Chris Larsen, medeoprichter van Ripple, betoogde dat bijdragers van Bitcoin-code moeten overwegen om afstand te nemen van het Proof-of-Work consensusmechanisme van de cryptocurrency. Larsen schetste in een blogpost op 21 april de belangrijkste kwetsbaarheden in verband met PoW. Hierbij merkte hij de groeiende bezorgdheid op over de koolstofvoetafdruk van Bitcoin.

PoW-gebaseerde coins zoals Bitcoin (BTC) zouden een codewijziging moeten overwegen naar koolstof neutrale validatiemethoden zoals Proof-of-Stake, volgens de leidinggevende. Of federatieve consensus, of iets wat nog moet worden ontwikkeld. Larsen gaf aan dat een dergelijke verandering van cruciaal belang is voor Bitcoin om de dominante cryptocurrency ter wereld te blijven.

Larsen merkte op dat de huidige energiebehoefte en CO2-voetafdruk van PoW al onhoudbaar hoog zijn. Hierbij verbruikt Bitcoin alleen al gemiddeld 132 TWh per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 12 miljoen Amerikaanse huizen. Niet-PoW altcoins maken 43% uit van alle cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, volgens de medeoprichter.

Inclusief de verwachte overstap van Ethereum naar Proof-of-Stake, waarbij veel nieuwe munten ervoor kiezen om PoW te vermijden. Volgens Larsen is het duidelijk in welke richting de trend beweegt. Het XRP-grootboek gebruikt al ongeveer negen jaar gefedereerde consensus om zijn netwerk te beveiligen en transacties te valideren, gaf Larsen aan.

Hij merkte op dat het meer dan 62 miljoen grootboeken gesloten heeft zonder downtime en verbruikt het energie-equivalent van slechts 50 Amerikaanse huizen per jaar. Larsen zei dat sommige nieuwe succesvolle altcoins zoals de native token van Binance, Binance Coin (BNB), ook een versie van PoS hebben. De opmerkingen van Larsen komen te midden van een opvallende daling van de dominantie van Bitcoin op cryptocurrency-markten.

Voor het eerst sinds oktober 2020 daalde de Bitcoin Dominance Index in maart onder 60%. Bitcoin blijft zijn marktaandeel verliezen, naarmate de altcoin-markt aan kracht wint, waarbij de dominantie-index op 21 april daalde tot 50,7%. Tussen voorstanders van zowel PoW als PoS is er al een tijd een langlopend debat gaande, waarbij de voorstanders van PoS mining energiekosten als het grootste probleem voor PoW beschouwen.

Enkele van de grootste voorstanders van PoW, de Bitcoin- en Monero-gemeenschap, beweren vaak dat PoS niet het niveau van beveiliging en decentralisatie kan bereiken dat wordt geboden door PoW. De oprichter van de Zwitserse cryptomakelaar Bitcoin Suisse, Niklas Nikolajsen, voorspelde dat Bitcoin naar PoS zal overschakelen zodra het Ethereum-netwerk het succes van het algoritme bewijst.