India wil ‘ongebruikt goud’ in beweging brengen

De Indiase regering wil de import van goud terugbrengen, omdat de import zorgt voor een structureel tekort op de betalingsbalans. Daarvoor zijn al verschillende maatregelen ingevoerd, zoals een importquotum, een importheffing, obligaties met inflatiecorrectie en een verbod om achteraf te betalen voor goud. Dat is allemaal nog niet genoeg, want Mineweb schrijft dat India nu ook nieuw leven wil blazen in een weinig succesvol spaarplan voor goud.

Goud uitlenen

Dit spaarplan houdt in dat Indiërs hun gouden sieraden of munten terugbrengen naar een gespecialiseerde juwelier, die de kwaliteit van het goud vaststelt en het goud in een gesealde verpakking met certificaat teruggeeft aan de klant. Die kan het goud vervolgens afgeven bij een bank, waar het voor een periode van 1,5 tot 3 jaar bewaard blijft. De bank leent dit goud uit aan juweliers en geeft de persoon die het goud naar de bank bracht een vergoeding.

Het idee achter dit omslachtige programma is dat goud, in de vorm van sieraden of munten, opnieuw in circulatie kan worden gebracht. Als juweliers goud kunnen ‘lenen’ van banken hoeven ze het niet te importeren, zo is de gedachte. Om het voor de Indiase bevolking aantrekkelijk te maken heeft de regering het rendement op het uitlenen van goud vrijgesteld van belastingen.

Dit nieuwe spaarprogramma kan volgens Vinod Hayagriv van de All India Gems and Jewellery Trade Federation in korte tijd 100 ton goud ‘opleveren’. We schrijven het woord opleveren tussen aanhalingstekens, omdat het om geleend goud gaat. Indiërs die goud terugbrengen naar banken leveren hun metaal in voor een claim op goud in de toekomst. Na anderhalf of drie jaar moet er wel weer goud aanwezig zijn om aan de klant terug te geven.

Van sparen naar lenen

Het “spaarprogramma” is een verkapte manier om gespaard vermogen om te zetten in een schuld. Dat is ook de conclusie van een goudanalist die op twitter actief is onder het pseudoniem Mortymer (@mortymer001). Door goud te lenen neemt het aanbod van goud niet toe, maar wel het aantal claims op dezelfde hoeveelheid goud. Hetzelfde doen we in het bankwezen, waar spaargeld van de één onderpand is voor een nieuwe lening van de ander…

LeaseGold

India wil particulieren en beleggingsfondsen aanmoedigen om hun goud uit te lenen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “India wil ‘ongebruikt goud’ in beweging brengen

  • 19 augustus 2013 om 14:27
    Permalink

    Het zou mij niet verbazen als de regering van India opdracht heeft gekregen vanuit de BIS of IMF etc. om de goudimport een halt toe te roepen omdat er anders nog grotere tekorten ontstaan en dit mag niet naar buiten komen. Eerst Duitsland die 7 jaar moet wachten, toen de bizarre attack op goud uit GLD te laten vloeien, toen Cyprus die mogelijk zou moeten verkopen en nu India met allerlei import restricties. Ik kan me niet voorstellen dat de Indiërs interesse zouden hebben voor deze constructie. If you don’t hold it you don’t own it.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders