El Salvador geeft USD$30 in Bitcoin aan iedere volwassen burger

Elke volwassen Salvadoraan die de Bitcoin-portemonnee-app van de regering downloadt, komt in aanmerking voor een ‘airdrop’ van 30 dollar aan BTC. De aankondiging door de president van El Salvador werd verwelkomd door Bitcoiners, waarbij influencers speculeerden dat de regering van El Salvador de benodigde BTC zal moeten kopen om uit te delen, wat meer dan 100 miljoen dollar aan koopdruk op de markten zal toevoegen.


On-chain analist Willy Woo tweette dat dankzij de instroom van 4,5 miljoen Salvadoranen de wereldwijde gebruikersbasis van Bitcoin met 2,5% zal groeien. Anderen schatten de volwassen Salvadoraanse bevolking op 6,5 miljoen (wat feitelijk de totale bevolking is), waarbij Zack Guzman, anchor bij Yahoo Finance, het cijfer gebruikte voor wat ruwe berekeningen en suggereerde dat er voor $195 miljoen aan Bitcoin in het hele land zal worden ‘gedropt’. Exacte bevolkingscijfers uit El Salvador zijn echter moeilijk te vinden, maar Statista laat zien dat in 2019 de bevolking van 15 jaar en ouder 4,72 miljoen bedroeg.

De lokale publicatie Prensa Latina merkt op dat de burgers van El Salvador de gratis Bitcoin alleen zullen ontvangen na het downloaden van de door de overheid uitgegeven cryptocurrency wallet applicatie. Het nieuws werd aangekondigd tijdens een persconferentie op vrijdag, waarbij president Nayib Bukele verklaarde dat de overheids “portemonnee app zelfs overal zal werken met een mobiele verbinding, en je geen mobiel abonnement hoeft te hebben voor de app.”

President Bukele verklaarde ook dat de veelgeprezen Bitcoin-wet van het land, die BTC in het hele land als wettig betaalmiddel erkent, op 7 september van kracht zal worden. De Bitcoin-wet van El Salvador werd ongeveer twee weken geleden aangenomen. Hoewel de stap werd geprezen door de cryptogemeenschap, stuitte de wetgeving echter ook op verzet van een politieke minderheidspartij en de Wereldbank.