El Salvador zou “beperking” kunnen krijgen op het gebruik van Bitcoin als ruilmiddel, aldus investeringsbank JPMorgan

De wereldwijde investeringsbank JPMorgan zegt dat het gebruik van bitcoin (BTC, -1,15%) in de economie van El Salvador te maken heeft met tegenwind, wat suggereert dat er een potentiële “beperking” kan ontstaan voor het gebruik ervan als ruilmiddel.

In een rapport van de bank van donderdag, waarover Bloomberg zondag berichtte, zegt JPMorgan dat er problemen kunnen ontstaan doordat veel bitcoin vastzit in illiquide entiteiten, waarvan 90% al meer dan een jaar niet meer van eigenaar is veranderd.

De bank wijst op dagelijkse betalingsactiviteit in het land die ongeveer 4% van het recente on-chain transactievolume zou vertegenwoordigen en meer dan 1% van de totale waarde van tokens die in 12 maanden tussen wallets zijn overgedragen. Dit vertegenwoordigt “potentieel een significante beperking op zijn potentieel als ruilmiddel,” aldus JPMorgan.

De wetgevende macht van El Salvador heeft op 8 juni de Bitcoin-wet gestemd en aangenomen en de cryptomunt zal op 7 september formeel worden aangenomen als wettig betaalmiddel. Echter kwam er ook veel kritiek op het wetsvoorstel. JPMorgan schetst ook een recent onderzoek waaruit blijkt dat een meerderheid van de Salvadoranen de nieuwe wet als “helemaal niet correct” beschouwt, terwijl 46% van de ondervraagden zegt geen idee te hebben wat bitcoin is.

JPMorgan zei ook dat, afgezien van de illiquide aard van het activum, de grootste zorgen voor de adoptie van bitcoin in de economie van het land lagen in de volatiliteit en het onevenwicht van de vraag naar bitcoin ten opzichte van Amerikaanse dollars. De investeringsbank zei dat conversies op het overheidsplatform het potentieel hadden om “onshore dollar liquiditeit te kannibaliseren”, wat kan leiden tot risico’s in een betalingsbalans en fiscale stabiliteit.