Vitalik Buterin: “Uniswap zou een oracle-token moeten worden”

Uniswap’s native UNI token kan zijn nut enorm vergroten door een price-oracle voor stablecoins te worden, aldus Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin.

In een voorstel ingediend bij Uniswap’s governance platform, zei Buterin dat een succesvol gedecentraliseerd financieel (DeFi), ecosysteem afhankelijk is van een “highly secure pricing oracle“, daarbij opmerkend dat algoritmische stablecoins, synthetische activa en leningen met onderpand allemaal afhankelijk zijn van oracles. Het probleem is echter dat Uniswap momenteel geen oracle biedt voor de prijs van ERC-20 tokens.

Buterin legde uit: “Dit is een probleem. Algoritmische stablecoins hebben een oracle nodig zodat de prijs van ETH/USD kan functioneren, en ze hebben specifiek een oracle nodig voor USD off-chain fiat asset, en niet een specifieke on-chain concretisering van USD.”

Buterin’s voorstel: “Ik stel voor dat Uniswap en het UNI token instappen en zo’n oracle leveren (bijvoorbeeld gemodelleerd naar het Augur of UMA ontwerp), gespecialiseerd in het leveren van pricedata die robuust is en extreem kostbaar om te manipuleren en aan te vallen.”

Waardevolle aanvulling

Chainlink, een toonaangevende oracle provider, zou beter af zijn met een “meer minimalistisch alternatief dat meer gericht is op het optimaliseren van incentives en het maximaliseren van aanval kosten.” UNI is in een uitstekende positie om Chainlink aan te vullen, aldus Buterin.

Uniswap brengt waarde om vele redenen, niet de minste daarvan is haar grote marktkapitaal. Zoals Buterin opmerkte, zijn Uniswap en Chainlink de twee grootste Ethereum-gebaseerde projecten. Interessant om te weten is dat Uniswap onlangs Chainlink heeft ingehaald als het grootste DeFi protocol, met een totale marktkapitalisatie voor UNI van $22 miljard. LINK is gewaardeerd op 20,1 miljard dollar.

Door het ondersteunen van pricing oracles, dus een robuuster stablecoin ecosysteem, zou Uniswap in een betere positie zijn om veel hogere inkomsten te genereren via handelsvergoedingen.