Wanneer komt er een einde aan de invloed van Elon Musk op Bitcoin?

Elon Musk’s neiging om de crypto ruimte tweets te ‘beïnvloeden’ was vrijdag opnieuw te zien, toen tal van munten tussen 10-18% verloren in navolging op Musk’s nieuwste Bitcoin (BTC) meme.

De tweet van de Tesla CEO, die een Bitcoin-teken toonde naast een gebroken hart emoji, kon worden geïnterpreteerd als vrij cryptisch, maar binnen enkele minuten reageerde de cryptomarkt met een diepe duik in de min, toen bijna $ 100 miljard van de wereldwijde market cap verdween.

Leiders uit de industrie maken zich zorgen over de invloed die Musk uitoefent op de crypto ruimte, maar zijn nu hoopvol gestemd dat Bitcoin aan zijn zwaartekracht kan ontsnappen. De uitverkoop van vrijdag was daar eigenlijk een voorbeeld van, zei de chief operating officer van betalingsnetwerk Mercuryo, Greg Waisman: “Voor een groot deel leren Bitcoin-beleggers om tweets van Elon Musk te negeren en dit werd duidelijk toen de prijsdaling niet zo enorm was als we eerder hebben gezien. Bitcoin beleggers streven ernaar om een verenigd front te houden door het beperken van hoe ze paniekverkopen doen. Dit is een goed begin voor Bitcoin”


Ook zei hij dat handelaren langzaam de kennis van de industrie aan het vergaren zijn die de tweets van Musk uiteindelijk irrelevant zullen maken, eraan toevoegend dat factoren zoals regelgeving van jurisdicties in de toekomst een meer accurate drijfveer van de markten zouden worden: “We komen op het punt dat cryptobelanghebbenden alleen nog zullen reageren op basis van relevante fundamentals. De cryptocurrency-industrie groeit naar volwassenheid, en voor een groot deel neemt kennisopbouw de centrale plaats in. Naarmate marktpartijen meer kennis krijgen, zullen ze leren om hun beslissingen te baseren op de invloeden die er het meest toe doen, zoals regionale regelgeving,” aldus Waisman.

Ook Nick Spanos, mede-oprichter van ZAP Protocol, was het ermee eens dat eerdere tweets van Elon Musk destructiever waren gebleken voor Bitcoin dan de tweet die vrijdag werd geplaatst. Spanos zei dat dit een teken was dat handelaren de invloed van Musk begonnen te negeren: “Na de tweet van vandaag van Elon Musk die de Bitcoin prijs met ruwweg 5% naar beneden heeft geduwd, is er een soort van weerstand van de munt. Maar ondanks de daling handelt Bitcoin comfortabel boven het kritieke prijsniveau van $36.000.” 

Konstantin Anissimov, uitvoerend directeur bij CEX.IO, deelde soortgelijke gevoelens en merkte op dat de hele crypto markt niet veel langer kon buigen voor louter individuen zoals Musk en dat wereldwijde regelgevingszaken binnenkort centraal zouden komen te staan. Anissimov zei: “Ik voel dat op een bepaald moment de cryptomarkt onafhankelijk zal groeien van invloed van invloedrijke mensen zoals Elon, ongeacht hun grote volgersbasis op Twitter, en alleen zal buigen voor invloed van regelgevers en gebeurtenissen in de wereldwijde en internationale markt”.