Waar de bitcoin in 2019 het fantastische bedrag van 11.000 euro behaalde doorstond de munt een tijd van korte daling. De afgelopen tijd zag de bitcoin een kleine terugkomst. Net als goud en andere grote aandelen lijkt de daling voorbij en klimmen de waarden langzaam weer omhoog. Er is echter een crypto valuta die de stijging van de bitcoin overwonnen heeft in dezelfde periode en het lijkt erop dat het einde van deze stijging nog niet in zicht is.

Monero ziet een sterke stijging

Monero is een van de vele alternatieve munten. De munt staat momenteel op de 11e plaats van meest waardevolle crypto valuta volgens data site CoinMarketCap. De valuta beschikt momenteel over een waarde van net onder de 1 biljoen. De afgelopen week maakte Monero een stijging door van maar liefst 5 procent, waarmee het de stijging van de bitcoin meer dan voorbij ging. Afgelopen vrijdag behaalde de munt zelfs een stijging van maar liefst 6 procent en lijkt stabiel te worden na een schommelige geschiedenis.

Crypto valuta en privacy

Monero staat bekend om hun grote focus op privacy. Ze stoppen enorm veel werk om de gegevens van hun gebruikers geheim en privé te houden en ze lijken er over het algemeen een stuk beter in te zijn dan de bitcoin. Uiteraard brengt dit ook weer problemen met zich mee. Europol uitte niet lang geleden hun zorgen over de ontraceerbaarheid van de monero munt. Niet lang geleden brachten de ontwikkelaars van monero een update voor hun Carbon Chameleon software uit, waarin de uitvoeringen van transacties verbeterd werd en de manier waarop de crypto valuta werkt met de privacy netwerken Tor en I2P werd met de update aangesterkt.

Steun van buitenaf

Daarnaast hebben monero en andere crypto valuta de laatste tijd veel steun ontvangen van experts en hoog aangeschreven personen binnen de tech- en crypto-industrie. De algemene directeur van Coinbase schreef in een blog post afgelopen januari dat dit een te verwachten ontwikkeling was. Hij vergelijkt de opkomst van crypto valuta hier met de opkomst van het internet. Hier duurde het ook enkele jaren voordat privacy en veiligheid van gebruikers gewaarborgd kon worden. Een zelfde soort ontwikkeling ziet hij nu gebeuren binnen de wereld van crypto valuta, vooral nu er steeds meer bedrijven en landen zijn die crypto valuta ondersteunen.

John McAfee, de ontwikkelaar van het beroemde antivirus programma, vertelde niet lang geleden dat monero zijn favoriete crypto valuta is. Ook hij benadrukte de verregaande technologische ontwikkeling van de monero tegenover de bitcoin. “Bitcoin was als eerste. Het is een verouderde technologie. We weten het allemaal,” zei McAfee via Twitter. Zijn uitspraken sluiten aan bij andere onderzoeken waarin de concurrentie van de bitcoin overduidelijk aangetoond wordt. In dit onderzoek lees je dat het twee jaar duurde na de start van de bitcoin eer de eerste concurrenten op de markt kwamen in 2011. Volgens het onderzoek werd dit veroorzaakt doordat in 2011 de bitcoin voor het eerst dezelfde waarde haalde als de Amerikaanse Dollar. Daardoor groeide de interesse in crypto valuta enorm hard, met als gevolg dat er verschillende succesvolle alternatieven op de markt kwamen.
De exacte reden waarom de munt ineens zo een grote stijging in waarde behaalde is onduidelijk. De afgelopen maanden vonden er meer positieve ontwikkelingen plaats onder de rivalen van de bitcoin en het lijkt erop alsof deze trend voorlopig nog niet voorbij is.