Bitcoin (CRYPTO: BTC) en Dogecoin (CRYPTO: DOGE) zijn beide hot investments geweest in de afgelopen 12 maanden, met een stijging van 650% en 18.600%, respectievelijk, op recente prijzen. Ondanks het feit dat deze cryptocurrencies op een vergelijkbare technologie zijn gebouwd, hebben ze een heel verschillend verhaal over hun oorsprong.

Bitcoin werd in 2009 gecreëerd door de pseudonieme Satoshi Nakamoto. De mysterieuze Nakamoto publiceerde een witboek waarin hij uiteenzette hoe Bitcoin kon worden gebruikt om een nieuw financieel systeem te bouwen — een systeem dat transactiekosten verlaagde door de noodzaak voor financiële instellingen te elimineren.

Ter vergelijking, Dogecoin werd gecreëerd als een grap. In 2013 verwees Adobe-medewerker Jackson Palmer in een tweet naar de populaire Doge meme: “Beleggen in Dogecoin, vrij zeker dat het de volgende big thing is.” Op dat moment bestond Dogecoin nog niet, en zijn opmerking was gewoon een grapje over de groeiende hype rond Bitcoin. IBM-softwareontwikkelaar Billy Markus hielp echter Palmer’s grap tot leven te brengen.

Dus, welke van deze roodgloeiende cryptocurrencies is de betere investering?

Cryptocurrency is gebouwd op blockchain
Ondanks het feit dat het een grap is, heeft Dogecoin wel een verlossende eigenschap: Net als Bitcoin is het gebouwd op blockchain, de peer-to-peer technologie die cryptocurrencies aandrijft.

Blockchain is een gedistribueerd grootboek dat elke transactie op een netwerk bijhoudt. Het geniale ervan is dat er geen centrale autoriteit meer nodig is om een munt te slaan en te beheren. In plaats daarvan zijn de miners die deel uitmaken van het netwerk verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van de blockchain. Zie ze als controleurs: Als Dogecoin transacties plaatsvinden, groeperen miners die transacties in blokken en valideren elk blok via een energie-intensief proces dat bekend staat als bewijs van werk. Die term wordt niet zomaar gebruikt – er is krachtige hardware en aanzienlijke rekenkracht nodig om de cryptografische hashes (d.w.z. oplossingen) op te lossen die elk transactieblok valideren.

Het proces is om twee redenen opmerkelijk:

Ten eerste, de enorme rekenkracht die nodig is voor dit proces betekent dat het vrijwel onmogelijk is om de blockchain te hacken. In feite zou een individu 51% van de rekenkracht op het netwerk moeten beheersen om met succes het grootboek te veranderen. Met andere woorden, blockchain is een veilige manier om gegevens op te slaan.
Ten tweede, wanneer mijnwerkers een cryptografische puzzel correct oplossen en een blok valideren, worden ze beloond met een bepaald bedrag aan cryptocurrency. Deze prikkel zorgt ervoor dat een breed netwerk van miners transacties verwerkt, waardoor financiële instellingen niet meer als tussenpersoon hoeven op te treden. Uiteindelijk betekent dit dat cryptocurrency-transacties aan minder kosten onderhevig zijn.

Dogecoin heeft een kritieke fout

Oorspronkelijk had Dogecoin een harde limiet van 100 miljard tokens, vergelijkbaar met Bitcoin’s cap van 21 miljoen tokens. De ontwikkelaars veranderden echter hun plannen in 2014, waarbij de aanbodbeperkingen werden geëlimineerd. Met andere woorden, zolang miners blijven bouwen aan de blockchain, zullen meer Dogecoin blijven knipogen in het bestaan.

In feite, elke keer dat een blok wordt geverifieerd, ontvangt de miner een vaste beloning van 10.000 Dogecoin tokens. Tenzij de code wordt herschreven, zal dit eeuwig doorgaan.

Dat is een kritieke fout. In de economie, als de vraag constant wordt gehouden, daalt de prijs van een goed als het aanbod stijgt. En als het aanbod van een goed tot oneindig stijgt, zou de prijs theoretisch tot nul moeten dalen. Tenzij de code herschreven wordt om schaarste te introduceren, denk ik dat de prijs van Dogecoin die kant op gaat. Misschien niet dit jaar, of zelfs dit decennium, maar uiteindelijk zal het overaanbod de vraag overweldigen.

Niemand kan met zekerheid zeggen of Bitcoin een goede investering is. Maar het lijkt zeker een betere investering dan Dogecoin.

Dus waarom is Dogecoin koers 18.600% gestegen?

Een groot deel van de hype rond Dogecoin kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan Elon Musk. De briljante leider van Tesla en SpaceX heeft herhaaldelijk getwitterd over het onderwerp. Zo zei Musk in april 2019 dat Dogecoin misschien wel zijn favoriete cryptocurrency is. Eerder in 2021 postte Musk een foto van een fictief tijdschrift met de titel Dogue, een woordspeling gebaseerd op de populaire publicatie Vogue.

Een paar dagen later lichtte Musk zijn commentaar echter toe tijdens een chat op Clubhouse: “Af en toe maak ik grapjes over Dogecoin, maar die zijn echt alleen maar bedoeld als grapjes.” Musk merkte ook op dat de cryptocurrency zelf als grap werd gecreëerd.

Als laatste gedachte, overweeg dit: Als de ontwikkelaars van Dogecoin het niet serieus namen, is er geen reden voor iemand anders om het ook serieus te nemen. En zonder limiet op het aantal tokens, is Dogecoin niet schaarser dan lucht. Dat is waarom beleggers grote voorzichtigheid moeten betrachten als ze besluiten om in deze digitale munt te investeren. Zeker, sommige mensen hebben het rijk getroffen, en andere mensen kunnen in de toekomst rijk worden van Dogecoin. Maar meestal wint ook iemand elke week de loterij – en dat betekent niet dat je je spaargeld in loterijtickets moet stoppen.