs hoofdwegen als industrie terreinen.

    Beantwoorden
 • 28 oktober 2017 om 21:03
  Permalink

  Hoe het ook zei, er is duidelijk sprake van een huizen bubbel en die is veroorzaakt door de zeer lage drukpers rente van Draghi/ECB. Daarbij komt ook nog dat de bankenlobby bij de €urocraten heeft bewerkstelligd, dat geen scheiding van risicovolle banken handelstransacties/speculaties en de spaar-afdeling van de banken uitgevoerd wordt. Dat betekend dat de spaarders straks bij een risicovolle miskleun van de banken de rekening gepresenteerd kunnen krijgen–> A-la Italië! Dus een (gedwongen) omzetting van spaargeld of obligaties in waardeloze bankaandelen.(vunzige vorm van diefstal) Daarbij komt ook nog de enorme laagrentende hypotheken portefeuille, welke mogelijk doorverkocht of beleend is. Wanneer de rente stijgt dan zijn echt de banken-rapen gaar. Dus zoals eerder gesteld, durft de ECB de rente niet te verhogen of herfinanciering te stoppen. Ook de drukpersknop, kan zo weer op groen komen, bij de eerste kik van de banken. Dit verziekte systeem gaat zijn ondergang tegemoet. Koop goud/zilver!!!!!!!

  Beantwoorden
 • 29 oktober 2017 om 20:50
  Permalink

  Inmiddels beginnen de consumenten zich niet alleen over de woning en huurprijzen zorgen te maken, maar ook over de inflatie van bijna 1,8%. Dat komt door de eerste voeding- levens-kosten van o.m. zuivel producten +15%!, en fruit, de elektriciteit kosten en gas gaan ook flink omhoog. Verder beginnen de olieprijzen ook aan een opmars, via de hogere $ en meer vraag. Dus langzaam maar zeker komt de inflatie er aan, zodat Draghi/ECB zijn zin krijgt. Nu afwachten welk konijn hij nu weer uit zijn hoge hoed tovert!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders