Tesla zal waarschijnlijk ‘groene’ cryptocurrency toevoegen voor betalingen

Door te onthullen dat Tesla geen BTC-betalingen voor auto’s meer zal accepteren totdat het minen van Bitcoin milieuvriendelijker wordt, zorgde Elon Musk op 13 mei voor schokgolven over de cryptomarkten. Tesla zal kijken naar andere cryptocurrencies die minder dan 1% van de energie van Bitcoin per transactie gebruiken. Terwijl het bedrijf wacht tot Bitcoin overgaat op hernieuwbare energie, merkt Musk op.

Een groot deel van de cryptogemeenschap werd door de tweet in een roes van speculaties gestuurd over welke andere crypto-activa Tesla mogelijk aan het onderzoeken is. “The Cryptic Poet”, social influencer, voorspelt dat Tesla ofwel ETH of XRP zal gebruiken, vertelde hij aan zijn 45.000 Twitter volgers. Gebruiker “Massimo” wees er echter op dat als Tesla ETH gebruikt in zijn huidige staat, het net zo goed bij BTC zou kunnen blijven.

Omdat ETH in de huidige staat, net zoals Bitcoin, Proof-of-Work gebruikt. Bitcoin verbruikt naar schatting gemiddeld ongeveer 700 kilowattuur, of KWh, per transactie, volgens een analyse van TRG-datacenters. Volgens Digiconomist ligt de jaarlijkse koolstofvoetafdruk van Bitcoin dichter bij die van Singapore. Vermoedelijk door het gebruik van goedkope hernieuwbare energie voor een aanzienlijk deel van het minen.

Hoewel de Bitcoin jaarlijks ongeveer evenveel stroom verbruikt als Nederland. Hierbij valt op te merken dat schattingen van het stroomverbruik per transactie controversieel zijn. Hier worden ze dus slechts gebruikt als een zeer ruw vergelijkingsinstrument.

PoS en Ethereum

Naar schatting verbruikt Ethereum 62,56 KWh per transactie. Met dezelfde energie-inefficiënte consensus methode als Bitcoin, Proof-of-Work of PoW, wordt Het Ethereum netwerk momenteel beveiligd. De jaarlijkse koolstofvoetafdruk van het Ethereum netwerk is vergelijkbaar met die van het land Sudan, schat Digiconomist.

Met de aanstaande overgang van het netwerk naar ETH 2.0 dat Proof-of-Stake, of PoS, zal introduceren, zullen deze problemen echter opgelost worden. PoS-consensus is 99% energie-efficiënter dan PoW wordt volgens Nimbus geschat. Joe Clapis, Rocket Pool medewerker, bewees eerder deze maand dit door 10 Eth2 validators 10 uur lang in zijn voortuin te laten werken.

Dit deed hij met een powerbank en een harde schijf aangesloten op een Raspberry Pi. Alle Proof-of-Stake-chains zijn echter aantoonbaar 99% efficiënter dan Bitcoin. Tesla zou er dus vrijwel alle kunnen kiezen, van Solana tot Cardano en alles daartussenin.

Ripple

Op korte termijn zou Tesla’s keuze Ripple (XRP) kunnen zijn. Omdat alle XRP-tokens pre-mined zijn en XRP-transacties een minieme hoeveelheid energie verbruiken van slechts 0,0079 KWh volgens TRG-datacenters. De keuze van Tesla hangt ook af van de SEC rechtszaak. Regelmatig geeft Ripple blog posts en releases uit waarin het aanprijst hoe energie-efficiënt het is in vergelijking met Proof-of-Work blockchains.

Stellar

Doordat alle tokens van Stellar werden geslagen bij het ontstaan, volgt Stellar Lumens (XLM) ook het model van XRP. Om op te vertrouwen voor de authenticatie van transacties, gebruikt het netwerk ook het Stellar Consensus Protocol, of SCP. Naar verluidt vergt deze minder energie dan de PoW en PoS stake modellen.

Algorand

Algorand zou een kanshebber kunnen zijn. Het team kondigde aan dat de blockchain op 22 april volledig CO2-neutraal is geworden en dat het niet alleen draait op Pure Proof-of-Stake. Ook is Algorand een samenwerking aangegaan met het Spaanse fintech bedrijf ClimateTrade. Dit bedrijf is een CO2-marktplaats aan het bouwen die bedrijven in staat stelt hun emissies te volgen in het streven naar brede duurzame doelen.

Om een duurzaamheids-orakel te implementeren zodat het netwerk koolstofneutraal wordt gemaakt, zullen de bedrijven samenwerken.

Dogecoin

In deze race zou Dogecoin, Elon Musk’s oude favoriet, wel eens de dark horse of dark doge kunnen zijn. De meme-coin maakt veel gebruik van het Litecoin-netwerk dat Proof-of-Work gebruikt. Dogecoin en Litecoin worden gemined met Scrypt, wat energie efficiënter en sneller is. Echter, het is opvallend minder veilig. TRG Datacenters schat het stroomverbruik van LTC, interessant genoeg, op 18,522 KWh per transactie. Terwijl naar schatting Dogecoin slechts 0,12 KWh verbruikt per transactie.

Toen hij deze week een poll op Twitter plaatste, heeft Musk wellicht naar dergelijke schattingen gekeken. Hierbij stelde hij de vraag of Tesla, Dogecoin-betalingen zou moeten gaan accepteren.