Dow Jones Index krijgt weer epo en groeihormonen toegediend

Op 23 september krijgt de Dow de grootste facelift sinds 2004 als in één klap drie hoofdfondsen worden vervangen. Hewlett-Packard Co., Bank of America Inc. en Alcoa Inc. , de losers, worden vervangen door Goldman Sachs Group Inc., Nike Inc. en Visa Inc. De herziening van de aandelen van de Dow Jones toont weer aan hoe de Dow Jones Index gemanipuleerd wordt, zodat deze index op lange termijn blijft stijgen. Zwakkere aandelen worden vervangen door populaire aandelen (losers out, winners in).

Wat nog opvallender is dat de drie bedrijven die uit de index verdwijnen een lage beurskoers hebben, terwijl de drie aandelen die er voor in de plaats komen een hoge beurskoers hebben. Uiteraard is er de Dow Divisor die ervoor zorgt dat de waarde van de Dow Jones met de nieuwe aandelen dezelfde is als de waarde van de Dow Jones met de oude aandelen. Dit heeft echter slechts effect op korte termijn, op lange termijn weegt de winst van de hoge beurskoersen echter veel zwaarder.

Drie nieuwe aandelen zorgen voor bijna 8x meer punten in de Dow Jones

De Dow Jones Index wordt berekend door de som van 30 aandelen te delen door Dow Divisor. Op 10 september eindigde de Dow Jones op 15191 punten. De Dow Divisor heeft momenteel een waarde van 0,130216081. Dit betekent dat de huidige som van de 30 aandelen een waarde heeft van $1.978 .

HP noteert aan een koers van $22, Bank of America aan $14 en Alcoa aan $ 8. Deze aandelen worden dus vervangen door Goldman Sachs aan $164, Nike aan $67 en Visa aan $184. Er verdwijnt voor $44 uit de Dow Jones en er komt voor $415 aan aandelen in de plaats, dit is bijna het tienvoudige. Dit betekent dat de nieuwe som van de 30 aandelen een waarde krijgt van $2349 (1978 – 44 + 415 ). Om weer op 15191 indexpunten uit te komen zal de Dow Divisor vermoedelijk aangepast worden van 0,130216081 naar 0,154631.

  • Als de oude drie aandelen ieder met 10 % zouden stijgen, zou dit 4,4 /130216081 = 33,80 punten hebben bijgedragen tot de stijging van de Dow Jones.
  • Als de nieuwe drie aandelen met 10 % stijgen, zal dit 41,5/0,154631 of 268,4 punten bijdragen tot de stijging van de Dow Jones.

De invloed van de 3 losers was: $ 44 van $ 1978 is 2,2% op de Dow Jones Index.

De invloed van de 3 winners wordt: $ 415 of $ 2349 is 17,67% op the Dow Jones Index.

Dit stinkt behoorlijk naar manipulatie, dubbele manipulatie!

Overzicht vanaf 2000: winners in, losers out

23 september 2013:

Hewlett-Packard Co., Bank of America Inc. en Alcoa Inc. worden vervangen door Goldman Sachs Group Inc., Nike Inc. en Visa Inc. Alcoa is vanaf 2007 van $40 naar $8,08 gezakt. Hewlett-Packard Co is vanaf 2010 van $50 naar $22,36 gezakt. Bank of America is vanaf 2007 van $50 naar $14,48 gezakt.

Goldman Sachs Group Inc., Nike Inc. en Visa Inc zijn in 2013 respectievelijk 25%, 27% en 18% gestegen.

20 september 2012: UnitedHealth Group Inc. (UNH) vervangt Kraft Foods Inc.
Kraft Foods Inc werd opgesplitst in twee bedrijven en was niet meer geschikt voor de Dow.

Het aandeel van UnitedHealth Group Inc was 2 jaren voor toevoeging aan de Dow met 53% gestegen.

8 juni 2009: Cisco en Travelers vervangen Citigroup en General Motors.
Citigroup en General Motors hebben miljarden dollars van de Amerikaanse regering ontvangen om te overleven en waren niet meer representatief voor de Dow.

22 september 2008: Kraft Foods Inc. vervangt American International Group.
American International Group wordt vervangen na het besluit van de regering om een 79,9%-belang in de verzekeringsreus te nemen. AIG werd ternauwernood van de ondergang gered door een noodlening van de Fed.

19 februari 2008: Bank of America Corp. en Chevron Corp. vervangen Altria Group Inc. en Honeywell International. Altria werd opgesplitst in twee bedrijven en was niet meer geschikt voor de Dow. Honeywell werd uit de Dow verwijderd, omdat de rol van de industriële bedrijven in de Amerikaanse aandelenmarkt in de afgelopen jaren is afgenomen en Honeywell de kleinste omzet en winst had onder de deelnemers in de Dow.

8 april 2004: Verizon Communications Inc., American International Group Inc. en Pfizer Inc. vervangen AT&T Corp ., Eastman Kodak Co. en International Paper.

AIG aandelen waren tot meer dan 387 procent in het afgelopen decennium gestegen en Pfizer had een stijging van meer dan 675 procent achter de rug. Aandelen van AT & T en Kodak, daarentegen, hadden een daling van meer dan 40 procent in het afgelopen decennium en werden uit de Dow gehaald.

Dow Jones Index is een fata morgana

In veel grafieken is de y-as een vaste eenheid, zoals kg, meter, liter of euro. Bij deze index-grafieken lijkt dit ook zo, want op de y-as wordt de eenheid in punten gebruikt. Niets is echter minder waar! Een index-punt is namelijk geen vaste eenheid in de tijd en je mag er dan ook historisch gezien geen enkele betekenis aan hechten. Een index wordt berekend aan de hand van een mandje aandelen. Bij elke index gebeurt dat volgens een bepaalde formule en de uitkomst van de formule levert een aantal punten op. Een grote fout die veel mensen maken is dat er waarde gehecht wordt aan deze grafieken. Deze grafieken zijn echter erg bedrieglijk.

  • Een index wordt berekend aan de hand van een mandje aandelen. Bij elke index gebeurt dat volgens een bepaalde formule en als uitkomst krijg je dan een aantal punten. Dat mandje van aandelen wordt bij elke index echter regelmatig veranderd. Voor de nieuwe periode wordt dus de waarde van een ander mandje aandelen gemeten. Het is natuurlijk vreemd dat je de verschillende mandjes als zelfde eenheid projecteert.In minder dan 10 jaar tijd zijn 12 van de 30 bedrijven, dus 40%, van de Dow Jones vervangen. Over een periode van 16 jaar werden 20 bedrijven vervangen, dus 67%. Na een bepaalde periode wordt dus al snel de waarde van een mandje appels vergeleken met de waarde van een mandje peren.
  • Het wordt nog vreemder als bij elke overgang van mandjes ook nog eens de formule waarmee de index wordt berekend, verandert. Dit gebeurt omdat de index, de uitkomst van de twee formules van beide mandjes, op het moment van verandering dezelfde uitkomst moet opleveren. De index-grafiek van de twee tijdsperioden moet per slot van rekening wel op elkaar aansluiten. Bij de Dow Jones bijvoorbeeld, worden alle koersen van de dertig Dow-aandelen bij elkaar opgeteld en vervolgens door een getal gedeeld. Door wijzigingen in het mandje en door aandelensplitsingen wordt de deler telkens veranderd. De deler bedraagt momenteel 0.130216081, maar in 1985 was de deler nog meer dan 1. Een indexpunt in de ene periode wordt dus op een hele andere manier berekend dan in een andere periode:

Dow1985 = (x1 + x2 + ……..+x30) / 1

Dow2013 = (x1 + x2 + …….. + x30) / 0.130216081

Exponentiële stijging Dow Jones index

In de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er veel aandelensplitsingen geweest. Om de breuk gelijk te houden is zowel de teller als de noemer van de breuk veranderd. Een koersstijging van 1 dollar van het mandje in 2013 levert dus de facto 7,7 meer indexpunten dan in 1985. Omdat er in de jaren 90 nogal wat aandelensplitsingen zijn geweest, is dit waarschijnlijk de oorzaak waarom de Dow Jones in deze periode bijna exponentieel is gestegen. Momenteel staat de Dow op 15191. Bij het hanteren van de formule uit 1985 zou de index nu op 1978 staan.

  • Het meest vreemde is natuurlijk de steeds wijzigende samenstelling van het mandje. Over het algemeen is het zo dat bij het wijzigen van het mandje, bedrijven die in een stabilisatiefase of de aftakelingsfase van hun cyclus zitten, uit het mandje gehaald worden. Bedrijven die in de ‘take-off’-fase of versnellingsfase van hun cyclus zitten worden toegevoegd. De kans dat de index na de wijziging van het mandje en de formule stijgt, is dan natuurlijk vele malen groter dan dat de index gaat dalen. Daar hoef je geen kansberekening op los te laten, met name als deze methode wordt toegepast in de versnellingsfase van een transitie. Vanaf 1980 zijn 7 ICT-bedrijven ( 3M, AT&T, Cisco, H P, IBM, Intel, Microsoft), de motoren van de laatste revolutie toegevoegd aan de Dow Jones en 5 financiële instellingen, deze spelen een belangrijke rol bij elke transitie.

Echte waarheid en fictieve waarheid

Het aantal punten dat de Dow Jones momenteel weergeeft, is gecreëerde waarheid, of te wel fictieve waarheid. Het aantal punten zegt absoluut niks over de staat waarin een samenleving verkeert. Dan je kun beter kijken naar het aantal mensen die in de samenleving gebruik moeten maken van voedselbonnen. Dat is de echte waarheid.

Wim Grommen

 

DOWDIVISOR30

Wim Grommen heeft onlangs een internationale campagne gelanceerd, genaamd DOWDIVISOR30. Deze campagne is bedoeld om degenen die verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de Dow Jones te overtuigen dat de Dow Divisor in de formule waarmee Dow Jones wordt berekend, op korte termijn weer zijn oorspronkelijke waarde moet krijgen, namelijk 30. Degenen die verantwoordelijk zijn, zijn een aantal journalisten van de Wall Street Journal en de eigenaar van de Dow Jones Index, het bedrijf S & P Dow Jones Indices LLC, een dochteronderneming van The McGraw-Hill Companies. Burgers kunnen wereldwijd een petitie tekenen die de regering van de president Obama vraagt om druk uit te oefenen op de betreffende journalisten en het bedrijf S & P Dow Jones Indices LLC om deze wijziging in de formule van de Dow Jones door te voeren.

— Voor meer informatie over deze campagne, klik hier —

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Dow Jones Index krijgt weer epo en groeihormonen toegediend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders