De meeste Salvadoranen staan sceptisch tegenover de invoering van BTC als wettig betaalmiddel

Volgens een recent vrijgegeven enquête staat driekwart van de Salvadoranen sceptisch tegenover de plannen van president Nayib Bukele om Bitcoin in te voeren. Uit de enquête, die tussen 1 en 4 juli werd gehouden onder 1.233 mensen in El Salvador, bleek dat slechts 20% het plan om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken goedkeurt.

De enquête (met een foutmarge van 2,8%) werd uitgevoerd door onderzoeker Disruptiva, die verbonden is aan de Universiteit van Francisco Gavidia. Volgens Reuters bleek dat ongeveer 54% van de mensen het Bitcoin-adoptieprogramma als “helemaal niet correct” beschouwden, terwijl nog eens 24% het als “slechts een beetje correct” omschreef. Bijna de helft van de ondervraagden, oftewel 46%, gaf toe dat ze niets wisten over Bitcoin. Ongeveer 65% van hen stond niet open voor het idee om in digitale valuta betaald te worden. Oscar Picardo, hoofd van Disruptiva’s instituut voor wetenschap, technologie en innovatie, merkte op dat “dit een riskante gok is op digitale transformatie.”

De nieuwe Bitcoin-wet van het land werd op 9 juni aangenomen en moet op 7 september van kracht worden. Eind vorige maand onthulde de regering een Bitcoin-portemonnee genaamd Chivo. President Bukele verklaarde toen dat de portemonnee geen kosten of commissies zal hebben voor overschrijvingen en geen deel zal nemen voor het omzetten van BTC naar USD. Eind juni verklaarde hij dat iedere volwassen Salvadoraan die de Chivo wallet app downloadt, in aanmerking komt voor een airdrop van $30 aan BTC.

President Bukele heeft de invoering van BTC aangeprezen als een manier om geldtransfers van burgers die in het buitenland wonen te vergemakkelijken en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar, die sinds 2001 de nationale munt is, te verminderen. Ongeveer 70% van de bevolking in El Salvador heeft geen toegang tot bankrekeningen of andere financiële diensten.