De functionaris van de Ierse Centrale Bank waarschuwt dat Bitcoin grote zorgen baart

De laatste functionaris die wijst op problemen met Bitcoin (BTC) en de cryptocurrency-industrie na een grote uitverkoop op de markt, is de directeur-generaal van de Centrale Bank voor financieel gedrag van Ierland. Onlangs waarschuwde Derville Rowland van de Central Bank of Ireland dat de groeiende populariteit van cryptocurrencies zoals Bitcoin grote zorgen baart. Volgens Rowland zijn crypto-activa een nogal speculatieve, niet-gereguleerde investering.

Daarom moeten beleggers zich er echt van bewust zijn dat ze de hele investering kunnen verliezen. Zo verklaarde Rowland nadat cryptomarkten in een paar dagen tijd bijna $ 1 biljoen hadden verloren in een van de grootste historische crypto-uitverkoop. De ambtenaar zal in juli het voorzitterschap van de permanente commissie voor beleggingsbeheer van de European Securities and Markets Authority (ESMA) overnemen.

Daarom zal Rowlands perspectief op crypto bijdragen aan de wereldwijde regulering van de ruimte. De financiële autoriteit schetste dezelfde zorgen over cryptovaluta eerder dit jaar. Het stelde hierbij dat dit soort activa niet gereguleerd is en aanzienlijke risico’s inhoudt voor beleggers door het zeer volatiele karakter ervan. Rowland staat bekend om haar strenge houding ten aanzien van financiële schendingen als een van de topmanagers van de Ierse Centrale Bank.

Ook voor haar betrokkenheid bij grote handhavingsonderzoeken. Zo kreeg de grootste effectenmakelaar van Ierland, Davy, een boete opgelegd in maart van de Centrale Bank voor het overtreden van marktregels. Het bedrijf werd hierdoor uiteindelijk gedwongen zichzelf te koop aan te bieden. Naar verluidt, schetste Rowland ook het probleem van “gamification” van beleggen in aandelen, naast het wijzen op crypto.

Zij verwees hierbij naar gecoördineerde handel via sociale mediaplatforms, waaronder door Reddit aangedreven GameStop short squeeze. De ESMA en de Centrale Bank van Ierland besprekingen hebben gevoerd over de kwestie, volgens de functionaris. Rowland gaf aan dat er nog geen tijdlijn is voor nieuwe regels. Maar dat de regelgeving toch technologieneutraal moet zijn, zodat je geen betere bescherming krijgt in oudere papieren processen dan in meer onlineprocessen, aldus de functionaris.

Onlangs heeft een aantal Centrale Bankfunctionarissen aan de bel getrokken over crypto-investeringen. Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, waarschuwde begin mei dat cryptocurrencies geen intrinsieke waarde hebben. Dit was voordat een neergang op de cryptomarkten plaatsvond. Bailey gaf ook aan dat mensen ze alleen moeten kopen als ze bereid zijn hun geld te verliezen.

Haruhiko Kuroda, de gouverneur van de Bank of Japan, sloeg Bitcoin vorige week neer, met het argument dat de meeste handel speculatief was.