Vitalik: Crypto zit in een ‘bubbel’; Bitcoin kan ‘achterop raken’ door manier van stroomgebruik

Vitalik Buterin denkt dat crypto zich in een bubbel bevindt, maar heeft geen voorspelling van wanneer het zal knappen en hij gelooft dat er een “mogelijkheid” is dat Ethereum Bitcoin in de toekomst zal inhalen. 

Buterin sprak dinsdag met CNN en zei: “We hebben tot nu toe minstens drie van deze grote crypto bubbels gehad. Dat kan nu al afgelopen kan zijn, of pas over een paar maanden.” De 27-jarige gaf geen commentaar op de vraag of de recente crash die Bitcoin naar beneden haalde een indicator was van het einde van de crypto bubbel, maar zei wel: “Vaak genoeg is de reden dat de bubbels uiteindelijk stoppen, omdat er een of andere gebeurtenis is die gewoon duidelijk maakt dat de technologie nog niet beschikbaar is”

 

Een factor in de Bitcoin-prijsuitslag was de aankondiging van Elon Musk dat hij zich zorgen maakt over het stroomverbruik van Bitcoin. Philip Gradwell, hoofdeconoom van Chainalysis, zei dat andere institutionele kopers ook zorgen kunnen hebben over crypto’s “milieu-impact, use cases, illegale activiteiten en regulering.”

Buterin vertelde CNN dat de energiezorg over Bitcoin’s Proof of Work mining terecht zijn. “Het verbruik van hulpbronnen is zeker enorm. Het is niet iets dat de wereld in zijn eentje kapot maakt, maar het is zeker een belangrijk minpunt.”

Overgang naar PoS

Ethereum is bezig met de overgang van PoW naar een Proof-of-Stake, of PoS consensus algoritme, door de aanstaande overgang naar ETH 2.0. Dit zal het energieverbruik van Ethereum drastisch verminderen, waarbij Nimbus schat dat PoS tot 99% energie-efficiënter is. 

Buterin zegt: “We gaan van het verbruiken van dezelfde energie als een middelgroot land naar het verbruiken van dezelfde energie als een dorp.” Hij voegde eraan toe dat het stroomverbruik van Bitcoin mining en de benodigde hardware zou zorgen voor een toenemende vraag vanuit de gemeenschap om ofwel over te stappen op PoS, ofwel over te stappen op een hybride. “Als Bitcoin bij zijn technologie blijft zoals die nu is, is er een groot risico dat het achterop raakt.”