Column: ‘Sell on the rumour, buy on the news’ voor edelmetalen?

Afgelopen week gingen de koersen van verschillende edelmetalen helaas richting het zuiden, zeker in euro’s gemeten. Het lijkt erop – al weten we dat nooit zeker – dat dit te maken heeft met een naderende renteverhoging van de Federal Reserve, want deze lijkt inmiddels gegarandeerd. Ze hadden deze rente natuurlijk al veel eerder moeten verhogen, maar deze keer begrijp ik het totaal niet. Zeker gezien de huidige koers van de dollar, want deze staat op een 14-jarig hoogtepunt.

Ik heb in eerdere nieuwsbrieven geschreven over een zelf uitgevoerd onderzoekje. Daaruit bleek dat de koersen van edelmetalen in de aanloop naar een renteverhoging meestal dalen, om na de bekendmaking van een renteverhoging weer te stijgen. Dit gebeurde bij 88% van de renteverhogingen van de afgelopen twintig jaar. Bij de voorafgaande renteverhogingen in december 2015 en december 2016 ging bovenstaande redenering ook op. Dit bevestigt de trend, al is het geen garantie voor de toekomst!

gold-bounce-fed-rate-hike

Goudprijs stijgt meestal na renteverhoging Federal Reserve (Bron: Bloomberg)

Wikileaks

Maar hét nieuws kwam afgelopen week uit ‘The Land of the Free’, want klokkenluiderssite Wikileaks publiceerde 8761 CIA-documenten waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal telefoons, pc’s en tv’s (!) hackt en op die manier veel (onschuldige) burgers en overheden bespioneert. Computers worden bewust met malware en spyware geïnfecteerd om toegang te krijgen tot de meest intieme momenten uit iemands leven. Het bizarre is dat het de CIA gelukt is om de rest van de wereld te laten geloven dat Rusland achter de verspreiding van deze infecterende programma’s zit.

Wikileaks heeft inmiddels aangegeven dat de vrijgegeven documenten maar een topje van de ijsberg zijn. De rest van de documenten (99%) wordt later nog vrijgegeven. De conclusie is dat geen enkel communicatiemiddel dat verbonden is met internet, echt veilig is.

Maar wat mij verbaast en wat ik het meest zorgelijk vind is dat er vrijwel geen publieke verontwaardiging over lijkt te bestaan. Vrijwel geen enkele politicus zegt hier iets aan te gaan doen, zelfs niet tijdens een verkiezingscampagne. En dan vraagt men zich af waarom de burger op straat niet meer stemt op de gevestigde politieke partijen. Alsof dit heel gewoon is, terwijl ik dacht dat dit soort zaken alleen voorkwamen in de oude Sovjet-Unie.

Grote kranten schrijven er wel over – behalve de Telegraaf, die een verhaal over een neushoorn op de voorpagina bracht – maar zien geen groot schandaal. Deze kranten maken zich meer druk over de vraag of transgenders een eigen toilet dienen te krijgen. Grondwettelijk vastgestelde vrijheden blijken dus vrijwel niets meer waard. Het vierde amendement van de Amerikaanse Grondwet zegt het volgende: “The right of the people to be secure in their persons, houses, papers, and effects against unreasonable searches and seizures”.

Privacy

Privacy lijkt geen Westerse waarde meer te zijn, al is het nog steeds een grondrecht in Nederland. Sommige mensen zeggen dan dat ze niets te verbergen hebben en geen enkel probleem hebben met deze spionage praktijken. Dit is gevaarlijk, om zoveel verschillende redenen. We houden allerlei zaken terecht geheim voor de buitenwereld. Dat is dan ook de reden dat we kleding dragen, we niet in gezelschap praten over persoonlijke financiën en we ons terecht zorgen maken als ons burgerservicenummer wordt gestolen.

Als we tegen dit soort praktijken niet in opstand komen, worden we binnenkort wakker en is de Orwelliaanse (term uit het boek ‘1984’ van George Orwell) controlestaat een feit. Mijn mening kan ik als volgt het beste samenvatten: “Ik heb niets te verbergen, maar dat gaat niemand iets aan.”

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *