Gemengde reacties gegeven door handelaren en analisten op de BTC-aankondiging van El Salvador

De zittende president van El Salvador onthult dat wetgeving ingediend zal worden om Bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. De markt lijkt in de war te zijn over deze mijlpaal hoewel het werd aangekondigd als een van de grootste aankondigingen in de geschiedenis van Bitcoin. Jack Mallers, CEO van Zap, toonde in een presentatie op Bitcoin 2021 een korte video van de Salvadoraanse president Nayib Bukele.

Hierbij kondigde de leider van de 104e grootste wereldeconomie de historische wetgeving aan. Zap wordt gevormd door ontwikkelaars van een voorheen onopvallende Lightning Network-wallet-app genaamd Strike. In de Google Play Store heeft Strike momenteel een 3,2 van de 5 sterren. Bukele zei in de video dat volgende week hij het Congres een wet zal sturen die Bitcoin tot legaal geld maakt.

Vorige maand consolideerde Bukele zijn macht door vijf rechters en de procureur-generaal van het land te ontslaan. Hij wordt gekarakteriseerd als een sterke man en een autocraat. Een zelfverklaarde Salvadoriaan omschreef in een recente Reddit-thread de stap als een die populair zal zijn bij zowel Bukele’s supermeerderheidspartij als bij de algemene bevolking.

In Bitcoin-kringen is de stap langverwacht geweest. Sommigen speculeren bovendien dat natiestaten ’s werelds grootste digitale activa zouden accepteren, transacties zouden uitvoeren en houden als onderdeel van schatkistreserves. Caitlyn Long, Bitcoin-advocaat, merkte op in een Tweet-thread dat het banken ongeoorloofde toegang kan bieden om met BTC om te gaan en te bewaren.

Long zei dat de president van El Salvador publiekelijk steun aankondigde voor wetgeving om BTC tot wettig betaalmiddel te maken. Mocht het wet worden, zal het veel secundaire effecten hebben, zei ze verder. En dat er waarschijnlijk een groot gevecht hierover waarschijnlijk zit aan te komen, volgens Long. De reactie van de markt was niet enthousiast, hoewel de aankondiging op de conferentie tot wijdverbreide opgetogenheid leidde.

Op 24-uursbasis is Bitcoin effectief stabiel en op 14-dagenbasis met 3,5% gedaald. Het feit dat de exacte aard van de aankondiging onduidelijk is, kan deels te wijten zijn aan het deel van de gedempte reactie. Op Twitter merkte een zelfverklaarde hacker op dat Strike niet betrouwbaar is en gecensureerd. Volgens hem betekent het dat deze implementatie van BTC als wettig betaalmiddel niet de anarcho-kapitalistische utopie zal zijn waar sommige hodlers naar verlangen.

In een recente Tweet merkte Bukele op dat het nieuwe beleid een belangrijke zegen kan zijn voor veel Salvadorianen. Hoewel het de markten niet heeft verplaatst. De zegen komt volgens Bukele vooral de meer dan 70% van de bevolking die geen bankrekening heeft, ongeacht de technische details van de implementatie. Volgens de Salvadoriaanse president is financiële inclusie niet alleen een morele noodzaak.

Het is volgens hem ook een manier om de economie van het land te laten groeien, door toegang te bieden tot krediet, spaargeld, investeringen en veilige transacties.