In juli 1944, enkele weken na de succesvolle invasie in Normandië, kwamen in Bretton Woods in New Hampshire honderden gedelegeerden uit de gehele wereld samen om de toekomst van het monetaire systeem te bepalen. Verschillende voorstellen kwamen op tafel, maar uiteindelijk werd besloten dat de Amerikaanse dollar (USD) dé spil zou worden van dit financiële systeem. De VS leverden een bijdrage aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en werden door deze regeling rijkelijk beloond. De USD werd de reserve valuta van de wereld.

Wanneer een Braziliaans bedrijf zaken doet met een Koreaans bedrijf betekent dit dus dat er in USD gesetteld wordt. Zo gaat het met vele producten en grondstoffen (waaronder edelmetaal en olie), allemaal dienen ze afgerekend te worden in dollars. Dit betekent dus dat elke commerciële bank, centrale bank, multinational en elk land mogelijkheden moet hebben om in dollars transacties te kunnen verrichten.

Dollar als middelpunt

Dit systeem zorgt ervoor dat de rest van de wereld vele dollars dient aan te houden, via staatsobligaties of via Amerikaanse banken. Schuldpapier van de VS werd dus op deze manier de populairste investering ter wereld. Dit zorgde ervoor dat de VS steeds meer schulden kon maken zonder dat hier enige consequenties aan vastzaten. Nog steeds, ondanks de enorme schulden van de VS, wordt de dollar gezien als de veiligste van alle valuta.

dollars-pixabay-teaserDit nieuwe systeem zorgde dus voor een enorme afhankelijkheid van de financiële wereld van het Amerikaanse bankensysteem. De Franse bank BNP Paribas kreeg niet lang geleden een megaboete van $9 miljard van de Amerikaanse overheid omdat ze zich niet hadden gehouden aan hun regels. Morrend hebben ze deze boete betaald omdat ze anders waren afgesloten van het Amerikaanse bankensysteem, de schade was dan vele malen hoger geweest. Het is duidelijk dat dit systeem de VS enorme (financiële) macht geeft en dus de hegemonie van de Dollar in stand houdt.

Door de blockchain technologie (de technologie waar de Bitcoin ook gebruik van maakt) zijn er inmiddels mogelijkheden om het afwikkelen van transacties in USD te omzeilen. Er is in deze technologie door allerlei financiële partijen extreem geïnvesteerd de laatste jaren. De precieze details van deze technologie zijn voor een andere keer maar zeker is dat dit het financiële landschap de komende jaren erg kan veranderen, sneller dan u wellicht denkt! We gaan dit de komende tijd met bovengemiddelde aandacht volgen. Dit zal voor een ieder consequenties hebben en deze consequenties zullen zeer waarschijnlijk niet positief zijn voor de dollar.

Rentebesluit

Afgelopen vrijdag hield Fed-voorzitter Janet Yellen een belangrijke toespraak. Nu zijn haar woorden nog zeer belangrijk voor de rest van de wereld. In de nabije toekomst kan dit dus weleens flink gaan veranderen. Iets waar vele landen op hopen, aangezien ze de hegemonie op dit gebied van de VS meer dan zat zijn.

Net als een week geleden verwacht ik nog steeds geen renteverhoging zo vlak voor de verkiezingen. Zoals eerder geschreven zal een renteverhoging dusdanige gevolgen hebben dat ze het nog steeds niet aandurven. Een bal onder water houden (de rente) lukt ze heel erg lang, maar er komt een moment dat deze bal omhoog schiet. Want uiteindelijk bepaalt de markt toch echt de rente en niet centrale banken…

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal.