Gold Trail: Steun voor het dollarsysteem (Deel XXVIII)

Kort nadat de link tussen de dollar en goud verbroken werd ontstond er een nieuwe derivatenmarkt voor goud. Deze markt stelde beleggers in staat om op papier blootstelling te krijgen aan de goudprijs, zonder het edelmetaal zelf fysiek te bezitten. De implicatie hiervan is dat er op papier veel meer ‘goud’ beschikbaar kon worden gemaakt, waarmee de prijs van het edelmetaal kunstmatig onderdrukt kon worden. Deze derivatenmarkt dicteert nog steeds de goudprijs en handelaren zijn nog steeds bereid fysiek edelmetaal te kopen en te verkopen op basis van die prijs. Waarom? Omdat men de papieren claims op goud nog steeds op gelijke waarde schat als het goud zelf.

Doordat het aanbod van papiergoud flexibel mee kon groeien met het aanbod van dollars zagen we weinig inflatie in de dollar. De explosie van de goudprijs eind jaren ’70 was een voorbode voor wat ons nog te wachten staat, zo beweert Another. De toekomst zal volgens hem uitwijzen dat er veel meer inflatie is geweest dan wat de evolutie van de goudprijs sinds 1971 doet vermoeden.

Gold Trail: Steun voor het dollarsysteem (Deel XXVIII)

FOA (14 oktober 2000): Ik zie dat het kleine groepje van Westerse kopers van goud snel groeit. Ik voeg ‘Westerse’ eraan toe als manier om deze groep te onderscheiden van de kopers van goud in de rest van de wereld. Anders dan de Amerikaanse visie op vermogen is goud voor veel andere mensen altijd al een vorm van spaargeld en vermogen geweest! Het is pas sinds kort dat meer Westerse mensen goud weer als echt vermogen zijn gaan zien. Iedere week groeit hun aantal, het lijkt erop dat het falen van de papieren derivaten van goud haar tol begint te eisen.

Veel mensen die goud kopen hebben een rotsvaste overtuiging gehad (inclusief mijzelf) over fysiek goud en haar relatie tot diverse papieren afgeleiden. Ik begrijp hoe makkelijk het is om aan te nemen dat de relatie tussen deze twee solide is. Maar dat is vandaag de dag niet meer het geval…

Het grootste deel van de goudmarkt en de goudsector zoals we die nu kennen bestaat pas sinds kort. Ik zou durven te stellen dat het allemaal nog maar ongeveer 28 jaar geleden begonnen is, in 1971? Een betere schatting zou zien om het te koppelen aan midden jaren ’80. Hoe dan ook, dit is de periode (van toen tot pakweg 1996) waarin de meeste mensen waarde aan goud zijn gaan toekennen in haar papieren vorm in plaats van in haar fysieke vorm. In andere woorden, als goud een bepaalde prijs had, dan zouden papieren afgeleiden zoals goudmijnaandelen, goudopties en futures en dergelijke ook op basis van dit prijs verhandeld worden.

Gold_and_MoneyWat velen niet begrijpen is dat veel van die papieren afgeleiden die we relateren aan fysiek goud gecreëerd zijn toen de dollar bijna op omvallen stond (jaren ’70). De hoge inflatie in de Verenigde Staten en de impact die het had op de rest van de wereld was amper een inflatie in historisch perspectief bezien. Wat wij als Westerlingen zagen als een kolossale explosie van de goudkoers was slechts een flits in omvang en substantie in vergelijking met de flits van inflatie in dollars die we toen zagen! Vandaag de dag wordt op dezelfde manier de goudprijs bepaald en naar de toekomst geëxtrapoleerd. In de toekomst zal blijken dat de papieren goudmarkt ver achter loopt op de echte inflatie die ons te wachten staat. Ja, de prijs van papiergoud kan gaan stijgen, maar de winst zal niet vergelijkbaar zijn met de winst van fysiek goud wanneer de destructie van de munt komt.

De enige blijvende impact van de historische dollarinflatie in de jaren ’70 is dat men is gaan zoeken naar een alternatief voor het wereldwijde geldsysteem op basis van de dollar als reserve. Er werd een ‘politieke wil’ gecreëerd om het dollarsysteem in stand te houden, zo lang als dat nodig was en met alle middelen die daarvoor nodig waren. Indien de ‘wil’ niet sterk genoeg of de ’tijd’ niet lang genoeg was, dan was het makkelijk om te zien dat men op goud terug zou vallen als reserve. Juist, dat zou nogal een stap terug zijn geweest, vooral voor die mensen (inclusief landen) zonder goud!

We houden vandaag de dag een pleidooi voor fysiek goud omdat de situatie vandaag de dag anders is! Er is een groot verschil tussen het controleren van ‘een voortdurende prijsinflatie’ en het tegenhouden van de natuurlijke levensduur van een valuta. De eerste is af te remmen door de geldcreatie te beperken, terwijl de tweede tot het bittere einde gemanaged zal worden. Sommigen zullen sarcastisch zeggen dat de munt gemanipuleerd wordt om zoveel mogelijk tijd te rekken.

Gaandeweg bouwen we begrip op van ‘goud als spaarvermogen’, niet van ‘goud als multiplier van de dollarrekening’. Denk aan de reuzen die hier eerder al over hebben nagedacht…

“We willen niet meer dollars door een permanent stijgende goudkoers, we willen meer goud”

(Vertaling door Frank Knopers)

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *