De Australische ondernemer Craig Wright maakte vandaag een einde aan de jarenlange speculatie over de herkomst van de Bitcoin. In een interview met de BBC zegt Wright dat hij de ontwikkelaar is achter deze virtuele munt, die wereldwijd gebruikt wordt om anoniem en zonder tussenkomst van banken transacties te kunnen doen.

Als bewijs liet Wright berichten zien die hij versleuteld had met cryptografische sleutels die al in de begindagen van Bitcoin gemaakt werden. Deze sleutels horen bij Bitcoins die ‘gemijnd’ zijn door Satoshi Nakamoto, de schuilnaam waaronder de bedenker van Bitcoin jarenlang zijn werkelijke identiteit verborgen wist te houden.

Craig Wright wilde anoniem blijven

In een interview met de BBC legt Wright uit dat hij de virtuele munt niet helemaal zelf ontwikkeld heeft, maar dat hij hulp heeft gekregen van een aantal andere mensen die graag anoniem willen blijven. Ook Craig Wright was liever anoniem gebleven, maar toen de media in december 2015 documenten in handen kregen die zijn identiteit onthulden kwamen zaken in een stroomversnelling. Journalisten doken op het verhaal en gingen op onderzoek uit. Daarop kwamen verhalen naar buiten over belastingontduiking en een mislukte deal om met Bitcoins goud te kopen.

In het interview met de BBC geeft Wright zijn kant van het verhaal…

“Ik wil geen geld, geen roem, ik wil met rust gelaten worden. Ik heb niet zelf besloten hiermee naar buiten te komen. Er zijn andere mensen die dit voor mij besloten hebben. En zij maken het leven niet alleen moeilijk voor mij, maar ook voor mijn familie, vrienden en personeel. Ik heb personeel elders in de wereld en die willen ook anoniem blijven. Ik wil niet dat iemand er problemen mee krijgt. Er zijn heel veel verhalen die gewoon verzonnen zijn en ik wil niet deze verhalen mensen benadelen waar ik veel om geef.”

In het gesprek laat Wright er ook geen twijfel over bestaan dat hij liever anoniem was gebleven. Hij zegt dat hij na dit optreden nooit meer de media te woord zal staan en nooit meer voor de camera zal verschijnen.

craig-wright-bitcoin

Craig Wright maakt zichzelf bekend als de bedenker van Bitcoin (Bron: BBC)

Over Bitcoin

Bitcoin is sinds de introductie in 2009 uitgegroeid tot een alternatief betaalmiddel dat wereldwijd gebruikt wordt. Bijzonder aan de virtuele munt is dat er geen centraal punt is waarop alle betalingen verwerkt worden. Het systeem is decentraal en iedereen kan een zogeheten ‘wallet’ openen, een virtuele bankrekening waar je Bitcoin saldo in bijgehouden wordt. Iedere betaling wordt door het netwerk van Bitcoin gebruikers geverifieerd via zogeheten blockchain technologie.

De hoeveelheid Bitcoins in omloop groeit langzaam en is beperkt tot maximaal 21 miljoen. Het kost heel veel rekenkracht om nieuwe Bitcoins uit te rekenen, een proces dat ‘mining’ genoemd wordt. In veel opzichten gedraagt de Bitcoin zich als de virtuele variant van goud.

Een Bitcoin was in de begindagen maar een paar cent waard, maar in 2013 kreeg de virtuele munt opeens meer bekendheid en steeg de prijs voor het eerst boven de $100. In november 2013 werd de prijs door speculatie opgedreven tot meer dan $1.000. Op het moment van schrijven is de virtuele munt nog steeds $443 waard.

Lees ook:

coindesk-bpi-chart

Prijsontwikkeling van Bitcoin (Bron: Coindesk)