Op 23 april daalde de prijs van Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) met respectievelijk 15% en 20% toen de cryptocurrency-markt overspoeld werd door een grote correctie. Waarschijnlijk hebben vijf factoren ervoor gezorgd dat de prijs van Bitcoin en Ether in één dag sterk is gedaald. Deze zijn onder andere massale liquidatie, een oververhitte termijnmarkt, de daling van de Kimchi-premie, whales die verkopen en zorgen over de belastingplannen van de Amerikaanse president Joe Biden.

$ 4 miljard aan liquidaties ervaren door overvolle futures-markt

Op de markt voor cryptocurrency werden op 23 april meer dan $ 4 miljard aan posities geliquideerd, in een tijdspanne van 24 uur. Volgens een data-analyseplatform, Bybt, is de Bitcoin-markt momenteel overwegend short, met shortposities voor ongeveer 54%. Dit suggereert dat de afgelopen dag miljarden aan longposities zijn geliquideerd. Zo bleven veel shortposities open.

De open interesse van de Ether-futuresmarkt bereikte een recordhoogte op CME, blijkt ook uit gegevens. Dit geeft aan dat de ETH-futuresmarkt ook overvol raakte. Op dezelfde manier steeg de openstaande interesse van Bitcoin-futures voordat de prijs van BTC daalde. Zowel ETH als BTC zijn nu in een betere positie om te herstellen omdat hun open belangen collectief zijn gedaald.

Vooral Bitcoin zag zijn futures-openstaande rente op Binance dalen tot niveaus die sinds 8 maart ongezien zijn. Binance registreert consequent het hoogste handelsvolume voor derivaten voor BTC.

Kimchi premium bereikt 0%

De Kimchi-premie zakte in Zuid-Korea terug naar 0%, toen de prijs van Bitcoin en Ether kelderde. Nu is de premie meer dan 4%. Echter, de Zuid-Koreaanse cryptocurrency-wisselmarkt kende een sterke uitverkoop na een negatieve verklaring van de financiële waakhonden van het land. Eun Sung-soo, financieel commissaris van Zuid-Korea, zei op 22 april dat de regering cryptocurrencies belast.

Echter, dit zijn geen financiële activa en de regering zou ze niet beschermen. Waarschijnlijk leidde de onverwachte verklaring van de financiële waakhond van Zuid-Korea tot een grote uitverkoop op de Zuid-Koreaanse cryptocurrency-wisselmarkt. Hierdoor stortte de Kimchi-premie in.

Verkoop door kleine tot middelgrote whales

Het Material Indicators-team, dat de handelsstroom van Bitcoin op grote beurzen volgt, zei op 20 april dat kleine tot middelgrote whales verkochten. Terwijl mensen die $ 1 miljoen+ bezitten, hoe dan ook dips blijven kopen, hebben de jongens die tussen de $ 100.000 – $ 1 miljoen bezitten lagere hoogtepunten en lagere dieptepunten vastgesteld voor hun orderstroom, volgens de analisten.

Deze trend was vooral belangrijk omdat grote walvissen in dezelfde periode Bitcoin kochten. De verkoopdruk die door kleine tot middelgrote whales werd uitgeoefend, versterkte de kortstondige neergang van Bitcoin. Deze whales verkochten tussen $ 100.000 en $ 1 miljoen aan Bitcoin op grote beurzen.

Fiscale zorgen om Biden

Ook viel de timing van de prijsdaling van Bitcoin samen met de bekendmaking van de plannen van Biden, de Amerikaanse president, om belastingen op vermogende individuen te heffen. De Amerikaanse aandelenmarkt daalde, waarbij de Dow Jones Industrial Average in een enkele handelssessie op 22 april met meer dan 1% daalde. Een marktanalist bij Welt, Holger Zschaepitz, riep toen: “OEI”! Dow stort met 400 punten in, uit vrees voor hogere vermogenswinstbelastingen. BBG meldt dat Biden van plan is een vermogenswinstbelasting te verhogen tot wel 43,4% voor rijke Amerikanen ging Zschaepitz verder.

Het voorstel zou het vermogenswinsttarief verhogen tot 39,6% voor degenen die meer dan $ 1 miljoen verdienen. Een stijging van 20% momenteel, aldus Zschaepitz.