Rusland wil websites die virtuele munten aanbieden blokkeren

In navolging op China wil nu ook Rusland de handel in virtuele munten via verschillende websites aan handen leggen, zo bericht Reuters. De centrale bank stond in het begin al zeer kritisch tegenover de virtuele munten, omdat die gebruikt kunnen worden voor illegale transacties en het witwassen van crimineel geld. Later accepteerde de financiële autoriteiten in Rusland de handel in virtuele munten, maar bleef de wens bestaan om deze nieuwe markt strenger te reguleren.

Tijdens een conferentie over derivaten op de financiële markten zei de Russische centraal bankier Sergei Shvetsov dat hij een toenemende belangstelling voor de virtuele munten ziet als gevolg van de grote koersstijgingen van de laatste tijd. Hij waarschuwde ook dat het gebruik van virtuele munten (cryptocurrency) steeds meer evolueert van alternatief betaalmiddel naar een speculatief beleggingsobject. Hij zei daar het volgende over.

“We kunnen niet meer langs de zijlijn blijven staan. We kunnen geen eenvoudige en directe toegang blijven verschaffen to dergelijke dubieuze instrumenten voor particulieren. Wij zijn van mening dat het gebruik van virtuele munten voor onze burgers en onze bedrijven een onredelijk hoog risico met zich meebrengt.”

Eerder noemde ook een andere gouverneur van de Russische centrale bank de handel in virtuele munten een piramidespel en zei hij dat hij de visie van China ten aanzien van dit onderwerp deelt. In China werd de handel in virtuele munten en de uitgifte van nieuwe crypto munten een maand geleden al aan banden gelegd.

Lees ook: