Het Internationaal Monetair Fonds wil president van El Salvador spreken over invoering Bitcoin

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd dat de recente beslissing van El Salvador om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken in het land, juridische en financiële problemen kan opleveren. 

In een persbriefing van donderdag van het IMF, zei woordvoerder Gerry Rice dat de groep al in gesprek was met wetgevers in El Salvador over een lening om de economie van het land te ondersteunen, nadat ze vorig jaar noodfondsen hadden goedgekeurd in verband met de pandemie. Rice zei echter dat een IMF-team vandaag een ontmoeting zou hebben met president Nayib Bukele en impliceerde dat crypto een waarschijnlijk onderwerp van gesprek zou zijn.

“De goedkeuring van Bitcoin als wettig betaalmiddel roept een aantal macro-economische, financiële en juridische vragen op die een zeer zorgvuldige analyse vereisen”, zei Rice. “We volgen de ontwikkelingen op de voet, en we zullen ons overleg met de autoriteiten voortzetten,” voegde hij er aan toe.

Woordvoerders van het IMF hebben al vaker hun bezorgdheid geuit over de invoering van digitale valuta door landen. In maart gaf het fonds een soortgelijke waarschuwing af tegen de erkenning door de Marshalleilanden van hun digitale soevereine munt, genaamd SOV, als wettig betaalmiddel, omdat het vergelijkbare juridische en financiële risico’s kan opleveren. 

Veel actie in korte tijd 

President Bukele kondigde voor het eerst aan dat hij een wetsvoorstel zou indienen dat Bitcoin (BTC) wettig betaalmiddel zou maken in El Salvador tijdens een vooraf opgenomen videoboodschap op de Bitcoin 2021-conferentie dit weekend. De wetgeving werd woensdag al aangenomen in de Nationale Wetgevende Vergadering. De tijd tussen de introductie van ideeën en ondernomen actie is dus erg kort. 

Ook is het land reeds begonnen met het overwegen van de energiebehoeften van Bitcoin-mijnwerkers. Bukele zei dat hij staatsbedrijf LaGeo zou instrueren om bepaalde faciliteiten beschikbaar te stellen aan mijnwerkers om geothermische energie van de vulkanen van het land te gebruiken.