“Er komt een correctie aan!”

De Dow Jones noteert zoals u ongetwijfeld bekend op het hoogste niveau ooit. Datzelfde geldt voor ’s werelds belangrijkste beursindex, de S&P 500. De technologiegraadmeter Nasdaq, die ten tijde van de internetgekte een ongekende bubbel vormde, steeg sinds begin 2009 al met meer dan 250%. De Nasdaq is inmiddels nog slechts 15% verwijderd van haar recordniveau van net na de eeuwwisseling.

Waarschijnlijk is het mede vanwege de bijna dagelijkse nieuwe recordstanden dat beleggers ons de laatste tijd met grote regelmatig de vraag stellen of een correctie niet aanstaande is. En in nogal wat kranten, nieuwsbrieven en beleggingsmagazines wordt ervoor gewaarschuwd. Soms interessant leesmateriaal, maar aan dergelijke algemene waarschuwingen heeft u goed beschouwd niet veel…

Onmogelijk te voorspellen

Correcties horen simpelweg bij de aandelenmarkt. En ze doen zich in ieder beursklimaat wel voor. Een dalende beurs daalt niet enkel en een stijgende beurs stijgt niet alleen. Op korte termijn – zeg iedere periode korter dan een jaar – laten aandelenbeurzen zich niet voorspellen. In plaats van te proberen beurzen te ’timen’ doet u er dan ook beter aan u voor te stellen hoe u zou reageren wanneer aandelen opeens 5, 10 of 20% zouden dalen.

Zou u daarvan wakker liggen overweegt u dan uw aandelenbeleggingen wat te beperken. Correcties horen er bij beleggen nu eenmaal bij. Probeer ze niet te voorspellen – dat is onmogelijk (!) – en voorkom ‘paniekverkopen’ wanneer aandelen weer eens stevig corrigeren. U verkoopt dan heel wel mogelijk op precies het verkeerde moment.

Intrinsieke waarde leidend

Voor veel particuliere beleggers geldt dat ze niet in ‘de aandelenmarkt’ beleggen maar in individuele aandelen. Een gedegen aanpak is om periodiek – bijvoorbeeld elk kwartaal – de intrinsieke waardes van de aandelen in portefeuille langs te lopen, en zo nodig aan te passen.

Aandelen waarvan de koers de intrinsieke waarde overtreft komen voor verkoop in aanmerking om vervolgens te worden vervangen door meer aantrekkelijk gewaardeerde aandelen. Aan ‘de aandelenmarkt’ zelf besteedt u beter niet al te veel aandacht.

Warren Buffett kiest gunstig gewaardeerde aandelen

Warren Buffett kiest gunstig gewaardeerde aandelen

Perspectief

Begin 1900 noteerde de Dow Jones 66 punten. Begin 2000 (dus 100 jaar later) was deze index geklommen tot maar liefst 11.497 punten. Over een periode van 100 jaar werd de Dow Jones kortom 174 keer zoveel waard. Dat komt neer op een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,3%. Wij zien geen reden waarom aandelen deze eeuw niet opnieuw zo’n rendement zouden kunnen opleveren. Met eenzelfde rendement zou de Dow Jones omstreeks het jaar 2100 op een – nu nog – bijna onvoorstelbaar niveau van zo’n 2 miljoen punten noteren.

Toegegeven, niet veel beleggers zullen zich bekommeren om de mogelijke koersniveaus van de Dow Jones omstreeks het jaar 2100. Maar exercities als deze maken wel duidelijk wat voor enorm stijgingspotentieel aandelenbeurzen in principe nog hebben.

Laat u zich kortom (mits uw beleggingshorizon voldoende lang is) niet van de wijs brengen door paniekerige berichten over een dreigende correctie. Correcties laten zich niet voorspellen en horen er op de beurs eenvoudigweg bij. Van een afstandje bekeken zijn ze ook niet veel meer dan ‘ruis’ op de bijna onvoorstelbare stijging die aandelen nog altijd voor de boeg kunnen hebben..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo