Dodge vs BTC: de crypto ‘ruimte-race’ met BitMEX is begonnen, aldus Elon Musk

Er lijkt een ‘ruimte-race’ aan de gang te zijn tussen Elon Musk en BitMEX, met beide partijen die beloven hun respectievelijke crypto’s als eerste naar de letterlijke maan te lanceren. Op vrijdag kondigde de populaire crypto-derivatenbeurs BitMEX aan dat het de ruimteroboticabedrijf Astrobotic Technology zou steunen in de missie van het bedrijf om zijn eerste commerciële lander naar de maan te sturen tijdens het vierde kwartaal van 2020.

De missie heeft tot doel de eerste te zijn waar “een particulier bedrijf onder leiding van een coalitie van de overheid, de academische wereld, de industrie en internationale partners het maanoppervlak bereikt,” BitMEX is van plan om de gelegenheid te maken door een one-of-a-kind fysieke Bitcoin (BTC) af te leveren op het oppervlak van de maan. 

De aankondiging volgde op Musk’s nieuws van begin mei dat SpaceX van plan is om een Dogecoin-gefinancierde payload te lanceren op een van zijn eerste raketten naar de maan, Hij beweerde daarbij dat Dogecoin (DOGE) volgend jaar de eerste cryptocurrency zou worden die een baan om de maan zou bereiken. Musk reageerde op BitMEX’ nieuwe astronomische ambities op Twitter en verkondigde: “Een nieuwe ruimte-race is begonnen!”

Al eerder ruimtevaart plannen

De plannen van de Tesla CEO om cryptocurrency uit deze wereld te brengen zijn niet de eerste. Blockstream lijkt de eerste te zijn geweest in het pionieren met het gebruik van crypto-satellieten, door in augustus 2017 satellieten te lanceren om Bitcoin-transacties vanuit de ruimte uit te zenden. In augustus 2020 kondigden Robonomics en Kusama een ambitieus plan aan om “een interplanetaire architectuur” te ontwikkelen die in staat is om gegevens door te sturen tussen Mars en de aarde met behulp van het Kusama-netwerk.

CryptoSat schetste in november 2017 het concept achter haar ambitieuze plan om een nano-satelliet ter grootte van een koffiemok in de ruimte te lanceren, waarbij de satelliet vanuit een baan om de aarde als een geïsoleerde cryptografische module zou moeten werken. Het team is van plan om het concept dit jaar te bewijzen met een lancering voordat het later een hele constellatie van CryptoSats in een baan om de aarde stuurt.

Spacechain lanceerde op vergelijkbare wijze in 2017 en heeft met succes nodes in een baan om de aarde gebracht. Op 3 juni 2021 kondigde het project aan dat zijn multisig Ethereum payload, bestemd voor installatie op het International Space Station, was gelanceerd aan boord van een SpaceX-raket.