De regering van Ethiopië wordt geholpen door Input Output Hong Kong, of IOHK, om blockchaintechnologie te gebruiken om haar onderwijssysteem te hervormen. Cardano’s onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling zet zijn expertise in om de Ethiopische autoriteiten een nieuw systeem te bieden voor identificatie van studenten en docenten, digitale cijferverificatie en het op afstand volgen van schoolprestaties.

Autoriteiten kunnen met de Atala PRISM ID van IOHK een fraudebestendig record van onderwijsprestaties creëren voor vijf miljoen leerlingen op 3.500 scholen. Ook zal het de Ethiopische regering in staat stellen om locaties en oorzaken van onder prestaties in het onderwijs te beperken.

De directeur van IOHK’s Africa Operations-eenheid, John O’Connor, noemde het op blockchain gebaseerde onderwijssysteem van Ethiopië een ‘belangrijke mijlpaal’ voor zijn organisatie. Hij legde uit dat na vijf jaar R&D Cardano nu volwassen genoeg is. Volwassen genoeg om een blockchain-oplossing te ondersteunen die kan worden geschaald om een hele nationale bevolking te bedienen.

De huidige op blockchain gebaseerde transformatie van het onderwijssysteem van Ethiopië zou ook kunnen worden uitgebreid naar postsecundaire instellingen, is de mening van IOHK. Vooral bij de toepassing van digitale verificatie. De onderwijsminister van Ethiopië, Getahun Mekuria, gaf commentaar op het initiatief. Zij geloven erin dat blockchain een belangrijke kans biedt om een einde te maken aan digitale uitsluiting en de toegang tot hoger onderwijs en werk te verruimen.

Door de jaren heen is Afrika een van de belangrijkste ontwikkelingsdoelen van IOHK geweest. De organisatie startte in 2019 met een nieuw trainingsinitiatief in Ethiopië en Oeganda om vrouwen te leren coderen in Haskell, de primaire programmeertaal achter Cardano. Afrika is een centraal onderdeel van IOHK’s visie om financiële diensten te bieden aan de ‘bevolking zonder bank’, die wordt geschat op ongeveer 1,7 miljard. Los van de lokale initiatieven.

Charles Hoskinson, Cardano-oprichter, gelooft dat Afrika de komende vijf jaar een belangrijke rol zal spelen bij de implementatie van blockchain-infrastructuur. In die periode verwacht hij over het hele continent verschillende hoofdkantoren te hebben.