De 10 best gelezen artikelen van 2017

Het jaar 2017 is bijna voorbij en dat betekent dat het tijd is om de balans op te maken. Het afgelopen jaar heeft een recordaantal van ongeveer 300.000 mensen onze site bezocht en registreerden meer dan duizend mensen zich voor onze wekelijkse nieuwsbrief. We zijn erg blij met dit resultaat en hopen ook volgend jaar weer boeiende artikelen te kunnen publiceren.

Welke artikelen werden dit jaar het beste gelezen? Toen we de balans opmaakten viel ons op hoeveel artikelen uit ons nieuwsarchief van voorgaande jaren nog in de top tien zijn gekomen. Blijkbaar scoren we op bepaalde onderwerpen goed in Google en gaan bepaalde artikelen nog steeds rond op sociale media.

De volgende top tien bevat alleen artikelen die we dit jaar gepubliceerd hebben, de oudere artikelen van voorgaande jaren die ook dit jaar goed gelezen werden staan helemaal onderaan. Als we de tien best gelezen stukken van dit jaar bekijken, dan valt op dat jullie vooral geïnteresseerd waren in berichten over financiële repressie, contant geld en de stand van de huizenmarkt. Slechts twee artikelen in deze top tien gaan over goud.

Op opvallend is de uitschieter van het afgelopen jaar, namelijk onze berichtgeving over de verkiezingen in Nederland. Deze kwam al snel in het nieuwsoverzicht van Google en werd daardoor door duizenden mensen tegelijk gelezen. We moesten de capaciteit van de server uitbreiden om de enorme toestroom van bezoekers te verwerken. Hopelijk gaat dat in de toekomst vaker gebeuren!

Frank Knopers

1. Verkiezingen in Nederland, wat zeggen de peilingen? (86.497 views)

Na de verkiezingen in maart duurde het maanden voordat er eindelijk een coalitie kwam. Een van de redenen dat het zo lang duurde was het feit dat veel partijen dicht bij elkaar lagen qua zetels en dat er daardoor een coalitie met veel partijen nodig was. Klik hier voor het artikel.

2. “Goudprijs bereikt binnen drie tot vijf jaar nieuw record” (3.940 views)

Volgens analist Jeff Christian van de CPM Group zal de goudprijs binnen drie tot vijf jaar op recordhoogte staan. Door economische en politieke problemen blijven beleggers en centrale banken naar verwachting veel goud kopen, terwijl het aanbod van goudmijnen vanaf 2018 weer zal afnemen. Daardoor zal de opwaartse druk op de prijs van goud verder toenemen. Klik hier voor het artikel.

3. Sven Hulleman: “De huizenmarkt is een tikkende tijdbom” (2.095 views)

Innovaties in de financiële sector hebben de huizenmarkt in Nederland volledig op zijn kop gezet, zo concludeert Sven Hulleman van de Stichting Restschuld Eerlijk Delen. In een gesprek met Arno Wellens voor Café Weltschmerz beschrijft hij hoe Nederlandse banken in de jaren negentig begonnen met het herverpakken van hypotheekschulden, waarmee ze alle risico’s van de woningmarkt konden overdragen aan private investeerders en pensioenfondsen en ze hun winsten konden maximaliseren. Klik hier voor het artikel.

4. Grootste daling huizenprijzen Londen in acht jaar (2.027 views)

De huizenprijzen in Londen lieten in april de grootste daling in acht jaar tijd zien, zo blijkt uit cijfers van de Britse vastgoedwebsite Rightmove. De gemiddelde vraagprijs in de hoofdstad lag de afgelopen maand op £636.777, een daling van 1,5% ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Het is geen groot percentage, maar het is wel een trendbreuk in de huizenmarkt van Londen die tot voor kort alleen maar duurder leek te worden. De prijsdaling van de afgelopen maand was de grootste op jaarbasis sinds mei 2009. Klik hier voor het artikel.

5. Amerikaanse regering gebruikte ISIS om Assad weg te krijgen (1.938 views)

De Amerikaanse regering rekende erop dat de opmars van ISIS in Syrië vanzelf tot capitulatie van de regering Assad zou leiden, zo verklaarde staatssecretaris John Kerry vorig jaar tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Een geheime audio-opname die onlangs door Wikileaks werd vrijgegeven laat horen hoe de Amerikaanse staatssecretaris achter gesloten deuren in gesprek ging met rebellen van de Syrische oppositie. Klik hier voor het artikel.

6. Jim Rogers: “Overheid wil contant geld afschaffen voor totale controle” (1.890 views)

Er komt een dag dat je geen kopje koffie meer kunt kopen zonder getraceerd te worden, zo waarschuwt beleggingsgoeroe Jim Rogers. Om meer controle te krijgen zullen overheden in toenemende mate transacties met contant geld aan banden leggen. Verschillende landen hanteren al beperkingen op het gebruik van contanten, maar als het aan de Europese Commissie ligt moeten deze beperkingen in de hele Eurozone gelden om ontwijkgedrag te voorkomen. Klik hier voor het artikel.

7. Wat doe je met goud als contant geld wordt afgeschaft? (1.870 views)

Onlangs kregen we van een lezer een interessante vraag voorgelegd waar we graag even wat dieper op in gaan. De vraagstelling was als volgt. Klik hier voor het artikel.

“Stel dat je inderdaad deels goud koopt van je vermogen en je wilt over 20 jaar geld daarvoor terug, is dat dan nog wel mogelijk als over 20 jaar contant geld zo goed als verdwenen is? Als je dan je het geld wat je voor je verkochte goud elektronisch laat overmaken krijg je dan geen problemen met de belastingdienst die wil weten hoe je ineens aan dat geld komt?”

8. Hypotheekschuld Nederland vier keer zo groot als in 1993 (1.840 views)

De doorsnee hypotheekschuld in Nederland bedroeg in 2015 ongeveer €162.000 per huishouden, zo blijkt uit cijfers die het CBS onlangs bekendmaakte. In iets meer dan twintig jaar tijd is de hypotheekschuld in Nederland explosief gegroeid, want in 1993 was de doorsnee schuld per huishouden slechts €44.000.

De explosieve toename van de hypotheekschuld is het gevolg van een combinatie van factoren. Banken werden soepeler met het verstrekken van hypotheken en ontwikkelden nieuwe hypotheekvormen die het mogelijk maakten om nog meer geld te lenen voor een huis. Klik hier voor het artikel.

9. Economist: Bereid je voor op nieuwe wereldmunt (1988) (1.777 views)

In 1988 publiceerde de Economist een coverartikel over de komst van een nieuwe wereldmunt, die nationale valuta van alle grote economieën op een gegeven moment overbodig zal maken. Een nieuwe wereldmunt is de logische vervolgstap in een globaliserende wereld die door telecommunicatie steeds kleiner wordt, zo luidt de conclusie. Klik hier voor het artikel.

10. Iran wil dollar vervangen door euro (1.757 views)

Iran wil in haar economische rapportages de dollar vervangen door de euro, zo maakte de gouverneur van de Iraanse centrale bank afgelopen weekend bekend. Volgens gouverneur Valiollah Seif is het voor de centrale bank nog steeds lastig om in dollars te handelen, ook nu de economische sancties opgeheven zijn.

Sinds vorig jaar rekent Iran haar belangrijkste exportproduct – ruwe olie – al in euro’s af. Daarmee werd de euro de belangrijkste handelsmunt voor Iran. Naar verwachting zal het euro-symbool vanaf maart, als het nieuwe financiële jaar begint, ook op rapportages van de centrale bank te vinden zijn. Klik hier voor het artikel.

Best gelezen artikelen uit het archief:

Namens het hele team van Marketupdate wensen wij u alvast een goede jaarwisseling en een voorspoedig 2018 toe!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

8 gedachten over “De 10 best gelezen artikelen van 2017

 • 31 december 2017 om 12:47
  Permalink

  Mooie prestatie! Alvast een gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst!

  Beantwoorden
  • 31 december 2017 om 13:09
   Permalink

   Bedankt Floesh, jij ook alvast een fijne jaarwisseling gewenst!

   Beantwoorden
 • 31 december 2017 om 14:35
  Permalink

  Marketupdate.nl bedankt voor alle informatie en hoop ook in 2018 nog veel van jullie te mogen vernemen,al word het er niet positiever op naar waar we naartoe gaan.
  iedereen een fijne jaarwisseling en een gelukkig 2018.
  groetjes Robin

  Beantwoorden
  • 31 december 2017 om 14:45
   Permalink

   Bedankt Robin, het zijn bijzondere tijden waarin we leven. Zoveel veranderingen op monetair en geopolitiek, het is als een crash in slow motion…

   Beantwoorden
 • 31 december 2017 om 19:40
  Permalink

  Beste lezers: 2018 wordt zeker in de 2e helft 2018, een moeilijk jaar. De politiek/dictatuur kan in vele landen de elementaire levens behoeften niet meer verschaffen door land-erosie, overstromingen, defensie inspanningen, onbetaalbare belastingen en de enorme schulden bubbel. Ouderen krijgen de grootste klappen.Dus we moeten, ondanks de politieke peptalk terug. Het belangrijkste is echter onze goede gezondheid en die wens ik u voor 2018!.(Maan Arkenbosch)

  Beantwoorden
  • 2 januari 2018 om 09:56
   Permalink

   Het wordt zeker een interessant jaar. Zowel op monetair als geopolitiek vlak zien we momenteel veel verschuivingen/veranderingen en dat zal waarschijnlijk gepaard gaan met nog meer financiële repressie, nieuwe brandhaarden en nog hogere waarderingen voor aandelen, obligaties en dergelijke. Genoeg om over te schrijven dus!

   Beantwoorden
 • 3 januari 2018 om 08:26
  Permalink

  Indien ik de zgn experts moet geloven en dat denk ik ook is VS bezig met de totale ineenstorting wel in stand Slow Motion met in zijn kielzog Vazal EU.
  Las enige weken terug een artikel waarin even enkele zaken werden weergegeven zoals,
  1 miljoen gezinnen zitten in grote schulden en zodoende in schuldsanering.
  0,85 miljoen hebben een WAO uitkering.
  0,6 miljoen zijn werkloos.
  0,8 miljoen heeft een bijstanduitkering.
  In totaal 3,25 miljoen mensen doen feitelijk niet meer mee aan de economie.
  Totaal aantal mogelijke mensen die deel kunnen nemen aan het economisch verkeer is 7,6 miljoen.
  Feitelijk doen dus 4,35 miljoen mensen deel aan de samenleving en moeten dus 13 miljoen mensen onderhouden.
  En dat is ONMOGELIJK want 58% van de zelfstandig ondernemers weet niet hoe alle rekeningen betaalt KUNNEN worden.
  Salarissen zijn te laag om de economie weer gezond te laten werken.
  Deze gegevens blijken eveneens in de buurlanden opgeld te doen.
  Een kleine groep mensen bezit 98% van het beschikbare kapitaal.
  Maar als alles ineen stort gaat ook het gehele financiële systeem failliet.
  Wie dan goud of ander edelmetaal bezit ontloopt mogelijk de catastrofe maar diegene die 2 miljard of 25 euro op zijn bank conto heeft staan is dan even rijk als iemand met niets.
  M.A.W. de gehele mensheid is de weg van de realiteit kwijt geraakt.
  Maar wie is zo slim dat hij/zij ons alle wijs weet te maken dat er maar 1 iets mogelijk is,
  Totale herschikking van kapitaal dan komt het gezonde verstand ook weer boven drijven.
  De rest komt dan vanzelf zoals economie.

  Beantwoorden
  • 3 januari 2018 om 08:31
   Permalink

   Wat heden gaande is omtrent BITCOINS is feitelijk een uiting van de groep die 98% van het kapitaal bezit om een uitweg te vinden waarin zij hun bijeen gegraaide kapitalen veilig kunnen stellen.
   Omdat ook zij begrijpen dat anders ook zij alles verspelen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders