Fonds van $223 miljoen voor bouwers Internet Computers; Gemeenschap is echter op haar hoede

De Dfinity Foundation heeft een fonds van ongeveer $223 miljoen gelanceerd om de ontwikkeling van haar gedecentraliseerde Internet Computer te ondersteunen. IC is een op blockchain gebaseerd gedecentraliseerd netwerk met ambitieuze plannen om op een dag een groot deel van het internet te “vervangen”.

De non-profit organisatie voor wetenschappelijk onderzoek kondigde op 26 mei het “Developer Ecosystem Program” aan, en accepteert nu aanvragers voor ontwikkelingssubsidies. Deze subsidies staan los van het 14,5 miljoen dollar kostende Beacon Fund, dat in september 2020 werd aangekondigd en is een speciaal risicofonds dat ontwikkelaars steunt die open internetdiensten op het platform creëren.

In dezelfde blogpost waarin de nieuwe subsidies werden aangekondigd, verklaarde Dfinity-oprichter Dominic Williams: “Ons doel is om de ‘reimagination’ van alle systemen en diensten in nieuwe vormen te ondersteunen met behulp van slimme contracten op een oneindige openbare blockchain, en niets anders.” 

ICP

Het doel van de Internet Computer is om een groot deel van het internet te vervangen door een zelfbesturend blockchain-gebaseerd gedecentraliseerd platform, dat slimme contracten op websnelheid rechtstreeks aan gebruikers kan faciliteren, met onbeperkte schaalbaarheid, terwijl het een grotere efficiëntie en bruikbaarheid biedt dat systemen die op traditionele infrastructuur zijn gebouwd.

De Internet Computer vertrouwt op een gedecentraliseerd Web 3.0 cloud-achtig protocol, genaamd het Internet Computer Protocol, of ICP. Het maakt gebruik van een combinatie van datacenters en high-end node machines, of validators, over de hele wereld – om zo een netwerk van computers te creëren om deze nieuwe versie van het publieke internet te hosten. 

De Internet Computer token maakt deelname aan het bestuur mogelijk door ICP in te zetten in het NNS en door ze te vergrendelen in “stemneuronen,” waarbij geldt hoe langer een houder ICP inzet, hoe meer stemrecht hij krijgt.

Gemengde reacties

Dfinity’s grootse visie voor de ICP is door velen in de cryptogemeenschap met gemengde reacties ontvangen, waarbij vragen zijn gerezen over hoe gedecentraliseerd het bestuur van het project eigenlijk is.

In een thread op de “r/dfinity” subreddit op 25 mei, merkte gebruiker “u/Additional_Plant” op “Ik twijfel er niet aan dat het een krachtig, spelveranderend project is. Maar dat betekent niet dat het goed is voor ons gewone mensen,” en voegde eraan toe dat: “Er zijn te veel rode vlaggen. In alle opzichten heeft Dfinity totale controle via de NNS. Is het echt een crypto? Niet echt. Is het echt gedecentraliseerd? Verre van dat.”

En Coinbureau bracht op 23 mei een populaire review en breakdown van ICP uit op Youtube, en belichtte verschillende problemen met privacy en decentralisatie.