Bevolking El Salvador wordt niet gedwongen de Bitcoin-portemonnee van de overheid te gebruiken

El Salvador’s pro-Bitcoin president, Nayib Bukele, laat weten dat burgers niet gedwongen zullen worden om de door de overheid uitgegeven “Chivo” Bitcoin portemonnee te gebruiken. In een tweet op 29 juni verklaarde El Salvador’s president Bukele dat hij alle misinformatie over de overheid’s portemonnee applicatie wilde ophelderen na het aannemen van de Bitcoin-wet van het land op 9 juni.

De nieuwe Bitcoin-portemonnee heet Chivo, wat straattaal is voor “cool” in El Salvador, en er kunnen zowel Bitcoin als Amerikaanse dollars in worden bewaard. Bukele verklaarde dat het slechts één van de vele crypto-portemonnees is die kunnen worden gebruikt en benadrukte de interoperabiliteit met andere portemonnee-apps. Om de bezorgdheid over privacy weg te nemen, voegde hij eraan toe dat de persoonlijke informatie die door de portemonnee wordt opgevraagd al in het bezit is van de overheid, waarbij hij benadrukte dat alle verzoeken om persoonlijke gegevens binnen de app voor veiligheidsdoeleinden zijn.

Bukele benadrukte ook dat de Chivo wallet geen kosten of commissies zal hebben voor transfers en dat, in tegenstelling tot traditionele crypto beurzen, het geen deel zal nemen voor het omzetten van BTC naar USD en vice versa. In tegenstelling tot creditcards, zullen er geen commissies in rekening worden gebracht aan handelaren of gebruikers.

Bukele verklaarde dat al het geld dat wordt vastgehouden of ontvangen in USD of BTC in de Chivo-portemonnee op elk moment zal kunnen worden opgenomen in USD-contanten zodra de overheid de uitrol van 200 nieuwe fysieke Bitcoin-automaat filialen heeft voltooid, “Chivo Points” of “Chivo ATM’s” genoemd.

De president verduidelijkte ook dat de BTC-schenking van 30 dollar van de regering die op 25 juni werd aangekondigd, niet in USD zou kunnen worden omgezet, en benadrukte daarmee de intentie van de regering om het gebruik van Bitcoin en de Chivo-portemonnee aan te moedigen.

Het nieuwe digitale portemonnee-initiatief zou het monetaire beleid in het Centraal-Amerikaanse land radicaal kunnen veranderen. Volgens een Nasdaq-rapport heeft ruwweg 70% van de bevolking in El Salvador geen toegang tot bankrekeningen of financiële diensten.