Chris Larsen, medeoprichter van Ripple, betoogde dat bijdragers van Bitcoin-code moeten overwegen om afstand te nemen van het proof-of-work consensusmechanisme van de cryptocurrency. Larsen schetste, in een blogpost op woensdag, de belangrijkste kwetsbaarheden in verband met PoW, waarbij hij de groeiende bezorgdheid opmerkte over de koolstofvoetafdruk van Bitcoin.

PoW-gebaseerde munten zoals Bitcoin (BTC) zouden een codewijziging moeten overwegen naar koolstof neutrale validatiemethoden zoals proof-of-stake of federatieve consensus, of iets wat nog moet worden ontwikkeld, volgens de executive. Larsen merkte op dat een dergelijke verandering van cruciaal belang is voor Bitcoin om de dominante cryptocurrency ter wereld te blijven.

Verder merkte hij op dat de huidige energiebehoefte en CO2-voetafdruk van PoW zijn al onhoudbaar hoog zijn. Bitcoin alleen al verbruikt hierbij gemiddeld 132 TWh per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 12 miljoen Amerikaanse huizen, aldus Larsen. Hij wees erop dat Niet-PoW altcoins – inclusief Ethereum’s verwachte overstap naar proof-of-stake – maken 43% uit van alle cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie.

Hij zei dat hierbij veel nieuwe munten ervoor kiezen om PoW te vermijden en dat het duidelijk is in welke richting de trend beweegt. Het XRP-grootboek gebruikt al ongeveer negen jaar gefedereerde consensus om zijn netwerk te beveiligen en transacties te valideren, volgens Larsen. Hij merkte op dat het meer dan 62 miljoen grootboeken heeft gesloten zonder downtime en het verbruikt het energie-equivalent van slechts 50 Amerikaanse huizen per jaar.

Larsen gaf aan dat sommige nieuwe succesvolle altcoins zoals Binance’s native token Binance Coin (BNB) hebben ook een versie van PoS. Te midden van een aanzienlijke daling van de dominantie van Bitcoin op cryptocurrency-markten, zijn Larsen’s opmerkingen gekomen. De Bitcoin Dominance Index daalde in maart voor het eerst sinds oktober 2020 onder 60%.

Bitcoin blijft zijn marktaandeel verliezen, naarmate de altcoin-markt aan kracht wint, waarbij de dominantie-index woensdag daalt tot 50,7%. Tussen voorstanders van PoW en PoS is er een langlopend debat gaande, waarbij de voorstanders van laatstgenoemde, mining energiekosten, als het grootste probleem beschouwen voor PoW.

Enkele van de grootste voorstanders van PoW, de Bitcoin- en Monero-gemeenschap, beweren vaak dat PoS niet het niveau van beveiliging en decentralisatie kan bereiken dat wordt geboden door PoW. De oprichter van de Zwitserse cryptomakelaar Bitcoin Suisse, Niklas Nikolajsen, voorspelde dat Bitcoin naar PoS zal overschakelen zodra het Ethereum-netwerk het succes van het algoritme bewijst.