Column: Gebakken peren…

Het blijft verbazingwekkend wat er allemaal naar buiten komt over hoe de politiek in de VS er werkelijk aan toe gaat. Dit is dan het land wat allerlei andere landen met veel wapengekletter binnenvalt om zogenaamd vrijheid en democratie te brengen. Kijk alleen al naar de hedendaagse situatie in Libië om te bepalen of deze operaties op menselijk gebied enigszins zinvol zijn geweest. Wat wel zinvol is geweest voor de VS, dat waren de economische belangen die op deze manier veilig gesteld werden. U heeft hier in de reguliere media destijds waarschijnlijk bijna niets over gehoord.

Al weken wordt Rusland beticht van (onder andere, niet beperkt tot) het hacken van de Democratische partij en de privé server van de Clintons om de verkiezingen te beïnvloeden. Het enige ‘bewijs’ hiervoor was het feit dat er zeer complexe technieken gebruikt zijn en dat de hacks plaatsvonden tijdens kantooruren in Rusland (waarbij de activiteiten van de hackers tijdens de lokale lunchtijd voor een uurtje stopten).

Julian Assange van Wikileaks heeft altijd ontkend dat Rusland er iets mee te maken had. Nu komen er via verschillende bronnen berichten binnen dat de inlichtingendiensten in de VS zelf verantwoordelijk zijn voor de hacks en publicatie hiervan. Een organisatie als de FBI lijkt het niet meer te kunnen aanzien dat de Clintons overal mee wegkomen. Vergeet niet dat dit e-mail schandaal de laatste is van een zeer lange lijst verdenkingen tegen de Clintons.

Eerlijk gezegd vind ik het allemaal zo schokkend wat er naar buiten komt, dat ik er helemaal genoeg van heb dat de wereld blijkbaar zo in elkaar steekt. U waarschijnlijk ook. Het lijkt volgens mij nog het meeste op een zeer slecht geschreven soap.

julian-assange-hillary-leaks

Zinloos monetair beleid

Uit commentaren van verschillende centrale bankiers van de afgelopen tijd kunnen we de conclusie trekken dat ze eindelijk in beginnen te zien dat het gevoerde beleid contraproductief heeft gewerkt. De Bank of Japan heeft inmiddels laten weten dat ze doelstelling van 2% inflatie in 2018 met het huidige beleid niet gaan halen. Het zou dus weleens goed kunnen dat het beleid van centrale banken rigoureus omgegooid gaat worden. Dit zal ongetwijfeld gepaard gaan met de nodige schokken.

Hadden we maar de moed gehad die IJsland heeft getoond. Niet alleen besloten ze bankiers celstraffen te geven in plaats van bonussen, ook verhoogden ze de rente juist in tegenstelling tot de gehele Westerse wereld. IJsland heeft inmiddels relatief veruit de sterkste economie van Europa, sinds 2009 is deze in omvang verdubbeld!

In Europa zijn de economieën tijdens deze periode met 14% gegroeid, maar tijdens deze periode zijn ook de schulden enorm gestegen. We hadden moeten accepteren dat er na een periode van hoogconjunctuur altijd een periode van laagconjunctuur volgt. Dit is een historisch gegeven en het hoort er nu eenmaal bij.

Sterker nog; tijdens zo’n laagconjunctuur ontstaan vanzelf weer kansen voor de volgende opleving en overleven slecht geleide bedrijven niet. Nu worden deze slecht geleide bedrijven met goedkoop geld kunstmatig in leven gehouden. De genomen maatregelen laten zich het beste typeren aan de hand van het spreekwoord “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”.

De hoogte van de rente reflecteert normaal gesproken de inflatieverwachtingen en toekomstmogelijkheden. Een rente op of onder nul geeft naar mijn idee juist aan dat er geen enkel vertrouwen is in de toekomstmogelijkheden. De vraaguitval is zo groot dat er nauwelijks nog geïnvesteerd wordt, vandaar die lage rente. Deze situatie had, na een aantal moeilijke jaren, nu heel anders kunnen zijn. We zitten nu met de gebakken peren…

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *