Nieuw piramidespel steekt de draak met Bitcoins

De ‘mavros’ worden uitgegeven door Sergey Mavrodi zelf en ook de waarde wordt door hem vastgesteld. Anders dan bij Bitcoins, waarvan de waarde van moment tot moment op de markt wordt bepaald, verdubbelen de mavros simpelweg iedere maand in prijs. Mavrodi zal de prijs van zijn munt twee keer per week bekendmaken, op dinsdag en op donderdag.

Mavrodi noemt zijn eigen geldsysteem een ‘mutual aid fund’. De gedachte is dat mensen geld inleggen in een pot, dat iemand anders die ook in het systeem zit aan de pot kan onttrekken. De rest krijgt een claim op dat geld. Het bedrijf dat achter dit piramidespel zit heet Mavrodi Mondial Moneybox (MMM). Het bedrijfje vliegt onder de radar, omdat het noch een bedrijf noch een beleggingsfonds is. De eigenaar is goed op de hoogte van alle mazen in de wetgeving en heeft daarmee een eigen geldsysteem ontwikkeld dat gewoon kan bestaan naar het officiële geld. De maker noemt zijn geldsysteem een “informeel netwerk van miljoenen mensen over de hele wereld die zich willen verzetten tegen de financiële slaveij en die de oorlog verklaard hebben aan de Federal Reserve en de banken”.

De slogans van het bedrijf (“We veranderen de wereld” en “Samen kunnen we veel bereiken”) zijn al bijzonder kleurrijk, maar de disclaimer is helemaal bijzonder:

“Participating in the MMM, you are extremely at risk and can lose at any time, all your money.

Do not forget this!

There are no investments! No business activity! There is no company!

In short. We urge you, convince, beg and plead with everyone:

YES YOU DO NOT PARTICIPATE IN THIS MMM!”

Populair in India

Volgens Business Standard wint het mavros geldsysteem vooral aan populariteit in kleine Indiase dorpen (zijn project heeft een Indiase domeinnaam op het inteet). Een grote groep van 75.000 mensen zou al geld ingelegd hebben in de virtuele munt van Mavrodi. Op de website van Mavrodi Mondial Moneybox staat een bomvolle agenda van “seminars” en “workshops”. Er is zelfs een Facebook pagina opgericht voor het geldsysteem van Mavrodi.

Verleden

Mavrodi heeft een kleurrijk verleden, zo schrijft de nieuwssite Quartz. Begin jaren negentig zette hij een financieel piramidespel op in Rusland, dat ook al MMM genoemd werd. In 1994 werd hij gearresteerd voor belastingontduiking en liep zijn piramidespel vast. Een jaar later schopte hij het tot het Russische parlement met de belofte dat hij deelnemers aan zijn piramidespel zou compenseren met geld van de overheid. Zijn immuniteit als parlementslid werd hem echter al snel afgenomen. In 2003 werd hij opnieuw gearresteerd en moest hij 4,5 jaar naar de gevangenis.

Sinds 2011 beproeft Mavrodi zijn geluk in India, Indonesie en Thailand. Daar zoekt hij ook naar manieren om geld te verdienen aan gaten in de belastingwet. De virtuele munt kwam ook op deze manier tot stand. De politie van Mumbai zou al achter hem aan zitten.

Sergey Mavrodi steekt de draak met Bitcoins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.