Column: Bankzekerheid is verre van zeker…

In mijn stukje vorige week schreef ik dat ik commentaar had gekregen dat ik te veel op de hand van Trump zou zijn geweest voorafgaande aan de verkiezingen. Hierop heb ik afgelopen week verschillende zeer sympathieke en hartverwarmende reacties gekregen (mijn dank hiervoor)!

Erg leuk om te merken dat er lezers zijn die waarderen dat ik schrijf over zaken die onderbelicht blijven in de grote media. We zien ook dat het aantal inschrijvingen voor onze nieuwsbrief de afgelopen maanden exponentieel gegroeid is.

Als verantwoordelijke voor Goudstandaard is het mijn ‘werk’ om het wereldwijde nieuws vanuit allerlei bronnen tot me te nemen. Edelmetaal heeft immers alles te maken met hoe de (financiële) situatie wereldwijd in elkaar steekt. Het is dan een kleine moeite om dit wekelijks samen te vatten en aan het einde van de week met u te delen.

Facebook en Google

Wat ik een zeer verontrustend bericht vond, was dat Google en Facebook hebben besloten dat ze voortaan zelf gaan bepalen welke nieuwssites de ‘waarheid’ brengen en welke websites zogenaamd ‘nepnieuws’ brengen.

Websites die niet voldoen aan de eisen (welke zijn dat in hemelsnaam?) van beide commerciële bedrijven zullen geen advertentie inkomsten meer ontvangen en vallen weg uit de zoekresultaten en de tijdlijn. Dat terwijl adverteren via Google Adsense voor deze websites vaak de enige manier is om enigszins de kosten te kunnen dekken. Vele onafhankelijke websites zullen hierdoor uit het zicht verdwijnen. Naar mijn mening is dit de definitie van censuur en is het totaal in strijd met de wet op vrije meningsuiting.
‘War on cash’

Vorige week schreef ik over de afschaffing van bepaalde, zeer populaire, bankbiljetten in India en de enorme impact die dit heeft op de Indiase economie. De ‘war on cash’ is in India al volle hevigheid losgebarsten, want daar is ongeveer 80 procent van al het contante geld in omloop nu ongeldig verklaard.

Het geld is een coupon geworden die je in theorie op bepaalde plaatsen kunt omwisselen voor nieuwe bankbiljetten. Echter, dit kan alleen als je je kunt identificeren, iets dat honderden miljoenen Indiërs niet kunnen. Meer dan de helft van de Indiase bevolking van 1,25 miljard mensen heeft geen bankrekening. Ongeveer 300 miljoen mensen heeft geen identificatie en heeft daarom helemaal geen toegang tot het banksysteem. Ook zijn alternatieven zeer mondjesmaat voorradig.

Ongeveer 97% van alle transacties in de Indiase economie wordt op dit moment afgerekend met contant geld. Daarvan is opeens 88 procent niet meer te gebruiken, waardoor de economie stilvalt. De arbeider die van dag tot dag leeft heeft geen werk meer, omdat zijn baas niet genoeg geld heeft om hem te betalen. Zijn leven is veranderd in een totale chaos. Het menselijk leed dat dit teweeg brengt is werkelijk ongekend. Heeft u hierover iets gezien op het acht uur journaal?

wadsofcash-india

Stapels ongeldig verklaarde bankbiljetten in India

Banken, media, politiek en zelfs academici (de gevestigde orde dus) proberen wereldwijd de geesten rijp te maken voor een wereld zonder contant geld. Dit zou tal van voordelen met zich mee moeten brengen, maar voor wie?

In eerste plaats voor de banken, omdat de deposito’s zullen stijgen en er dus meer geld verdiend kan worden aan rekeningen en transacties.

In de tweede plaats overheden. Die zijn blij als het cash geld weer terugkomt in het systeem, zodat ze overal controle op hebben. In een cashloze maatschappij kunnen overheden zeer effectief kapitaalcontroles invoeren en indien gewenst zelfs geld onteigenen. Over belastingen heffen heb ik het dan nog niet eens.

En wat betekent het voor u? Niet veel goeds… U kunt uw geld niet meer buiten het financiële systeem houden en daarmee wordt u totaal afhankelijk van banken en overheden.

Denkt u er maar eens over na; deze financiële instituten waar u uw geld bewaart (is officieel niet van u, leest u de kleine lettertjes maar) laten geen mogelijkheid onbenut om aan te tonen dat ze niet vertrouwd kunnen worden.

Al jarenlang komt er schandalig nieuws naar buiten over gemanipuleer van interestvoeten, valuta en grondstoffen en van extreme zelfverrijking ten koste van de belastingbetaler (inmiddels kent u de bail-in regels wel). Denk bijvoorbeeld aan het openen van neprekeningen om nog meer kosten bij de klant in rekening te kunnen brengen. Het is bizar.

Bankzekerheid is verre van zeker. Wat nu in India gebeurt kan van het ene op het andere moment ook zomaar hier gebeuren. Bereid u voor!

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders